Banner 980x90

Pretēji solītajam, Rīgas domniekiem liedz iepazīties ar auditoru ziņojumu par situāciju "Rīgas satiksmē"

Rīga, 27.febr., LETA. Pretēji solītajam, Rīgas domes deputātiem liegts iepazīties ar auditoru ziņojumu par situāciju pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis (V).

Viņš pastāstīja, ka aizvadītajā nedēļā kopā ar deputātu Valteru Bergu (JKP) devies uz uzņēmumu, lai "pret parakstu" izmantotu iespēju iepazīties ar auditoru ziņojumu, taču viņiem šāda iespēja esot liegta. "Iepriekš uzņēmuma pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss publiski solīja, ka, ja mēs atnāksim uz uzņēmumu un parakstīsimies par ziņojumā atklātās informācijas neizpaušanu, mums būs iespēja ar to iepazīties. Sagatavojušies rakt un pētīt devāmies uz "Rīgas satiksmi", bet tur Matīss mums atteica šo ziņojumu dot," skaidroja Ķirsis.

Matīss aģentūrai LETA apstiprināja, ka deputāti bija atnākuši, taču ar ziņojumu pilnā apmērā viņiem nav ļauts iepazīties, jo tas satur informāciju, ko uzņēmums var izmantot tiesā, lai no bijušās valdes piedzītu uzņēmumam radītos zaudējumus.

"Ziņojums ir nosūtīts kapitāldaļu turētājam un, ja viņš ļaus ar to iepazīties - tas būs viņa lēmums, taču tas, protams, jāsaskaņo arī ar auditoriem. Es uzskatu, ka šajā ziņojumā ir tādas lietas, ko mēs varam izmantot tiesā. Ja šie argumenti nonāks atklātībā, tas var kaitēt uzņēmumam un mūsu iespējas uzvarēt tiesā var zust. Deputāti tika iepazīstināti ar to informāciju, ko ir atļauts zināt. Nekāds paraksts neatsver to, ka šādā veidā mēs varam zaudēt miljonus," sacīja Matīss.

Iepriekš Rīgas domes notikušajā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē valdes priekšsēdētājs solīja, ka "pret parakstu" deputāti varēs ar šo ziņojumu iepazīties, bet ar norunu, ka, ja informācija tiks izpausta, uzņēmums pret viņiem vērsīsies tiesā.

Lai risinātu radušos situāciju, JKP frakcija uzsākusi parakstu vākšanu, lai sasauktu Satiksmes un transporta lietu komitejas ārkārtas sēdi un pieprasītu Matīsa paskaidrojumus.

Kā ziņots, neraugoties uz veiktajiem taupīšanas pasākumiem, nepieciešamā dotācija SIA "Rīgas satiksmei" šogad pieaugs vēl par 12 miljoniem eiro un varētu sasniegt 134 miljonus eiro.

Šādu secinājumu uzņēmuma vadība izdarījusi pēc auditorkompānijas "Ernst&Young" sagatavotā ziņojuma par situāciju galvaspilsētas uzņēmumā. Pēc Matīsa teiktā, ziņojums "ir ļoti kritisks" un tajā norādīta virkne pasākumu, kas jāveic, lai uzņēmums varētu turpināt funkcionēt.

Ieteikumi saistīti ar sadarbības partneru izvēli, pašizmaksu aprēķiniem un citiem procesiem. Vienlaikus auditori norādījuši, ka pēdējo piecu gadu periodā, bijušās uzņēmuma valdes vadībā, "Rīgas satiksmei" nodarīti desmitiem miljonu lieli zaudējumi.

"Zaudējumi nodarīti vairāku procesu rezultātā - izstrādājot budžetu, aprēķinot pašizmaksu, noslēdzot sadarbības līgumus, atgūstot parādus. Kaut vai līgums ar "Rīgas mikroautobusu satiksmi" - tas vien mums mēneša laikā rada 600 000 eiro zaudējumus. Tāpat arī kompensācija no domes 2018.gadā pieprasīta par 11,6 miljoniem eiro mazāka nekā reāli nepieciešams un tā rezultātā uzņēmums strādā ar zaudējumiem. Šogad tie varētu būt aptuveni trīs miljonu eiro zaudējumi," skaidroja Matīss.

Komentējot to, ka atbildība par nesaimnieciskajiem lēmumiem būtu jāpieprasa un uzņēmuma iepriekšējās valdes, Matīss norādīja, ka šis lēmums ir uzņēmuma kapitāldaļu turētāja - Ušakova - pārziņā.

Lai izvērtētu, vai bijušajai uzņēmuma valdei ir iespējams pieprasīt atlīdzināt tās darbības laikā uzņēmumam nodarītos zaudējumus, Ušakovs lūgšot neatkarīgu ekspertu viedokli.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)