Banner 980x90

Orlande Duarte par FK "Nikars" noskaņojumu pirms K.Jerjomenko turnīra

No 19. līdz 22.decembrim seškārtējie Latvijas čempioni telpu futbolā FK "Nikars" savā laukumā uzņems jaunizveidotā starptautiskā Konstantīna Jerjomenko piemiņai veltītā turnīra A grupas otrā sabraukuma spēles, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv vēsta FK "Nikars".

Pirms turnīra sākuma komandas galvenais treneris Orlando Duarte atbildēja uz fknikars.lv jautājumiem, uzsverot šāda līmeņa sacensību pozitīvo ietekmi uz komandas kopējo un spēlētāju individuālo attīstību sezonas kontekstā.

Lūdzu, atcerieties K.Jerjomenko kausa grupu turnīra pirmā sabraukuma spēles Ukrainā un kā komanda gatavojas otrajām posma cīņām Rīgā?

Orlando Duarte: "Apzināmies, ka mūs sagaida spēles ar ļoti spēcīgiem pretiniekiem. Noteikti, Krievijas telpu futbola čempionāts uzskatāms par vienu no spēcīgākajiem turnīriem pasaulē, tas ir vairāk nekā nopietns čempionāts, kura īpatnība ir spēles garumā – tā ilgst 50 minūtes Eiropā ierasto 40 minūšu vietā. Gūtā pieredze pirmajā sabraukumā Ukrainā sniedza spēlētājiem apziņu šo telpu futbola komandu augsto līmeni un kā tajā nepieciešams spēlēt.

Konstantīna Jerjomenko piemiņas turnīra spēles ir ļoti svarīgas mūsu komandai. Sezonas laikā mums ir ap 30 spēlēm, ņemot vērā kā Latvijas čempionātu, tā arī UEFA Eiropas klubu kausa izcīņu  un šobrīd arī šā turnīra spēles, kur katru minūti laukumā rit saspringta cīņa. Šādos brīžos mēs redzam un spējam novērtēt komandas attīstību, jo lielākā daļa mūsu spēlētāju progresē tieši sezonas laikā.

Atgriežoties no turnīra spēlēm Luganskā, mēs diemžēl brīžiem nerādījām labāko sniegumu vietējā čempionāta spēlēs. Iespējams, par iemeslu tam bija vairāku futbolistu augstais pašnovērtējums pēc salīdzinoši veiksmīgā snieguma Ukrainā. Varbūt kāds jau pat iedomājās, ka spēlē kā "Barcelona"... Tomēr komandas iekšienē šos jautājumus esam pārrunājuši. Gluži kā dzīvē - dažkārt labāk, iespējams, ir spert vienu soli atpakaļ, lai spertu divus soļus uz priekšu. Tas ir dabisks komandas attīstības process un šobrīd es ticu, ka spēlētāji ir sapratuši esošo situāciju. Ceru, ka otrā posma spēlēs šonedēļ demonstrēsim vēl saturīgāku sniegumu."

Kā, Jūsuprāt, FK "Nikars" spēlētāji būs gatavi fiziski K.Jerjomenko kausa izcīņas spēlēm, ņemot vērā saspringto spēļu grafiku (trīs spēles četrās dienās) un vienas spēles garumu (50 minūtes tīrā spēles laika)?

Orlando Duarte: "Nedomāju, ka tā būs liela problēma mūsu komandai. Protams, šādā turnīrā nevaram spēlēt tikai ar sešiem – septiņiem spēlētājiem laukumā pastāvīgā rotācijā, kā to dažkārt praktizējam Latvijas čempionāta spēlēs. Atcerēsimies pēdējo spēli ar "RABA", kad otrajā puslaikā četri futbolisti laukuma nemaz neizgāja. Tāpēc šāda turnīra spēlēs katram futbolistam ir jābūt gatavam doties laukumā.

