Banner 980x90

Nākamnedēļ Rīgā notiks starptautisks forums "Laiks bērniem! Ceļā uz ģimenei draudzīgāko sabiedrību"

Rīga, 2.aug., LETA. Rīgā 9.augustā un 10.augustā notiks starptautisks forums "Laiks bērniem! Ceļā uz ģimenei draudzīgāko sabiedrību", aģentūru LETA informēja Latvijas Goda ģimenes gada sabiedrisko attiecību konsultante Dace Simanoviča.

Forums, kas norisināsies Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, notiks saistībā ar valsts iniciatīvu "Latvijas Goda ģimenes gads" īstenošanu. Tajā piedalīsies vairāk nekā desmit valstu pārstāvji, lai dalītos pieredzē par ģimenei draudzīgākas politikas veidošanu, tādējādi sekmējot ģimenes atbalsta politikas attīstību Eiropā un Latvijā.

Pasākuma laikā plānots runāt par demogrāfisko situāciju Eiropas Savienībā (ES) un Baltijā, demogrāfiskajiem izaicinājumiem un ES ilgtermiņa budžeta prioritātēm pēc 2020.gada un Eiropas vērtībām demogrāfiskās krīzes kontekstā. Tāpat tiks diskutēts, vai zemie dzimstības rādītāji Eiropā ir tikai ekonomiska problēma un kā stiprināt ģimenes un bērna vērtību Rietumu sabiedrībā. Tiks runāts par ES pamatnāciju nākotnes perspektīvām, kā arī par makroekonomisko faktoru ietekmi uz ģimenes lielumu un ES politikas iespējām demogrāfiskās situācijas uzlabošanai.

Forumā organizētajās darba grupās ar mērķi izstrādāt Eiropas mēroga rekomendācijas draudzīgākās vides nodrošināšanai apspriedīs ģimenēm aktuālus jautājumus, tajā skaitā bērnu pieskatīšanas pakalpojumus, bērnu veselības aprūpes garantijas, atbalstu grūtniecības un bērna piedzimšanas periodā, vecāku izglītošanu un atbildības palielināšanu, vecāku līdzdalības līdzsvaru, ģimenei draudzīgu darba vietu, mājokļu atbalstu, kā arī tiešos pabalstus un pensiju sasaisti ar bērnu nodokļu nomaksu.

Forumā ar pieredzes stāstiem un lekcijām uzstāsies pārstāvji no valsts un nevalstiskajām organizācijām. Uzstāsies Eiropas Parlamenta viceprezidents Zdzislavs Krasnodebskis, Ungārijas ģimenes politikas valsts ministre Katalina Novaka, Polijas Ģimenes, darba un sociālās politikas ministrijas Valsts sekretāra vietniece Elžbete Bojanovska, Eiropas Lielo Ģimeņu Konfederācijas goda prezidents Lāslo Marki, Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) un Slovēnijas Darba, ģimenes, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju ministrijas ģenerāldirektors Andrejs Del Fabro.

Tāpat pasākumā piedalīsies Čehijas Darba un sociālo lietu ministrijas vecākā eksperte Jitka Hoštjālkova, Somijas Ģimenes un sociālo lietu ministrijas padomniece Viveca Arheniusa, Norvēģijas Bērnu un vienlīdzības ministrijas ģenerāldirektora vietniece Lene Buere Blomkvista, Zviedrijas Veselības un sociālo lietu ministrijas ģenerāldirektors Niklass Jākobsons, Igaunijas Sociālo lietu ministrijas Bērnu un ģimeņu ģimenes politikas vadītāja Pirjo Turka, "RAND Europe" Briseles biroja vadītāja vietniece, vecākā eksperte, "The European Platform for Investing in Children" (EPIC) līdzautore Aksele Devauksa un Jēlas universitātes ekonomikas profesors Fabricio Dziliboti.

"Sabiedrības novecošanās un bērnu dzimstība jau daudzus gadus ir nozīmīga problēma ne tikai Latvijā, bet arī lielā daļā citu Eiropas valstu. Mums ir jāspēj atrast risinājumi, kas ļautu cilvēkiem izšķirties par bērnu laišanu pasaulē, turklāt ar to saprotot ne tikai pirmo, bet arī otro un trešo bērnu, kā arī jārod tādi nosacījumi, lai cilvēki, sasniedzot pilngadību, nevēlētos meklēt ceļu darba gaitās ārpus savas valsts. Mūsu visu uzdevums ir ģimenes un demogrāfijas jautājumu stiprināšana savas valsts likumos," uzsvēris Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Tikmēr Gerhards norādīja, ka demogrāfijas veicināšana Latvijā ir aktuāla jau vairākus gadus, tādēļ ir svarīgi savlaicīgi domāt par to, kādu valsti bērni un mazbērni veidos nākotnē. "Ir jāpieņem valstiski atbildīgi lēmumi jau šodien, lai Latvijā būtu ģimenes atbalsta politika, kas spēj motivēt un atbalstīt bērnu dzimstību un labklājību ģimenēs. Mūsu uzdevums ir uzklausīt sabiedrību, izprotot ģimeņu vajadzības un problēmas, lai veidotu arvien jauns risinājumus un pieeju mūsdienīgas atbalsta politikas veidošanā," atzīmēja ministrs.

Atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, 2018.gads izsludināts par Goda ģimenes gadu. Latvijas Goda ģimenes gadā notiek daudzveidīgi pasākumi, lai pateiktu paldies un godinātu ģimenes, kurās jau aug bērni, kā arī noris aktivitātes, kas veicina sabiedrības izpratni par nepieciešamību kļūt par ģimenei ar bērniem draudzīgāku sabiedrību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)