Banner 980x90

Noslēgušies Kalnciema kvartāla pēdējās ēkas atjaunošanas darbi

Veiksmīgi noslēgušies renovācijas darbi Kalnciema ielā 33, nr.2, Rīgā. Ēka bija pēdējā no Kalnciema kvartāla sešu ēku kompleksā ietilpstošajām mājām, kura vairāk kā 10 gadus gaidīja savu kārtu renovācijas darbiem.

Kā pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja Ilze Muceniece, atjaunotajai Kalnciema kvartāla ēkai, kas drīzumā vērs savas durvis kā "Koka arhitektūras centrs "Kalnciema kvartāls", ir dota otra dzīvība – moderna funkcija vēsturiskā ietvarā. Ārēji ēka turpinās kalpot kā dzīva liecība 19.gadsimta klasicisma ienākšanai Pārdaugavas koka apbūvē, kurai nav analoga nekur citur Eiropā, savukārt tās iekštelpas dzīvos mūsdienīgu un atvērtu dzīvi, ilgtermiņā veicinot padziļinātas dažādu sabiedrības grupu zināšanas un izpratni par Latvijas koka arhitektūras vēsturi un amatniecību.

Koka ēka atrodas krustojumā pie Kalnciema un Melnsila ielām un ar garenfasādi orientēta pret Melnsila ielu, veidojot vienotu ielas apbūves ansambli ar esošajām kvartāla ēkām. Tās renovācijas procesā tika saglabātas ēkas vēsturiskās formas, kas vairākkārt mainījušās aizgājušā gadsimta gaitā. Māja no vienstāva ēkas 20.gadsimta vidū pārtapa par divstāvu ēku, līdz ar to arī ēkas autentiskie logi abos stāvos stilistiski atšķīrās. Atjaunotajā ēkā šī īpatnība tika ņemta vērā, izgatavojot gan pirmā, gan otrā stāva logus pēc esošajām vēsturiskajām kopijām, kas katra iezīmē sava laika perioda stilistiskās nianses.

Ēkas iekšienē saglabātas vēsturiskās kāpnes uz otro stāvu, apšuvuma griestu dēļi jumta verandā, kā arī renovētas vēsturiskās durvis. Ēkas siltināšanai izmantotas ekoloģiskas kokšķiedras plātnes, bet iekštelpu apdare veidota no kaļķa javas apmetuma, ko amatnieki lietojuši jau izsenis. Šie materiāli ir ne tikai videi un cilvēkam draudzīgi, bet jo īpaši atvieglo dabīgo gaisa cirkulāciju koka ēkās, tādējādi nodrošinot tām ilgāku mūžu.

Rīgas Koka apbūve ir viena no spilgtākajām Latvijas kultūras mantojuma vērtībām, kas iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā, līdzās viduslaiku vecpilsētai un jūgendstila mantojumam. Tādēļ SIA "Kalnciema kvartāls" realizētais projekts "Koka arhitektūras centrs "Kalnciema kvartāls", kas noritēja ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu, ir tikai viens no nelielajiem, bet tik nepieciešamajiem soļiem mūsu kultūras mantojuma saglabāšanā nākamajām paaudzēm.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)