Banner 980x90

Rīdzinieku sociālā kampaņa "Stop Drugs!" devusi rezultātus

Rīgas domē notika otrā sabiedriskā darba sanāksme cīņai pret legālajām narkotikām, lai pārrunātu sociālās kampaņas "Stop Drugs!" rezultātus un plānotu turpmāko rīcību, pilsētas informatīvo portālu Riga24.lv informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Sanāksmes ievadā Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs norādīja, ka kampaņa, kurā aktīvi iesaistījušies vairāk nekā 1000 cilvēku, ir devusi rezultātus: "Taču cīņa būs jāturpina, jo Saeimai trūkst politiskās gribas kriminalizēt šo narkotiku tirdzniecību, savukārt narkotiku ražotāji un tirgotāji izgudro arvien jaunus veidus, kā attīstīt savu biznesu. Mēs traucēsim to ar visiem likumā atļautiem paņēmieniem, rādīsim šo narkotiku kaitīgumu un izdarīsim spiedienu uz valsts varu. Tieši tāpēc ir tik svarīga plašas sabiedrības iesaistīšanās."

Kustības "Stop Drugs" koordinators Sandris Bergmanis savukārt atgādināja - kad pagājušā gada novembrī Rīgas mērs aicināja izveidot "Stop drugs" kustību, pilsētā bija 52 zināmas tirdzniecības vietas. Kopš kustības izveidošanas notikuši astoņi reidi. Pateicoties tiem, pirms jaunā gada aktīvas tirdzniecības vietas bija palikušas ne vairāk kā 15, pārējās aizvērušās uz laiku vai vispār: "Diemžēl jāatzīst, ka tiklīdz šie tirgoņi netiek aktīvi apciemoti, "točkas" atkal atveras. Tādēļ pēc pēdējiem datiem šobrīd aktīvi darbojas 32. Tas liecina, ka ir nepieciešama aktīva sabiedrības darbība to ierobežošanā, un jācenšas to darīt tik ilgi, cik vien būs nepieciešams – līdz beidzot tiks veiktas izmaiņas krimināllikumā un šīs vielas atzītas par narkotikām."

Šobrīd aktīvākās tirdzniecības vietas pilsētā ir un paliek Stūrmaņu iela 32 Bolderājā, centrā tās ir Marijas iela 1 a un Jēzusbaznīcas 7/9, Ilūkstes iela 109 /110 un Grestes iela 10 Pļavniekos. Bergmanis aicināja brīvprātīgos pievērst šīm vietām pastiprinātu uzmanību, jo tās strādā nekaunīgi ignorējot jebkādus varas un sabiedrības pārstāvjus.

Kā pozitīva tendence tika atzīmēts, ka citu pilsētu brīvprātīgie arī ir iesaistījušies cīņā ar šīm narkotikām un grib izveidot "Stop drugs" filiāles Jelgavā, Ogrē, Jūrmalā, kā arī Daugavpilī.

Tāpat Bergmanis informēja ka akcija "Stop drugs" ir ieguvusi juridisku statusu – nodibināta oficiāla biedrība, kuras mērķis ir cīnīties pret narkotikām. Biedrības nākamie mērķi būs izveidot patstāvīgi strādājošas grupas Rīgas rajonos, kuras regulāri veiks reidus, līdzīgi kā to šobrīd dara Grīziņkalna "Getto games" ar Raimondu Elbakjanu vadībā. Tāpat biedrība plāno doties uz Rīgas skolām un skaidrot narkotiku kaitīgumu.

Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass informēja, ka RPP darbinieki kopš novembra "točkas" ir apsekojuši 1389 reizes, izņemot 9019 dažāda apjoma augu maisījumu iepakojumus un sastādot 810 administratīvo pārkāpumu protokolus. Tāpat aizturēja 83 personas par atrašanos narkotisko vielu reibumā. Ir uzsākta 301 administratīvā pārkāpuma lieta par bīstamas preces realizēšanu vai tās ievešanu tirgū. Viņš pieminēja, ka šobrīd iezīmējas tendence, ka legālo narkotiku tirdzniecība tiek organizēta pēc tādiem pašiem principiem kā nelegālā alkohola un tabakas izstrādājumu tirdzniecība. Kā piemēru minot faktu, ka pagājušajā naktī RPP darbinieki aizturēja personu grupu, kura veica tirdzniecību ar šīm vielām no automašīnas. Minētajai personu grupai tika atsavināti 111 iepakojumi un ierosināta administratīvā lieta.

Pēc N. Ušakova uzdevuma pašvaldības policijā ir izveidota jauna nodaļa, kuras uzdevums ir aktīva legālo narkotiku tirdzniecības vietu kontrole un struktūrvienību koordinācija šajos jautājumos.
Sanāksmē piedalījās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, Iekšlietu ministrijas, Valsts policijas, Rīgas pašvaldības policijas pārstāvji, sabiedrisko organizāciju pārstāvji un dažādu sporta klubu dalībnieki.


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)