Atceros, ka uz turnīra pirmā posma spēlēm devāmies desmit spēlētāju sastāvā un divi vārtsargi. Mūsu futbolisti sākumā spēlēja ļoti labi, viņi skrēja laukumā, cīnījās katrā epizodē. Pēdējā mačā pret "Enakievec" pēc pirmā puslaika bijām vadībā ar 1:0, bet rezultātā piedzīvojām zaudējumu. Otrajā puslaikā futbolisti vairs nebija gatavi pretinieku piedāvātajam spēles tempam, tāpēc ar 10 spēlētājiem pieteikumā veiksmīgi konkurēt šādā augstā līmenī nav pietiekoši. Šajā turnīrā Rīgā mūsu rīcībā būs 12 – 13 laukuma spēlētāji un es domāju, ka tas sekmēs veiksmīgu komandas sniegumu."

Kādas ir pašreizējās "Nikars" komandas stiprās puses, ņemot vērā tāda spēlētājā kā Arnaldo Pereiras pievienošanos komandai pēc viena gada pārtraukuma?

Orlando Duarte: "Kā jau teicu, tas ir dabisks komandas attīstības process, jo mēs vēlamies augt un attīstīties. Ja paskatāmies uz komandu šobrīd, ņemot vērā Arnaldo pievienošanos, kā arī Žardela un Dmitrija Zabarovska atgriešanos ierindā pēc traumu sadziedēšanas, es ticu, ka mēs kļūsim labāki. Taču šobrīd paredzēt kaut ko nav iespējams. Gluži kā dzīvē – ja mēs nonākam grūtībās, mēs vienmēr cīnāmies. Ja kāds tagad domā: ja mums ir vairāk spēlētāju un turnīrs notiek mājās, tad rezultāts nāks pats no sevīm, tad viņš maldās.

Atgādinu, ka šajā turnīrā pretinieki ir ļoti spēcīgi. "Gazprom-YUGRA" un "Sinara" pašlaik ir vienas no labākajām komandām Krievijā, savukārt "Enakievec", manuprāt, uz šo brīdi ir labākā Ukrainas čempionāta komanda. Tāpēc mums jābūt ļoti uzmanīgiem ar savām domām pirms turnīra spēlēm. Neatkarīgi no apstākļiem, mūsu komandai ir jācīnās laukumā katrā epizodē, jāspēlē uz rezultātu katrā mačā un tad jau redzēsim, kāds būs iznākums. Mums joprojām ir labas izredzes ieņemt otro vietu grupā, ar nosacījumu, ja mēs spēsim iegūt maksimālo punktu skaitu visās trijās spēlēs."

FK "Nikars" galvenā trenera biogrāfija

Orlando Francisco Alves Duarte (Portugāle)

Dzimis 1957.gada 5.aprīlī (56 gadi). Orlando Duarte iepriekš kā treneris strādājis ar Portugāles čempionāta klubiem "Atletico" un Lisabonas "Sporting C.F.", līdz kamēr 1996.gadā pievienojās Portugāles telpu futbola izlases treneru štābam, bet četrus gadus vēlāk kļuva par Portugāles valstsvienības galveno treneri, kur šajā amatā nostrādāja desmit gadus. 2000.gadā un 2007.gadā Portugāles telpu futbola izlase O.Duartes vadībā UEFA Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļuva pusfinālā, savukārt 2010.gadā sasniedza līdz šim labāko rezultātu tās vēsturē – sudraba medaļas Eiropas meistarsacīkstēs, finālā ar rezultātu 2:4 piekāpjoties spāņiem.

Pēc darba beigšanas valstsvienībā  Orlando Duarte koncentrējās nostādīto mērķu sasniegšanai ar Lisabonas "Sporting C.F." klubu. Pieredzējušā speciālista vadībā, "Sporting C.F." kļuva par Portugāles čempioniem, kā arī 2010./2011.gada sezonā iekļuva UEFA Eiropas klubu kausa izcīņas jeb UEFA Futsal Cup finālā, kur piekāpās Itālijas klubam "Montesilvano". Nākamajā sezonā Portugāles čempioni "Sporting C.F." atkārtoti iekļuva UEFA Futsal Cup finālčetriniekā, tomēr pusfinālā atzina nākamo trofejas ieguvēju Spānijas "Barcelona" pārākumu (1:3), bet spēlē par trešo vietu tika piedzīvots zaudējums Itālijas "Marca Futsal" vienībai (3:4).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)