Banner 980x90

Par godu Rīgas pilsētas svētkiem izvēlēta Rīgas kūkas garša

Par godu Rīgas pilsētas svētkiem, speciāli izveidota žūrija kopā ar iedzīvotājiem izvēlējusies labāko "Rīgas kūkas garšu 2015" – "Bezē konditorejas" kūku "Rīgas Preilene". Finālam tika izvirzītas piecas kūkas, kas vislabāk raksturo mūsdienu Rīgas pilsētu.

Šis ir īpašs recepšu konkurss, jo tiek meklēts labākais stāsts par Rīgu, ko šefpavāri un konditori izteikuši garšā un kūkas noformējumā. Konkursa inicators ir AS "Rīgas Dzirnavnieks" un "Hercogs" maizniekmeistars Edgars Grāvītis.

Starp kūku finālistiem bija "Bezē konditoreja" ar kūku "Rīgas Preilene", "Parunāsim.Kafe'teeka" ar "Mājas šokolādes kūku ar vārīto krēmu", "Annas dārzs" ar kūku "Annas dārzs", "Canamelle" ar kūku "Rīgas kuģis" un "Fazenda Bazārs" ar "Kūka Rīgai", kas klātienē sacentās par "Rīgas kūkas garša 2015" uzvarētāja titulu.

Katrai kūkai ir savs stāsts par Rīgu. Uzvarētājkūka "Rīgas Preilene" (Airita, Jurcika, "Bezē konditoreja") ir pašu konditoru stāsts par gaisīgajām sajūtām Rīgā, kas apbur ar smaržu, viegli reibinošo saldumu, labo garastāvokli un Rīgas simbolu – gaili. Arī pati kūka veidota viegla, gaisīga un salda kā cukurgailītis ar garšīgu zefīru un rudzupuķu lapiņām.

Savukārt torte "Rīgas kuģis" (Agnese Vidnere, "Canamelle") ir radīts par godu Rīgas ostai, kurai šogad paliek 815 gadi un kas ir Rīgas lepnums. Konditore ir izveidojusi speciālu kuģi, kas ir prototips muzejā esošam vikingu kuģim.

Konditores Ligitas Odumiņas no "Fazenda Bazārs" torte "Kūka Rīgai" ir stāsts par Rīgas vērtībām, vietām un cilvēkiem – lauku labuma tirdziņiem un to sniegtajām gardajām iespējām, radošajiem kvartāliem, kur darbojas iedvesmojoši cilvēki un top inovatīvas lietas. Kūka ir veltījums laimīgajiem rīdziniekiem.

Konditorejas "Annas dārzs" (Anna Jermoloviča) kūka ar tādu pašu nosaukumu ir stāsts par vasaras sajūtām Rīgas ielās, oāzēm un zaļumiem, kas rada patīkamu lauku sajūtu arī galvaspilsētā, it īpaši Pārdaugavā.

Savukārt Ilze Kupča no "Kafeterija Parunāsim" radījusi torti "Mājas šokolādes kūka ar vārīto krēmu" ar skaistām rozēm ir veltījums ilgajām konditoru tradīcijām Rīgā. Viņa aicina atcerēties, ka jau kopš seniem laikiem Rīgas un Vecrīgas ielas vilināja ar beķereju gardajām smaržām, kas Rīgas iedzīvotājiem un viesiem liek sajust īsto pilsētas garšu. Arī pati kūkas recepte ir mantojums, ko kopā ar cepšanas tradīcijām izdevies saglabāt līdz mūsdienām.

Edgars Grāvītis, "Hercogs" maizniekmeistars: "AS "Rīgas Dzirnavnieks" ir Rīgas uzņēmums un tam ir senas miltu un to produktu ražošanas tradīcijas, ar ko tas lepojas. Tādēļ radās ideja uzsākt jaunu tradīciju un speciālā recepšu konkursā noteikt Rīgas kūkas garšu. Kāpēc gan nepastāstīt par Rīgu ar garšas baudījumu?! Katra kūka būs mūsu pašu restorānu, konditoriju un kafejnīcu radīti mazi stāsti par Rīgu, kas kopā savīsies vienā lielā leģendā par mūsu galvaspilsētu."

Finālā kūkas vērtēja speciāla žūrija - Rīgas vicemērs Andris Ameriks, Santa Graikste (Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija), Vita Jermoloviča (LIVE RIGA), Anita Berķe (AS "Rīgas Dzirnavnieks") un citi slaveni rīdzinieki - Nauris Puntulis, modele Luīze Salmgrieze un Ints Teterovskis, kā arī ēdienu ekspertes - Zane Timpare (žurnāla Ievas Virtuve galvenā redaktore), Ilze Lavrinoviča, ("Latvijas Avīze") un Anna Panna (ēdienu recepšu blogere). Noteiktu daļu vērtējuma veidoja iedzīvotāju balsojums uz vietas un sociālajos tīklos.

Par tradīciju ir kļuvušas AS "Rīgas Dzirnavnieks" maizniekmeistara Edgara Grāvīša rīkotās "Hercogs" kūku un maizes meistarklases, kuras notiek par godu dažādiem svētkiem un notikumiem Latvijā, un popularizējot mājās gatavošanas tradīcijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)