Banner 980x90

"Latvenergo": Savu laiku nokalpojušās TEC-1 ražošanas ēkas atrašanās teritorijā vairs nav pieļaujama

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Savu laiku nokalpojušās Rīgas TEC-1 ražošanas ēkas atrašanās ražošanas teritorijā vairs nav pieļaujama, aģentūrai LETA sacīja AS "Latvenergo" pārstāve Ilvija Līvmane, komentējot Čiekurkalna attīstības biedrības paustās bažas par celtnes likteni.

Viņa norādīja, ka Rīgas TEC-1 veco ražošanas ēku sāka būvēt 1952.gadā termoelektrostacijas vajadzībām (vairākas būvniecības kārtas ilga līdz 1960.gadam). Kopš 2005.gada, pēc TEC-1 rekonstrukcijas un pilnīgi jauna ražošanas bloka nodošanas ekspluatācijā, vecā ražošanas ēka vairs netiek saimnieciskajā darbībā izmantota.

"Savu laiku nokalpojušai celtnei atrašanās ražošanas teritorijā nav pieļaujama. 12 gadu laikā, kopš ēka netiek ekspluatēta, tai pēc būtības paredzētā režīmā būves konstrukcijām novērojamas acīmredzamas pazīmes, kas tās ekspluatāciju padara bīstamu. Ēka ir būvēta pēc pagājušā gadsimta vidus padomju industriālajām būvēm raksturīgiem celtniecības risinājumiem, kas būtiski neatbilst mūsdienu energoefektivitātes un drošības prasībām, tostarp atsevišķu konstruktīvu elementu būvniecībā tika izmantots azbests. Būves logi ir ar vienkārtīgu stiklojumu, bez blīvējuma, jumta konstrukcija ir bez siltuma izolācijas, un tehniskās ekspertīzes slēdzienā konstatēts, ka ēku svarīgāko elementu konstrukciju nolietojums sasniedz 70%. Atbilstoši pagājušā gadsimta 50.gadu lietotiem risinājumiem būves iekštelpu temperatūru uzturēja enerģijas ražošanas procesā izdalīts siltums jeb siltuma zudumi," klāstīja Līvmane.

Viņa piebilda, ka ieguldījumi ēkā, ko nav paredzēts izmantot enerģijas ražošanai, būtu nesaimnieciski.

Pēc energokompānijas pārstāves teiktā, konsultējoties ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, saņemts atzinums, ka vecā TEC-1 ražošanas ēka nav kultūras piemineklis ar ievērojamu kultūrvēsturisku vērtību, objekts nav iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, neatrodas kāda cita pieminekļa aizsardzības zonā un nav kāda cita pieminekļa daļa.

"Atbildīgi izvērtējot dažādas alternatīvas iespējas vecās TEC-1 ražošanas ēkas tālākai izmantošanai, jāņem vērā Rīgas teritorijas plānojums. Vecā ēka, par kuru šobrīd norit diskusijas, atrodas teritorijā, kur šobrīd rīdzinieku vajadzībām darbojas jaunā, rekonstruētā TEC-1 ražotne. Saskaņā ar Rīgas teritorijas plānojumu 100 metru rādiusā ap ražotni aizliegts atrasties jebkādām sabiedriska rakstura celtnēm, piemēram, muzejiem, kultūras iestādēm, būvēm tūrisma un rekreācijas nolūkiem, tirdzniecības rakstura objektiem ar lielu cilvēku kustību, transportlīdzekļu novietnēm, ielām, tostarp gājēju ielām. Tādējādi nav iespējams šai celtnei atrast racionālu pielietojumu un Čiekurkalna attīstības biedrības atklātajā vēstulē minētie ierosinājumi par ēkas iespējamu izmantošanu sabiedriskām vajadzībām nav praktiski realizējami," atzina Līvmane.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka teritorija ir pieblīvēta ar dažāda veida inženierkomunikācijām, piemēram, elektrības kabeļiem, siltumtīklu caurulēm, kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmu, enerģētikas palīgsistēmām, kas atrodas atsevišķās celtnēs, un paaugstinātu drošības prasību dēļ nav pieļaujama apmeklētāju masveida klātbūtne industriālā teritorijā.

"Arī pēc TEC-1 rekonstrukcijas, kad darbā stājusies jaunā ražotne, "Latvenergo" saimnieciskās darbības vajadzībām joprojām tiek izmantota vēsturiskā TEC-1 biroju ēka. Lai nodrošinātu Rīgas TEC-1 liecību saglabāšanu nākotnei, vēsturiskās tehnoloģiskās iekārtas un priekšmeti ir demontēti turpmākai saglabāšanai un iekļaušanai "Latvenergo" Enerģētikas muzeja krājumā kā spilgti sava laikmeta Rīgas enerģētikas vēstures artefakti un būs pieejami apmeklētājiem kopā ar foto un citiem dokumentiem par TEC-1 vēsturi," pauda Līvmane.

Viņš uzsvēra, ka "Latvenergo" ar atbildību izturas pret enerģētikas vēstures un industriālā mantojuma saglabāšanu. Izveidots "Latvenergo" Enerģētikas muzejs, kā arī ražošanas objektos notiek ekskursijas gida pavadībā.

Kā ziņots, Čiekurkalna attīstības biedrība lūdz Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju iekļaut valsts kultūras pieminekļu sarakstā Rīgas TEC-1 vēsturisko ēku Viskaļu ielā 16.

Čiekurkalna attīstības biedrība nosūtījusi atklātu vēstuli "Latvenergo", Ekonomikas ministrijai, Kultūras ministrijai, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai, Rīgas domei un Rīgas pilsētas būvvaldei, paužot bažas par Rīgas TEC-1 vēsturiskās ēkas likteni.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)