Banner 980x90

O.Vācieša muzejā viesosies Margita Gūtmane

27. novembrī plkst.18.00 Ojāra Vācieša muzejā, O. Vācieša ielā 19, Rīgā valodas vakaru ciklā "Vārds – tas ir svētums, gadsimtu pienests" viesosies Margita Gūtmane, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv stāsta Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.

Dzejniece, prozaiķe un tulkotāja Margita Gūtmane šogad saņēma Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas speciālbalvu par izcilu dokumentālās prozas darbu "Dzīve ir viens vella izgudrojums", kas stāsta par dzejnieci Veroniku Strēlerti.

Pauls Daija par Margitu Gūtmani un viņas grāmatu:
"Grāmata-kolāža, kas atklāj, ka Veronikas Strēlertes mūžs nav tikai viņas pašas, bet arī veselas paaudzes un latviešu sabiedrības daļas mūžs: tikpat traģisks, cik saskaldīts, un tāpēc vēl jo vairāk vērts izaicinājumam ietērpt to vārdos, Strēlertes dzīves stāstam kļūstot par ne mazāku izaicinājumu kā grāmatas žanram. Ko tādu spēj tikai tāds radošs spēks, kas gatavs samēroties ne vien ar aprakstāmo personību, bet arī pats ar sevi, un, ja teksts neatstāj vietu šaubām par veiksmīgu ieceres īstenojumu, tad visticamāk tieši tāpēc, ka grāmata vienlīdz lielā mērā ir kā par Veroniku Strēlerti, tā par Margitu Gūtmani pašu, neslēpjot un varbūt tādējādi tieši uzsverot savu atrašanos tapšanas procesā: tādā pašā tapšanas procesā, kādā ilgus gadu desmitus bija lemts atrasties latviskajai – un ne tikai latviskajai – identitātei starp dažādu pasauļu krastiem. Kā, vai, kāpēc un kur tos šķērsot – tie ir tikai daži no jautājumiem, par kuriem grāmata, cerams, raisīs sarunu, un Margitas Gūtmanes tieksme atstāt īstos vai šķietamos negludumus neizlīdzinātus ļauj domāt, ka saruna sekos."

Margita Gūtmane dzimusi 1943.gadā Jelgavā. 1944.gadā kopā ar mātes māsu nokļuva trimdā Vācijā. Beigusi Minsteres latviešu ģimnāziju, studējusi Hamburgā literatūrzinātni un teātra vēsturi, Stokholmā – baltu valodas. Dzīvojusi Hamburgā, kopš 1996.gada – Rīgā. Latviešu Rakstnieku apvienības un Latvijas PEN kluba biedre. Latvijas Rakstnieku savienības biedre (1992).

Publicējusi darbus periodikā kopš 60.gadu vidus. Par prozas krājuma "Tā pati diena" (1987) manuskriptu saņēmusi J.Jaunsudrabiņa balvu (1984). Prozas krājums "Vēstules mātei" (1998) novērtēts ar PBLA Kultūras fonda Goda balvu. Rakstījusi latviešu presē par V. Strēlerti, latviešu bērnu literatūru, latviešu trimdas literatūru, vācu presē rakstījusi par A. Čaku un 20. gadsimta latviešu moderno dzeju.

24.oktobrī Margita Gūtmanes svinēja savu 70. dzimšanas dienu. Ar jubilāri sarunāsies Vita Mekša.

Ieejas maksa – 1,00 Ls ( 1,42  eiro), senioriem, studentiem un skolēniem –  0,70 Ls (1,00 eiro).

Tuvāka informācija pa tālruni 67619905vai e-pastu: vacietis@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv un www.vaciesamuzejs.lv

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)