Banner 980x90

Noderīgi padomi funkcionālas vannasistabas iekārtošanai

Lai vannasistaba būtu funkcionāla, droša un tajā uzturēties būtu patīkami, iekārtojot telpu, vajadzētu pievērst uzmanību vairākām niansēm. 

Izmēri un novietojums
Lai vannasistabā uzturēties būtu ērti, domājot par svarīgāko elementu novietojumu un izmēriem, jāņem vērā daži kritēriji. Mazās vannasistabās:
• attālumam starp santehniku un durvīm būtu jābūt vismaz 60 cm, savukārt atstatumam starp santehnikas ierīcēm – 50 cm;
• ja vannasistabā plānots ierīkot gan dušas kabīni, gan vannu, attālums starp tām var būt mazāks – aptuveni 30 cm;
• tualetes poda priekšā jāatstāj vismaz 50 cm attālums, citādi poda izmantošana būs apgrūtinoša;
• izlietni ieteicams novietot aptuveni 80–95 cm augstumā. Optimālo augstumu var izvēlēties, ņemot vērā mājsaimniecībā dzīvojošo auguma garumu;
• plānojot izlietnes novietojumu, jāatstāj nedaudz brīvas vietas abās tās malās, lai pie izlietnes ērti būtu saliekt rokas elkoņos un nomazgāt rokas;
• vannasistabas skapīšus ergonomiskāk novietot aptuveni 80–110 cm augstumā no grīdas;
• spoguļu novietojums jāizvēlas, ņemot vērā mājokļa iemītnieku auguma garumu – galvenais, lai spoguli izmantot būtu parocīgi.

Lielākās vannasistabās, kur iespēju ir vairāk:
• attālumu starp santehnikas ierīcēm un līdz durvīm var palielināt līdz 75 cm. Tas attiecas arī uz brīvo vietu pie tualetes poda;
• ja vannasistabā iecerēts ierīkot gan tualetes podu, gan bidē, starp šiem elementiem jāieplāno mazāks attālums – 35–45 cm;
• izvēloties dušas kabīni, rūpīgi jāizvēlas tās izmērs. Visērtāk mazgāties lielākā kabīnē, piemēram, 90 x 90 cm. Lieliski, ja dušas kabīne ir ar rievotu grīdu.

Lielākās vannasistabās ir arī lielāka mēbeļu izvēle – aplūkojot vannasistabas mēbeles internetā un citās tirdzniecības vietās, noteikti varēsiet atrast savām prasībām atbilstošākos risinājumus. 

Dažas svarīgas nianses 
Iekārtojot vannasistabu, nozīme ir arī dažādām niansēm, piemēram, dvieļu pakaramais būtu jānovieto rokas stiepiena attālumā no dušas kabīnes vai vannas, lai to viegli būtu aizsniegt. Tāpat jāpadomā arī par tualetes papīra turētāja novietojumu. 

Neaizmirstiet arī par vietu netīras veļas grozam un tīrīšanas līdzekļiem. Mazās vannasistabās vieta jāizmanto racionāli, tādēļ dažādus priekšmetus var glabāt, piemēram, zem plaukta vai skapītī, kas ierīkots virs durvīm. Tāpat var izmantot arī pie sienas piekaramos grozus vai plauktiņus.

Apgaismojums
Jāpadomā arī par pienācīgu apgaismojumu. Ieteicams izvēlēties vairākus apgaismojuma avotus – pamata un sienas. Šobrīd aktuāli ir arī spoguļi ar jau iebūvētu apgaismojumu. Gaismai nevajadzētu būt pārāk spilgtai vai krāsainai. 

Materiālu izvēle
Lai arī dažādu materiālu izvēle šobrīd ir plaša, vislabāk izvēlēties viegli kopjamus materiālus. Blakus vannai vai dušai ieteicams izvēlēties gaišu toņu flīzes, jo uz tumšas krāsas flīzēm būs redzams katrs ūdens piliens. 

Ventilācijas ierīkošana
Ņemot vērā, ka vannasistabā ir mitrs un silts, liela nozīme ir arī kvalitatīvai ventilācijai – tā virsmām ļaus nožūt ātrāk un pasargās telpu no pelējuma veidošanās. 

Drošības risinājumi
Iekārtojot vannasistabu, uzmanība jāpievērš arī drošībai – īpaši, ja mājoklī uzturas mazi bērni un veci cilvēki. Lai mazinātu paslīdēšanas risku, uz flīžu grīdas jānovieto neslīdošs paklājiņš, savukārt tualetes podu var aprīkot ar rokturi, lai būtu vieglāk piecelties. Bērniem izvēlieties stabilus paliktņus, uz kuriem pakāpties, lai aizsniegtu izlietni. 

Rozetēm vajadzētu būt ar aizsardzību pret ūdeni. Tāpat obligāti nepieciešams zemējums un slēptās elektroinstalācijas. Ja vien tas iespējams, rozetes būtu jānovieto vismaz 60 cm attālumā no ūdens padeves vietām. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)