Banner 980x90

Nākamnedēļ Vērmanes dārzā notiks Pasaules Sirds dienas pasākums

Pasaules Sirds diena ir kļuvusi par tradīciju ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā. Šogad Latvijas kardiologi aicina visus interesentus pulcēties 27.septembrī plkst.11.00 - 15.00 Rīgā, Vērmanes dārzā, kur būs iespējams saņemt izglītojošus materiālus par sirds veselības profilaksi.
Šogad īpaša uzmanība tiks veltīta pamatprincipiem, kas jāievēro, lai sirds būtu vesela. Latvijas kardiologi sadarbībā ar Latvijas kardiologu biedrību un Latvijas Inovatīvās medicīnas fondu ir radījuši īpašu sirds lietošanas instrukciju, kurā ietverti desmit sirds veselības likumi. Šīs instrukcijas būs iespējams saņemt Sirds dienas pasākumā Vērmanes dārzā un vēlāk visās lielākajās medicīnas iestādēs.

Sirds dienas laikā jau tradicionāli tiks dalītas Sirds Veselības avīzes ar informāciju par sirds veselības aktualitātēm un Go Red for Women informatīvie materiāli par sieviešu sirds veselību.

Pasaules Sirds dienu un veselīgu dzīvesveidu atbalsta arī Rīgas 2.ģimnāzijas jaunieši. Viņi Sirds dienas viesiem demonstrēs, kā ieviest dzīvē vairāk pozitīvisma un stiprināt sirds veselību.

LU Kardioloģijas zinātniskā institūta un Latvijas Inovatīvā medicīnas fonda veiktā šķērsgriezuma pētījuma dati par Latvijas iedzīvotāju sirds veselības stāvokli liecina, ka Latvijas vīrietim vidēji ir 2,5-3,5 sirds veselības riska faktoru, bet sievietēm - 1,5 - 3 riska faktoru. (Riska faktors ir faktors, kas ietekmē vai var ietekmēt cilvēka sirds veselības stāvokli, piemēram, paaugstināts holesterīns, paaugstināts asinsspiediens, aptaukošanās, mazkustīgums, smēķēšana, neveselīgs uzturs u.c.)

Smalkāk analizējot - vidējais sirds slimības izraisošo riska faktoru skaits pētījuma populācijā 25 - 34 g.v. vīriešiem ir vidēji 2,5 riska faktoru, bet sievietēm 1,5 riska faktoru. Līdz ar vecumu to skaits pieaug līdz vidēji 3,5 riska faktoeriem vīriešiem un 3,0 riska faktoriem sievietēm, taču vecumā virs 64 gadiem novēro riska faktoru skaita samazināšanos vīriešiem un stabilizāciju sievietēm.

Paaugstinātu kopējā holesterīna līmenis ir 75,2% Latvijas iedzīvotāju. Turklāt hiperholesterinēmijas izplatība 70% robežās sākas jau no 35 g.v. kā vīriešiem, tā sievietēm un ir augsta gandrīz visās vecuma/dzimuma grupās. Paaugstinātu asinsspiedienu konstatēja 45,4% pētījuma respondentu (53% vīriešu un 40% sieviešu). Normāls ķermeņa masas indekss bija tikai tikai 28% iedzīvotāju, bet aptaukošanos novēroja - 30,6%. Paaugstināts glikozes līmenis asinīs bija 33,6% respondentu.

Sirds slimības ir izplatītākais nāves iemesls pasaulē - ik gadu no sirds un asinsvadu slimībām mirst 17,5 miljoni cilvēku, no kuriem daudzi ir darbspējīgā vecumā! Arī Latvijā sirds un asinsvadu slimības ir galvenais mirstības cēlonis. Tomēr risku saslimt ir iespējams mazināt vai pat novērst pavisam, pārskatot savu dzīvesveidu - lietojot uzturā veselīgu pārtiku, atsakoties no saldiem, trekniem ēdieniem, vairāk fiziski kustoties, atmetot smēķēšanu, savlaicīgi dodoties uz profilaktiskajām apskatēm un rūpīgi lietojot medikamentus, kurus noteicis kardiologs vai ģimenes ārsts.

Pasaules Sirds diena pirmo reizi tika atzīmēta 2000.gadā, kad Pasaules Sirds federācija aicināja pasaules iedzīvotājus atcerēties par savas sirds veselību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)