Banner 980x90

Nostiprinās Rīgas Doma torni

SIA "Rīgas Doma pārvalde" šogad plāno sākt projektēšanas un būvniecības darbus, lai nostiprinātu Rīgas Doma torni.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publicētā informācija par iepirkuma konkursa rezultātiem, Rīgas Doma torņa nostiprināšanas tehniskā projekta izstrādi un autoruzraudzības darbus par 172 360 latiem, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli, veiks piegādātāju apvienība SIA "BKB" un SIA "Būvprojektu vadība".

Doma atjaunošanas vadītājs Ronalds Lūsis aģentūrai LETA pastāstīja, ka šis ir nākamais posms Doma restaurācijā, kas uzsākta pirms diviem gadiem. Torņa konstrukcijas patlaban atrodas salīdzinoši sliktā stāvoklī, tāpēc tās nepieciešams nostiprināt. To plānots paveikt šīs vasaras laikā, bet pēc tam turpināsies darbs pie citu būvkonstrukciju un interjera atjaunošanas.

Doma atjaunošanas darbi varētu turpināties vēl aptuveni divus gadus, tomēr šis termiņš atkarīgs no finansiālajām iespējām, atzina Lūsis.

Kā ziņots, baznīcas rekonstrukcijai un restaurācijai, kas notiek no 2010.gada, kopumā piešķirti 4 miljoni latu, no kuriem pusi finansē Rīgas dome, bet otrus divus miljonus - Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Rīgas Doms ir Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa katedrāle un viens no Latvijas garīgās dzīves simboliem. Tā ir lielākā un viena no vecākajām sakrālajām celtnēm Latvijā un Baltijas reģionā. Rīgas Doma pamatakmens ir likts bīskapa Alberta vadībā 1211.gada 25.jūlijā.

Nepieciešamība remontēt baznīcu aktualizējās 2004.gadā, kad atklājās plaisas Rīgas Doma velvēs. Taču ne valdība, ne iepriekšējā sasaukuma dome līdzekļus baznīcas rekonstrukcijai un restaurācijai nepiešķīra. Pašlaik nepilnu divu gadu laikā ir veikta izpēte, izstrādāts tehniskais projekts un veikta restaurācija.

Pašlaik pilnībā pabeigta vidusjoma koka konstrukciju restaurācija, velvju siltumizolācija un vara lokšņu ieseguma nomaiņa. Vidusjoma jumta koka konstrukcija ir uzbūvēta 1727.gadā. Kopš uzbūvēšanas tā bija cietusi gan Pirmajā, gan Otrajā pasaules karā. Taču lielākos bojājumus jumta konstrukcijā bija izraisījušas trupes sēnes, kas bija bojājušas spāres pat līdz piecu metru augstumam. Visi koka konstrukcijas atbalsta punkti pret mūri bija pilnībā satrupējuši, un konstrukcija noslīdējusi Doma dārza virzienā.

Nepilna gada laikā restauratori veica rūpīgu koka konstrukcijas restaurāciju, vispirms paceļot un balstot jumta konstrukciju, pēc tam izzāģējot visas trupējušās siju daļas, izgatavojot pēc paraugiem jaunas koka konstrukcijas protēzes un iebūvējot tās izzāģēto vietā. Vidusjoma vara lokšņu iesegums bija saglabājies no dažādiem laikiem. Plaknē pret Doma laukumu bija saglabājies vēl 1727.gadā būvētā jumta vara segums. Diemžēl tā stāvoklis nepieļāva turpmāku saglabāšanu, un restauratori bija to spiesti nomainīt. Vienīgi uz vidusjoma jumta tornīšiem vecais vara segums tika saglabāts.

Veikta arī Rīgas Doma fasāžu restaurācija. Izpētes laikā konstatēts, ka torņa fasādes ir bijušas krāsotas tumši sarkanā krāsā un torņa balustrādes bijušas baltas. Fasāžu minerālo akmens materiālu sabrukšana ir saistīta ar ūdens izskalojumiem un akmens materiālu sabrukšanas apkārtējās vides piesārņojuma dēļ. Fasāžu restaurācijai izstrādāti atbilstoši javu sastāvi šuvēm, apmetumam, ķieģeļu un dabīgā akmens pielabojumiem. Doma torņa fasāžu restaurācija tiks pabeigta šogad.

Notiek arī trīs Doma klostera ansambļa telpu - kapitulzāles, sakristejas un baptistērijas restaurācija. Pēc restaurācijas darbu pabeigšanas kapitulzāli paredzēts atvērt publiskai apskatei.

Viens no skaistākajiem Rīgas Doma restaurācijas darbiem šajā projektā ir vitrāžu restaurācija. Pēdējo reizi vitrāžas restaurētas pēc Otrā pasaules kara. Vairāk nekā piecdesmit gados tās bija deformējušās un dažām vitrāžām bija saplīsuši stikli. Visas vitrāžas jau ir restaurētas un uzstādītas atpakaļ.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)