Banner 980x90

Raiņa un Aspazijas sarakste - 50 vēstules var lasīt internetā

Šo gadu Latvijā aizvadām dzejnieku zīmē. Mums nozīmīgu dzejnieku zīmē – maijs bija Imanta Ziedoņa mēnesis, novembris rit ar Ojāra Vācieša vārdu. Septembrī svinējām kārtējās Dzejas dienas, nu jau 48. pēc kārtas, – ja palūkojamies tik senā pagātnē, tad nākas atcerēties, ka tieši Raiņa 100. dzimšanas diena izprovocēja Dzejas dienu aizsākumu Latvijā, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv stāsta Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.

Šobrīd, jau stāvot uz Raiņa un Aspazijas simtpiecdesmigades sliekšņa, uzsākam abu dzejnieku savstarpējās sarakstes publicēšanu Memoriālo muzeju apvienības mājas lapā http://www.memorialiemuzeji.lv

Rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuvē glabājas apjomīga Raiņa un Aspazijas kolekcija – vairāk nekā 45 000 vienību, to skaitā korespondence – gandrīz 14 420 vienību. Abu dzejnieku savstarpējo saraksti, iekļaujot tajā arī dažādos avotos publicēto epistulāro materiālu, kuru oriģināli nav saglabājušies, veido vairāk nekā 2500 vēstuļu latviešu, vācu un krievu valodā. 2009. gadā šī divu pasaules mēroga radošu personību savstarpējā korespondence tika iekļauta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā.

Raiņa un Aspazijas sarakste aizsākusies 1894.gada februārī un ilgusi līdz Raiņa nāvei 1929.gadā.

Sākotnēji piedāvājam pirmās 50 (precīzāk, 53) abu dzejnieku vēstules, kas tapušas laikā no 1894.gada februāra līdz 1897.gada jūnijam, un Dr. philol. Jāņa Zālīša komentārus. Vēstuļu kopu un Jāņa Zālīša ievadapceri lasiet mājas lapas sadaļā Muzeja raksti – skatiet plauktiņu "Sarakste".


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)