Banner 980x90

"Rīgas ūdens" apgalvo, ka uzņēmuma apsaimniekotajos ūdensvados nevar izplatīties leģionāru slimība

Riga24.lv
Riga24.lv
Pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" ūdensvados nevarētu izplatīties legionellas jeb leģionāru slimības baktērijas, jo ūdens temperatūra tajos ir pārāk zema, aģentūrai LETA apgalvoja uzņēmuma pārstāvis Artūrs Mucenieks.

Viņš norādīja, ka, lai izplatītos legionellas baktērijas, ūdens temperatūrai jābūt no 20 līdz 50 grādiem pēc Celsija. Savukārt "Rīgas ūdens" ūdensvadi ir izvietoti zem ielām un tajos temperatūra pašreiz ir vidēji septiņi grādi.

Mucenieks uzsvēra, ka zemās temperatūras dēļ uzņēmuma ūdensvados nevar būt slimības baktērijas.

Jau ziņots, ka lielākā daļa no saslimšanas gadījumiem ar legionelozi jeb leģionāru slimību šogad konstatēti Rīgā, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Šogad ir reģistrēti astoņi gadījumi - Rīgā, Jūrmalā, Stopiņos un Aizkrauklē.

Kā norādīja Perevoščikovs, SPKC novērojumi liecina, ka legionellas baktērijai nav viens perēklis. Par to liecina tas, ka pa trim no Rīgā konstatētajiem gadījumiem fiksēti Rīgas Vidzemes un Zemgales priekšpilsētās, bet pa vienam - Kurzemes un Centra rajonā.

Neskatoties uz reģistrēto gadījumu skaitu, Latvijā kopumā saslimstība ar legionelozi neesot augsta, norādīja Perevoščikovs.

Saskaņā ar SPKC datiem 2016.gadā kopā reģistrēti 24 gadījumi, no kuriem divi beigušies ar letālu iznākumu.

Informācija SPKC mājaslapā liecina, ka leģionāru slimībai raksturīgs straujš sākums, cilvēka temperatūra paaugstinās līdz 39-40,5 grādiem, novērojamas vispārējas intoksikācijas pazīmes, sauss klepus, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumi, pneimonija, sirds un nieru darbības traucējumi, kā arī caureja.

Infekcijas avots ir legionellu baktēriju saturošs ūdens. Cilvēks var inficēties, ieelpojot baktērijas saturošas aerosolizētas ūdens daļiņas, kas veidojas no sīkiem ūdens pilieniņiem, kad ar legionellām piesārņotais ūdens atsitas pret cietām virsmām.

Lai izvairītos no inficēšanās dzīvesvietā, karstā un aukstā ūdens sistēmās nepieciešams nodrošināt apstākļus, kas kavētu legionellu savairošanos. Jāseko tam, lai aukstā ūdens temperatūra būtu zem plus 20 grādiem pēc Celsija, bet karstā - virs 50 grādiem pēc Celsija.

Legionellas īpaši vairojas siltā ūdenī, karstā un aukstā ūdens tvertnēs, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī, piemēram, dzīvokļos, kur reti tiek izmantoti krāni vai duša. Tāpat baktērijas vairojas cauruļvadu dušu, krānu vai tvertņu virsmu organiskajā aplikumā, nosēdumos, mazgāšanas iekārtu un aizbāžņu gumijas vai dabiskajās šķiedrās, ūdens sildītājos.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)