Banner 980x90

Pēc gada cer ieraudzīt Okupācijas muzeja rekonstrukcijas sākšanos

Pēc ilga gaidīšanas posma beidzot ir sākusies Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves tehniskā projekta izstrāde, un tas ļauj cerēt, ja nebūs nekādas aizķeršanās, ka nākamajā gadā ap šo laiku jau varēs redzēt būvniecības darbu sākšanos.

Tā ceturtdien, 16.maijā, tiekoties ar Okupācijas muzeja pārbūves projekta "Nākotnes nams" arhitektu Gunāru Birkertu, žurnālistiem pauda Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs.

Viņš skaidroja, ka projekta gaitas kavēšanās rada lielas problēmas, jo muzejs patlaban atrodas pagaidu telpās un gaida brīdi, kad varēs attīstīt savu darbību. Pirms ieiešanas jaunajās telpās ir jātīsta jaunas programmas, jāsagatavo jauna ekspozīcija. "Mēs varētu darīt daudzas lietas, kurām esam gatavi, taču mums pašiem tagad nākas sevi bremzēt," sacīja Nollendorfs.

Viņš informēja, ka papildus Okupācijas muzeja pārbūves tehniskā projekta izstrādei top arī jaunās ekspozīcijas plāni, kas jāsaskaņo ar arhitektiem.

Latvijas Okupācijas muzeja gadījumā valsts būvē ēku, bet muzejam ir jāiekārto ekspozīcija, tādēļ atsākusies līdzekļu vākšana. "Mums ir vajadzīgi līdzekļi, lai iekārtotu jaunu un mūsdienīgu ekspozīciju, tādēļ esam atsākuši līdzekļus piesaistes kampaņu. Ja kādam ir zināms cilvēks, kurš varētu noziedot pusmiljonu latu, tad mēs šo kampaņu varētu slēgt," klāstīja Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka naudas līdzekļu vākšana ir nākamo divu vai trīs gadu jautājums.

Nollendorfs informēja, ka Okupācijas muzeja pārbūves tehniskā projekta izstrāde izstrāde aizkavējās par gadu, jo iepirkuma procesa gaitā tika saņemti iebildumi un protesti. Ja tagad iecerētie darbi notiks pēc plāna, tad Okupācijas muzeja jauno ēku "Nākotnes namu" vajadzētu atklāt 2015.gadā.

"Nākotnes nama" arhitekts Birkerts minēja, ka vēlētos, lai muzeja rekonstrukcijā un jaunajā piebūvē tiktu izmantoti Latvijā iegūti materiāli, taču to rādīs laiks, vai tas būs iespējams. Iecerēts, ka, turpinot Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu vienojošo elementu, arī jaunajam muzejam iecerēts izmantot tādu pašu apšuves plākšņu materiālu.

Arhitekts ēkas projektu izstrādājis, domājot par pagātni un nākotni. Pagātne un tajā piedzīvotās pārestības tiks raksturotas ar melno krāsu, bet nākotne ar balto krāsu un stikla sienu, kas tiks izmantota ēkas vienā galā.

Jau ziņots, ka Okupācijas muzeja rekonstruētā ēka "Nākotnes nams" būs daļa no Padomju okupācijas varas upuru Piemiņas memoriāla.

Visa kompleksa izveides finansēšanai nepieciešami aptuveni 5,5 miljonu latu, ko ir apņēmusies nodrošināt Latvijas valsts. Līdzekļus rekonstruētā muzeja un jaunās ekspozīcijas ierīkošanai gādās Latvijas Okupācijas muzeja biedrība.

Lai arī būvniecības darbi vismaz tuvākā gada laikā vēl nesāksies, Okupācijas muzejs kopš 2012.gada 11.novembra ir pārcēlies uz pagaidu mājvietu - bijušajās ASV vēstniecības telpās Raiņa bulvārī 7.

Patlaban muzeja pastāvīgā ekspozīcija Latviešu strēlnieku laukumā 1 ir atvērta pēdējo reizi apskatei. Pēdējo reizi ekspozīciju muzeja vecajās telpās varēs aplūkot līdz rudeni.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)