Banner 980x90

"Latnet": Vietnes ar provokatīvu saturu par Latviju reti tiek turētas Latvijā

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Vietnes, kurās tiek publicēts provokatīvs saturs par Latviju, reti tiek turētas Latvijā, bet globālās hostinga kompānijas bez konkrēta tiesas sprieduma uz sūdzībām reaģē pasīvi, aģentūrai LETA sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma SIA "Latnet Serviss" ("Latnet") valdes loceklis Vladislavs Gurmans.

 

Gurmans norādīja, ka "Latnet" darbojās esošās likumdošanas ietvaros un neatļauj hostēt nelegālās lietas. Tāpat uzņēmums sadarbojas ar tiesībsargājošām iestādēm pēc pieprasījuma kā to paredz normatīvie akti. "Latnet" iekšējā politika nosaka, ka no potenciālā hostinga klienta tiek pieprasīta informācija par to, vai tas, kas tiks izvietots, atbilst likumdošanai. Līdzīgas prasības ir noteiktas arī līgumos ar klientiem, paredzot iespējas nekavējoties pārtraukt pakalpojumu, ja noteikumi ir pārkāpti," piebilda Gurmans.

Viņš arī norādīja, ka uzņēmuma speciālisti speciāli nepārbauda katras mājas lapas saturu. "Mēs neatbildam par saturu un mums nav atbilstošu speciālistu kas pārbaudītu mājas lapu saturu atbilstības. Tomēr mēs operatīvi reaģējām uz sūdzībām, ja tādas pie mums nonāk," skaidroja Gurmans.

"Kā eksperts, varu droši apgalvot, ka parasti pseidoziņu vai provokatīvās lapas mēģina turēt ārpus valsts, par kuru raksta lapā. Attiecīgi reti kad lapa, kurā tiek rakstītas provokatīvās lietas par Latvijā notiekošo, tiek turēta Latvijā. Un diemžēl uz šādām lietām, kas formāli iespējams nepārkāpj likumu, kamēr nav tiesas sprieduma, globālās hostinga kompānijas reaģē diezgan pasīvi," pauda eksperts.

Kā ziņots, savstarpēji saistītās interneta vietnes "nozagts.com" un "ukradeno.com", kā arī viena no populārākajām sociālā tīkla "Facebook" lapām latviešu valodā "Toma joki" ir Drošības policijas redzeslokā, tomēr dienesta pārstāvji nekomentē šo interneta resursu saistību ar personām, kas saņem Krievijas finansējumu un izplata Krievijas ideoloģisko propagandu.

Mārketinga speciālists Jānis Polis savā blogā "ardomu.lv" pirmdien publicējis pētījumu, kas atklāj, ka portālu "nozagts.com" un "ukradeno.com" īpašnieks ir prokremliskais aktīvists Ivans Staļnojs. Šīs vietnes publicē no dažādiem interneta resursiem savāktus materiālus pārsvarā par dažādām negācijām un to, cik Latvijā dzīvot ir slikti. Nesen Staļnoja īpašumā nonākusi arī izklaidējošu foto un video saturu pārpublicējošā "Facebook" lapa "Toma joki", kurai ir aptuveni 150 000 sekotāju, un citas ar to saistītas lapas ar lielu sekotāju skaitu. Tagad arī šis populārais resurss sācis dalīties ar "nozagts.com" savāktajiem materiāliem.

Drošības policijā (DP) aģentūrai LETA skaidroja, ka tā atbilstoši savai kompetencei rūpīgi seko politiskajiem procesiem valstī, tostarp informatīvajā telpā, un informē valsts augstākās amatpersonas par riskiem, ja tādi tiek konstatēti. DP ir informēta par minēto interneta vietņu darbību, taču sīkākus komentārus dienests šobrīd nevar sniegt. Tāpat DP nekomentē tā rīcībā esošu informāciju par konkrētām personām.

DP atzīst, ka internets arvien vairāk tiek piepildīts ar nepārbaudītu informāciju un pseidoziņu vietnēm, un tā ir problēma, ar ko saskaras valstis visā pasaulē. Tas, kā šādu vietņu saturs ietekmē sabiedrisko domu, ir atkarīgs no sabiedrības izglītotības un spējas kritiski vērtēt informāciju.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)