Banner 980x90

papildināta - Mūžībā devusies Dziesmu un deju svētku Goda virsdiriģente Terēzija Broka

(Pievienota 2.rindkopa.)

Rīga, 23.okt., LETA. 93 gadu vecumā mūžībā devusies kordiriģente, pedagoģe, kultūras darbiniece un Dziesmu un deju svētku Goda virsdiriģente Terēzija Broka, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Nacionālajā kultūras centrā.

Atvadīšanās no Brokas notiks 26.oktobrī plkst.12 Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā.

Terēze Broka, pazīstama arī kā Terēzija Broka, dzimusi 1925.gada 30.septembrī Rēzeknes apriņķa Viļānu pagastā. Pamatizglītību ieguvusi Vītolu pamatskolā un Rēzeknes 1.vidusskolā, bet mūzikas teoriju un kordiriģēšanu - Rēzeknes mūzikas vidusskolā un Latvijas Valsts konservatorijā.

Studiju laikā Broka vadīja vairākus amatierkolektīvus, bet pēc pārcelšanās uz Daugavpili sāka strādāt Daugavpils mūzikas koledžā par Kordiriģēšanas nodaļas pedagoģi. Līdztekus pārņēma daudzu Latgales reģiona koru vadību - diriģēja Līksnas ciema jaukto kori, Daugavpils rajona kori "Latgale", Jēkabpils skolotāju kori, sieviešu kori "Rūta", Daugavpils Centrālā kultūras nama kori "Daugava", kā arī nodibinājusi un vadījusi sieviešu vokāli instrumentālo ansambli "Daina".

Kori diriģentes vadībā piedalījušies neskaitāmos reģionālajos koncertos, dziesmu dienās, salidojumos, kā arī guvuši panākumus ārvalstu konkursos un festivālos, uzsvēra Nacionālajā kultūras centrā.

Broka arī ir izskolojusi Edgaru Znutiņu, Jevģeniju Ustinskovu, Skaidrīti Ērlihu, Silviju Juhņeviču, Jeļenu Bogatirjovu un daudzus citus ievērojamus mūziķus.

Broka bijusi XX-XXII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente, XXIII-XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Goda virsdiriģente, VII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsdiriģente, Latgales Dziesmu svētku un Skolotāju koru salidojumu virsdiriģente un organizatore, Daugavpils pilsētas un rajona koru virsdiriģente.

Viņas profesionālais ieguldījums ir novērtēts ar dažādiem apbalvojumiem - viņa ieguvusi Latvijas Nopelniem bagātākās mākslas darbinieces un Latvijas Tautas skatuves mākslinieces titulu, viņa ir arī Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece, Kultūras ministrijas balvas tautas mākslā un Spīdolas balvas laureāte, Lielās mūzikas balvas laureāte un Ministru kabineta goda diploma un balvas ieguvēja.

Diriģentei piešķirta Latgaliešu Kultūras gada balva "Boņuks" par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūrā un Daugavpils domes balva "Par mūža ieguldījumu", skaidroja Nacionālajā kultūras centrā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)