Banner 980x90

"Rīgas Enerģētikas aģentūra" sagatavojusi divu jaunu starptautisku projektu pieteikumus

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja ceturtdien, 5.maijā, akceptēja divus projektu pieteikumus, kurus sagatavojusi Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas enerģētikas aģentūra" (REA), pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību daļa.

REA kā viens no vadošajiem partneriem gatavojas darboties starptautiskā projektā "Ilgtspējīgi risinājumi viedas pilsētas attīstībai: pieredzes pārņemšana Eiropā caur EuroSmartLab attīstību (MODEL CITY)". Iecerēts, ka projektā darbosies 36 partneri no sešām valstīm - Īrijas, Latvijas, Grieķijas, Portugāles, Kipras un Itālijas. Katrā valstī tiks izveidoti vietējie konsorciji, kas sastāvēs no pilsētu pašvaldībām, zinātnes un tehnoloģiju institūcijām, industrijas partneriem un starptautiskiem konsultantiem. Savu dalību projektā jau apstiprinājušas tādas tehnoloģiju un industrijas kompānijas kā "Siemens", "Microsoft" un "Nissan".

Projekta ietvaros paredzēts izveidot virtuālu "EuroSmartLab" - visām pilsētām vienu kopīgu viedas pilsētas laboratoriju ar augsti profesionālu starpdisciplināru komandu, kas pārstāvēs partneru pilsētu tehnoloģiju institūtu, universitāšu, pašvaldību, biznesa, sabiedrisko organizāciju zināšanas. Iecerēts, ka tai varēs pievienoties arī citas Eiropas pilsētas. Tāpat plānota iedzīvotāju aktīva iesaistīšana, veidojot digitālo publisko pakalpojumu platformu un nodrošinot tās pieejamību. Projekta īstenotāji attīstīs ilgtspējīgas apkaimes, kurās tiks ieviestas radikālas izmaiņas attiecībā uz enerģētiku: tiks palielināts atjaunojamo energoresursu īpatsvars, izveidota droša un stabila energosistēma, veicināta energoefektīvu ēku attīstība.

Rīgā paredzēts izveidot divas viedas autostāvvietas "car pooling" ar saules baterijām, iegādāties 10 elektroautomobiļus, izveidot 8 e- uzpildes stacijas, uzstādīt 10 "saules kokus" un izveidot attiecīgas mobilās aplikācijas.

Projekta pieteikums ir iesniegts Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas "Horizon 2020" 2016.gada projektu konkursam. Atbilstoši programmas pamatnostādnēm visiem atbalsta saņēmējiem un visām aktivitātēm dotācijās pētniecības jomā pastāv viena finansēšanas likme. ES finansējums sedz līdz pat 100% visu attiecināmo izmaksu visām pētniecības un inovācijas darbībām. Līdzfinansējums nav nepieciešams, iespējams, ka būs vajadzīgs priekšfinansējums.

REA ir sagatavojusi arī starptautiskā projekta "Interaktīvs dzīvojamo ēku energoefektivitātes izpratnes paaugstināšanas rīks" pieteikumu Igaunijas un Latvijas sadarbības programmas 2014.-2020.gadam 2016.gada projektu konkursam.

Paredzēts, ka šā projekta vadošais partneris būs REA, citi partneri būs Rīgas Tehniskā universitāte, Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra (Igaunija), Rouge pašvaldība (Igaunija). Projekts būs domāts daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem un pārvaldniekiem.

Projekta sagatavotāji norāda, ka lielākā daļa daudzdzīvokļu dzīvojamo māju Igaunijā un Latvijā sastāv no 60.-90.gados celtajām ēkām ar zemu siltumnoturību. Tādēļ abām valstīm ir kopējas problēmas: augsts energopatēriņš un apsaimniekošanas izmaksas; dzīvokļu īpašniekiem nepietiek informācijas par enerģijas patēriņu; cilvēkiem nav pilnīgas informācija par potenciālām ēkas renovēšanas iespējām; grūti panākt vienotu dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu; atsevišķi energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi ēkās daudzos gadījumos nesniedz vēlamo rezultātu.

Lai paaugstinātu dzīvokļu īpašnieku izpratni par nepieciešamajiem energoefektivitātes pasākumiem, un tos aktīvāk iesaistītu problēmu apzināšanā un risināšanā iecerēts izmantot informācijas un komunikāciju tehnoloģijas. Projekta gaitā paredzēts izstrādāt interaktīvu uz mājaslapas pamata balstītu rīku, iedzīvotāju tiešai iesaistei mājas pārvaldīšanas jautājumos. ES finansējums sedz līdz pat 85% visu attiecināmo izmaksu.

REA sagatavotie projektu pieteikumi vēl tiks skatīti Pilsētas attīstības komitejā un Finanšu un administratīvo lietu komitejā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)