Banner 980x90

Piketā pie Okupācijas muzeja 9.maijā prasīs Latvijas deokupāciju

Politiski represētais Valters Rudzītis no Vaidavas pagasta Kocēnu novada 9.maijā dosies uz Rīgu ar mērķi pie Okupācijas muzeja organizēt piketu, "lai novērstu spriedzi sabiedrībā", mudinot īstenot Latvijas deokupācijas pasākumus.

Piketu 9.maijā no plkst.11 līdz 13 pie Okupācijas muzeja Rudzītis ir pieteicis vienpersoniski, taču viņš cer, ka izdosies piesaistīt kādu domubiedru pulku, - viņš jau esot runājis ar Latvijas Politiski represēto apvienību, kas arī varētu piedalīties piketā.

Rudzītis uzskata, ka "nepilsoņu kongresi Latvijā, antifašistu provokatīvās akcijas 16.martā pie Brīvības pieminekļa, mēģinājumi panākt Daugavpils atdalīšanos no Latvijas valsts un prasība pēc okupācijas laika valodas atgriešanās" ir sekas tam, ka Latvijā nav īstenoti deokupācijas pasākumi.

Lai izbeigtu sabiedrības šķelšanos, esot nepieciešams miermīlīgā ceļā panākt Latvijas deokupāciju - tos cilvēkus, kas ir naidīgi Latvijas valstij, likumīgi no valsts ir jāizraida, tādējādi likvidējot okupācijas sekas, uzskata Rudzītis. Kā pirmos no valsts būtu jāizraida tos, kas iestājās par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

9.maijs piketam izvēlēts kā diena, kad Latvija otro reizi tika okupēta. "Akcija noritēs ļoti solīdi, ne kā antifašistu aktivitātes 16.martā pie Brīvības pieminekļa," uzsvēra pasākuma iniciators. Rudzītis uzskata, ka došanās uz Pārdaugavu, kur "krievvalodīgie šajā dienā plāno plaši svinēt "Otrā pasaules kara uzvaru", būtu naida kurināšana.

"Es viņiem netraucēšu. Izvēlējos Okupācijas muzeju kā okupācijas simbolu, un kopā tos pasākumus nevajag jaukt. Tā būtu naida kurināšana, kas neko labu nedos. Es gribu panākt visu ar labu," sacīja Rudzītis.

Rudzītis uzskata, ka līdz šim neviens no Latvijas prezidentiem nav pievērsis uzmanību okupācijas problēmai - "neviens nav vērsies ANO ar aicinājumu visām valstīm, kas palīdzējušas Latvijas okupēšanā - ASV, Vācijai un Anglijai -, palīdzēt Baltijas valstīm īstenot deokupācijas pasākumus". "Pašreizējie varneši ir vai nu bez mugurkaula, vai gļēvi. Saeima ir pieņēmusi deokupācijas deklarāciju, bet valdības neko nav darījušas, lai to īstenotu," uzskata Rudzītis. Bijušais prezidents Guntis Ulmanis Latvijā esot atstājis piekto kolonnu, Vaira Vīķe-Freiberga atdevusi Krievijai Abreni, bet Zatlers piešķīris pensijas par Krievijā nostrādātajiem gadiem, norāda politiski represētais.

Rudzītis aģentūrai LETA pastāstīja, ka pirms 25 gadiem Vaidavā organizējis pirmo politiski represēto saietu, kurā toreiz piedalījies arī tagadējais prezidents Andris Bērziņš, tāpēc viņš cer, ka vismaz Bērziņš varētu Rudzīša idejas atbalstīt.

Rudzītis arī plāno nosūtīt vēstuli premjerministram un valdībai ar aicinājumu beidzot īstenot deokupācijas pasākumus, uzsverot, ka visam jānotiek miermīlīgi.

Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē, pikets pašvaldībā ir pieteikts likumā noteiktajā kārtībā.
Kā ziņots, biedrība "9.maijs.lv" Rīgas domē iesniegusi saskaņošanai divus vērienīgus publiskus pasākumus 8.maijā un 9.maijā no plkst.9 līdz 23 pie pieminekļa "Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" un tam apkārt esošajā Uzvaras parkā.

Tāpat kā pērn, pasākumu laikā notiks koncerti, uzrunas, parkā tiks izvietotas tirdzniecības vietas un notiks dažādas citas aktivitātes. Pasākuma gaitā pie pieminekļa tiks nolikti ziedi un pausta pateicība karā izdzīvojušajiem "veterāniem-atbrīvotājiem". Biedrība sākusi ziedojumu vākšanu, par kuriem "uzvaras 68.gadadienā" tiks sagādātas dāvanas veterāniem.

9.maijā pieteikts arī viens gājiens - biedrība "Rodina" 9.maijā plkst.18 rīkos "Latvijas krievu gājienu", kura laikā aptuveni 100 cilvēku no Strēlnieku laukuma pa trotuāriem dosies pār Akmens tiltu uz Uzvaras parku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)