Banner 980x90

Pirms brīvlaika vecākus aicina piedomāt par bērnu traumatismu un īpaši atvases sargāt pēcpusdienās

Rīga, 25.apr., LETA. Bērnu traumatisms ir diezgan labi paredzams - visbiežāk traumas tiek gūtas pēcpusdienās, kad bērni ir noguruši, šodien preses konferencē par bērnu traumatismu sacīja Slimību profilakses un kontroles centra direktora vietnieks sabiedrības veselības un profilakses jautājumos Dzintars Mozgis.

Statistiki analizējot bērnu traumu gadījumus, pat ir izskaitļots, ka vidējais laiks, kad bērni gūst traumas, ir plkst.16.38 pēcpusdienā.

Komentējot peiaugošos bērnu traumatismu, Mozgis pauda viedokli, ka mūsdienās ir zemāka veselības pratība nekā agrāk. Šādu tendenci viņš saistīja ar to, ka skolās vairs netiek likts uzsvars uz veselības mācību.

Kā pozitīvu aspektu Mozgis izcēla to, ka bērnu traumu smagums ir samazinājies, piemēram, agrāk ceļu satiksmes negadījumos bērni biežāk gājuši bojā, bet tagad smagas traumas tiek gūtas retāk un ir iespējams glābt cietušo dzīvības.

Savukārt veselības ministre Anda Čakša (ZZS) pauda viedokli, ka situācija bērnu traumatisma jomā ir vērtējama kā "absurds un šausmas", jo par tēmu tiek runāts jau daudzus gadus, taču bērnu traumatisms turpina pieaugt.

Politiķe aicināja pieaugušos uzņemties atbildību par saviem bērniem, kā arī pievērst uzmanību citu cilvēku bērniem, ja ir redzams, ka tiem varētu draudēt kādas briesmas.

Aizvadītajā gadā par 422 gadījumiem pieaudzis traumu skaits, kuras bērni guvuši, krītot un sasitoties, pavēstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvji. Salīdzinoši 2016.gadā bērni guva 20 654 šāda veida traumas, savukārt 2017.gadā - 21 076 traumas.

Pieaugums vērojams arī traumu skaitā, kuras bērni guvuši ceļu satiksmes negadījumus, savukārt samazinājies suņu sakosto bērnu skaits.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāve uzsvēra, ka pirms skolēnu vasaras brīvdienām bērniem uz ielām tiks dalītas informatīvas lapiņas, kuras tiks aicināts nodot vecākiem. Šajās lapiņās būs informācija par to, kā nodrošināt bērnu drošību, iegādājot viņiem ķiveres un citus aizsarglīdzekļus, ja tādi ir nepieciešami. RPP pārstāve arī aicināja citas pašvaldības iesaistīties šāda veida akcijās, lai nodrošinātu drošu vidi bērniem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)