Banner 980x90

Pārtikas drošības ABC – kas jāievēro pārtikas ražošanas un ēdināšanas uzņēmumiem?

Foto: Bigstockphoto.com
Foto: Bigstockphoto.com
Pārtikas drošība ir ikviena šīs nozares uzņēmuma veiksmīgas darbības pamatā. Kādi ir pārtikas drošības ABC punkti, un kam tie jāievēro? Kur var apgūt kursus par tēmu "Pārtikas drošība", un cik tie maksā?

A – personīgā higiēna
Pārtikas ražošanas vai ēdināšanas biznesā iesaistītajiem darbiniekiem ir īpaši jāievēro personīgā higiēna. Rokām un nagiem jābūt tīriem un sakoptiem, mati jānosedz ar speciālu cepuri vai aizsegu. Atbilstoši darba specifikai ir jālieto arī citi aizsargmateriāli - cimdi, maska, halāts u.tml. Ražošanas telpās jālieto maiņas apavi, kuriem arī jābūt tīriem. 

B – telpu un ražošanas iekārtu tīrība
Ražošanas telpās tīrām jābūt gan sienām un griestiem, gan grīdām un ražošanas iekārtām. Atbilstoši noteiktajam un saskaņotajam grafikam ir jāveic telpu sausā un mitrā uzkopšana kā arī jāizmanto speciālie dezinfekcijas un tīrīšanas līdzekļi iekārtām. 

C – pārtikas higiēna
Pārtikas higiēna ir pārtikas drošības pamatā. Pareizā temperatūrā, atbilstoši noteikumiem uzglabāti produkti ir pamata izejviela katram pārtikas izstrādājumam. Ir būtiski ievērot:
- pareizu uzglabāšanas temperatūru; 
- pareizu, atbilstošu uzglabāšanas taru;
- atbilstošu uzglabāšanas termiņu;
- pareizu mazgāšanu un žāvēšanu.

Pareizi uzglabātas izejvielas nodrošinās to, ka ražošanas izejvielas būs kvalitatīvas un ilgi izmantojamas. Lai pareizi ievērotu pārtikas higiēnu, tas kursos jāapgūst pavāriem un pavāru palīgiem, trauku mazgātājiem un oficiantiem, pārdevējiem un pārējiem I-III kvalifikācijas kategorijas pārtikas jomas darbiniekiem.

Kur iespējams apgūt kursus par tēmu "Pārtikas drošība"?
Vēl pirms dažiem gadiem pārtikas drošības un minimālās higiēnas prasību kursi bija jāapmeklē klātienē, kas prasīja veltīt darba laiku un līdzekļus nokļūšanai uz to norises vietu. Situācija mainījās līdz ar Webapmaciba.lv piedāvāto apmācību internetā. Samaksājot 10 EUR + 20 % PVN, ikviena privātpersona var apgūt kursus "Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā", no sākuma noklausoties to saturu, tad nokārtojot eksāmenu un saņemot apliecību. 

Mācoties kursos "Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā", Jūsu darbinieki to izdarīs ātrāk, lētāk, bez papildus izdevumiem, patstāvīgi un jebkurā sev ērtā laikā un vietā. Svarīgi, ka kursu apguves dēļ nebūs jākavē darba laiks. 

Būtiski, ka Latvijas Republikas Pārtikas un veterinārais dienests akceptē Webapmaciba.lv izsniegto higiēnas apmācības apliecību un apmācības atbilst visiem Latvijas un ES pārtikas aprites un pārtikas aprites higiēnas prasību regulējošiem likumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)