Banner 980x90

Pētījums: Uzņēmējiem uzlabojies naktsmiers; vislabāk guļ mazo uzņēmumu īpašnieki

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ceturkšņa laikā par 8% palielinājies uzņēmēju skaits (kopumā 53%), kuriem ir labs, darba satraukumu netraucēts, naktsmiers. Vissaldāk guļ mazo uzņēmumu vadītāji un pakalpojumu sniedzēji, par "Citadele Index" pētījuma rezultātiem informē banka "Citadele".

Pētījums atklāj: jo lielāks ir uzņēmums, jo sliktāks miegs ir tā īpašniekam vai vadītājam. 40% mazo uzņēmēju ar vienu līdz deviņiem darbiniekiem atzinuši, ka viņu miegu traucē domas par uzņēmuma attīstību un nākotni. Savukārt starp lielo uzņēmumu vadītājiem, kuru pārziņā ir vairāk nekā 50 darbinieku, par miega kvalitāti sūdzas 75%.

Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš skaidro, ka mazos uzņēmumos īpašnieks pamatā strādā ar nelielu kolektīvu, kas var būt arī ģimenes locekļi - šādu uzņēmumu ir vieglāk vadīt nekā lielu. Salīdzinājumā ar maziem uzņēmumiem lielajos ir daudz sarežģītāki tādi procesi kā loģistika, kvalitātes kontrole, sadarbība ar piegādātājiem, finanšu vadība un personālvadība, kas prasa ne tikai lielāku personīgo piepūli, bet arī atbildības deleģēšanu padotajiem.

Salīdzinot pa nozarēm, vislabākais naktsmiers ir pakalpojumu sniedzējiem - bez raizēm guļ 59% nozares uzņēmēju, bet darba satraukums miegu traucē 35% pakalpojumu jomas uzņēmēju. Sliktākā situācija ir būvniecības jomā - mierīgs miegs ir vien 40% nozares uzņēmumu vadītāju, savukārt 52% būvnieku darba jautājumu dēļ miegs ir traucēts. Drīzāk slikts nekā labs miegs ir arī tirdzniecības uzņēmumu īpašniekiem.

Pētījums atklāj, ka saldāk uzņēmēji guļ reģionos nekā Rīgā. Vislabākais miegs ir uzņēmējiem Pierīgā (64% guļ mierīgi) un Kurzemē (59%), bet Rīgā un Zemgalē labi guļ 52% uzņēmēju. Salīdzinoši sliktāka situācija ir Latgalē, kur 50% uzņēmēju spēj izgulēties labi, bet otri 50% - nē.

"Citadele Index" pētījumu banka "Citadele" Latvijā veic kopš 2004.gada. Katru ceturksni tiek aptaujāti 750 uzņēmumu īpašnieki un to vadītāji, tā rezultātā no pirmavota iegūstot uzticamu ieskatu par ekonomisko stāvokli valstī, nozarē un uzņēmumā un prognozi nākamajiem sešiem mēnešiem. Uzņēmēju aptauju un datu apkopojumu nodrošina SKDS.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)