Banner 980x90

Pārtikas un dzērienu industrijas līderis pērn - "Rīgas piena kombināts"

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Pērn otro gadu pēc kārtas pārtikas un dzērienu ražošanas nozares topa līdere ar 122,32 miljonu eiro apgrozījumu bija AS "Rīgas piena kombināts", liecina "Firmas.lv" un aģentūras LETA veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2015".

Nozares uzņēmumu desmitniekā iekļuvuši arī AS "Dobeles dzirnavnieks" ar 77,57 miljonu, AS "Latvijas balzams" ar 73,05 miljonu, SIA "Cido grupa" ar 55,93 miljonu, AS "Tukuma piens" ar 53,19 miljonu, AS "Preiļu siers" ar 50,65 miljonu, AS "Cēsu alus" ar 46,85 miljonu, AS "Valmieras piens" ar 41,68 miljonu, AS "HKScan Latvia" jeb bijušais "Rīgas miesnieks" ar 37,04 miljonu un SIA "Rīgas piensaimnieks" ar 32,91 miljona eiro apgrozījumu.

Kā izdevumā norāda Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure, aizvadītajā gadā lielāko ietekmi uz nozari atstājusi karadarbība Ukrainā, kas radīja tālāku notikumu ķēdi: Krievijas rubļa vērtības straujo kritumu un sankcijas pret Eiropas Savienības ražotājiem.

"Vēl viens notikums, kas negatīvi ietekmējis nozari, ir Veselības ministrijas nepārtrauktās iniciatīvas, kas it kā vērstas uz sabiedrības veselības veicināšanu, bet realitātē ir vairāk budžeta caurumu lāpīšana un papildu līdzekļu meklēšana. Šie regulārie VM uzbrukumi pārtikas industrijai traucē tai plānot darbu ilgtermiņā un paņem daudz resursu, ko varētu veltīt nozares attīstībai. Turklāt jebkādi papildu apgrūtinājumi ir uzņēmumu dzīšana vēl dziļākā bedrē, kas var radīt nopietnas sekas valsts ekonomikai kopumā," atzina Šure.

Savukārt kā nākamā gada izaicinājumu viņa definēja eksporta apjoma krituma apturēšanu.

"Katram mākonim ir arī zelta maliņa, un pārtikas ražotāji to cenšas saskatīt šajā situācijā, meklējot un attīstot jaunus noieta tirgus. Daudzi cenšas pārstrukturēt ražošanu, iegulda lielus līdzekļus mārketingā, lai atrastu jaunus noieta tirgus. Pasaules mērogā nevaram konkurēt ar apjomiem, tā vietā nepieciešams attīstīt kvalitatīvus nišas produktus un preces ar augstāku pievienoto vērtību. Tas ir virziens, kur mums jādodas," norādīja Šure.

"Latvijas biznesa gada pārskata" kārtējā izlaidumā iekļautas veiksmīgāko uzņēmēju un nozaru ekspertu atziņas un prognozes, kā arī padziļināts biznesa vides apskats un detalizēti nozaru uzņēmumu saraksti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)