Banner 980x90

Praktiski padomi, kā izvēlēties leņķa slīpmašīnu

Ir instrumenti, bez kuriem, veicot dažādus remontdarbus, ir grūti iztikt. Viena no tādām ir leņķa slīpmašīna. Neatkarīgi no tā, vai plānots neliels mājokļa remonts vai vērienīgi būvdarbi, šis instruments ir ļoti noderīgs. Turpinājumā noderīgi padomi, kā izvēlēties piemērotāko leņķa slīpmašīnu. 

Izmantošanas mērķis un darbības princips
Iegādājoties slīpmašīnu, jāizvērtē, kāda tipa disks būs nepieciešams – abrazīvais vai dimanta. Abrazīvais disks piemērots metāla apstrādei, savukārt – dimanta – betona, akmens, keramikas griešanai un slīpēšanai. Dimanta diski ir izturīgāki, taču arī dārgāki par abrazīvajiem diskiem. Uzmanība jāpievērš arī disku izmēriem – tos ieteicams izvēlēties atbilstoši slīpmašīnas ražotāja sniegtajām rekomendācijām. No diska izmēra atkarīgs, cik apgriezienus minūtē ierīce veiks. Nepiemēroti diska parametri var mazināt darba efektivitāti, bojāt disku vai apstrādājamo materiālu. 

Otrs faktors, kas jāņem vērā, ir instrumenta darbības veids. Plašāk zināmās ir divu veidu leņķa slīpmašīnas – elektriskās un ar akumulatoru darbināmās. Būtiskākā elektrisko instrumentu priekšrocība – tos var darbināt bez pārtraukumu tik ilgi, cik nepieciešams. Elektriskās slīpmašīnas izceļas ar ievērojamu jaudu, turklāt ir salīdzinoši ekonomiskas. Kas nav mazsvarīgi – pareizi lietotas, šādas ierīces kalpos ilgu laiku. Jāatzīmē arī plašais šādu instrumentu klāsts, kas katram ļaus izvēlēties savām prasībām atbilstošāko variantu. Pie elektriskās leņķa slīpmašīnas trūkumiem var minēt ierobežoto izmantošanu – tās darbība atkarīga no strāvas padeves. Tāpat vads var traucēt darba procesā. 

Otru variantu – akumulatora leņķa slīpmašīnas – ik pa laikam nepieciešams uzlādēt, taču ar to vieglāk piekļūt grūti aizsniedzamām vietām. Šādas ierīces parasti ir kompaktas un ērti lietojamas, aprīkotas ar dažādām drošības funkcijām. Izvēloties šāda tipa ierīci, pievērsiet uzmanību akumulatoram. Ne visi slīpmašīnu modeļi ir aprīkoti ar akumulatoru – nereti tas jāiegādājas atsevišķi. 

Mazāk populāra izvēle ir ar benzīnu darbināmās slīpmašīnas. Parasti tās ir lielas, tiek izmantotas betona un dzelzs griešanai. Tās noderīgas darbam ārpus telpām, kur nav pieejama elektrība. Taču jāņem vērā, ka šādas ierīces rada augstu trokšņu līmeni. Lai arī ar degvielu darbināmās ierīces neierobežo strāvas padeve vai nepieciešamība uzlādēt akumulatoru, tomēr, lai izvairītos no motora pārkaršanas, darbā nepieciešami regulāri pārtraukumi. 

Būtiskākie parametri slīpmašīnas izvēlē
Kad ir skaidrs, kāda veida slīpmašīnai dot priekšroku, atlasiet piemērotākos variantus, ņemot vērā svarīgākos kritērijus:
• jaudu – tas ir būtiskākais instrumenta produktivitātes rādītājs;
• rotācijas ātrumu – lai šis rādītājs būtu optimāls, svarīgi izvēlēties slīpmašīnai atbilstošu diska izmēru;
• svaru – svarīgs aspekts ir arī slīpmašīnas svars. Darbs ar slīpmašīnu rada slodzi rokām un mugurai, tādēļ izvērtējiet šo faktoru īpaši rūpīgi;
• rokturu skaitu – papildu rokturi nodrošina ierīces ērtāku lietošanu, tādēļ noteikti pievērsiet uzmanību to izvietojumam un kvalitātei

Slīpmašīnas pieejamas daudzveidīgā izvēlē, tādēļ ikviens var izvēlēties sev atbilstošāko risinājumu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)