Banner 980x90

Rīgā atvērsies Baltijā pirmā olnīcu audu kriobanka

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Latvijā, reproduktīvās veselības klīnikā ''Mama Rīga'' top Baltijā pirmā olnīcu audu kriobanka. Tā ir struktūra, kuras ietvaros notiek olnīcas audu paņemšana, sasaldēšana un uzglabāšana līdz turpmākai audu pārstādīšanai. Olnīcu audu kriobanka ir iespēja sievietēm saglabāt un atjaunot savas reproduktīvās funkcijas pēc onkoloģisko slimību izārstēšanas.

Kā pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja komunikācijas konsultante Dace Zandfelde, Latvijā klīnikā "Mama Rīga" olnīcu audu kriobankas izveide notiek Ķelnes (Vācija) Universitātes Reproduktīvās medicīnas laboratorijas direktora profesora Vladimira Isačenko vadībā. Viņš Ķelnes Universitātē vada zinātnieku grupu, kurā ietilpst ārsti, onkologi, reproduktologi, biologi, laboranti, un kuras uzdevums ir izstrādāt jaunas reproduktīvās medicīnas tehnoloģijas un nodrošināt šo tehnoloģiju ieviešana praksē. Profesors V.Isačenko ir izstrādājis unikālu metodi olnīcu audu sasaldēšanai.

2005.gadā pēc Isačenko izstrādātās metodes un ar tiešu viņa līdzdalību sievietei pirms ķīmijterapijas uzsākšanas (onkoloģiskās saslimšanas ārstēšanai) tika paņemti olnīcas audi, sasaldēti un uzglabāti. Pēc sievietes izveseļošanās no plaušu vēža viņas pašas iepriekš paņemtie olnīcas audi tika pārstādīti sievietes organismā, kā rezultātā sievietei pilnībā dabiskā veidā atjaunojās hormonālā sistēma un reproduktīvā funkcija, un 2010.gadā pasaulē nāca bērns – pirmais bērns Vācijā pēc Isačenko metodes. Turklāt procesā bija iesaistītas trīs ārstniecības iestādes – Drēzdenes klīnika, kurā sievietei audus paņēma, Bonnas Universitātes klīnika, kurā tolaik strādāja Isačenko un kurā audi tika apstrādāti un sasaldēti, un Bavārijas pilsētas Erlangenes klīnika, kurā veica audu transplantāciju.

"Vācijā pašreiz šo operāciju – olnīcas audu paņemšanu un kriokonservāciju jeb uzglabāšanu šķidrajā slāpeklī noteiktos apstākļos – vēlas daudzas pacientes pirms vēža ārstēšanas terapijas uzsākšanas, tāpat arī pacientes, kurām alkaloīdus plānots lietot citu saslimšanu, piemēram, autoimūnās saslimšanas sarkanā vilkēde ārstēšanai u.c., jo noteikta alkaloīdu deva nav savienojama ar reproduktīvās funkcijas saglabāšanos. Savukārt olnīcu audu pārstādīšana pēc izveseļošanās nozīmē hormonālās sistēmas atjaunošanos, kā rezultātā visām mūsu pacientēm ir atjaunojies menstruālais cikls, un pasaules prakse demonstrē grūtniecības iestāšanos iespējas. Mūsu metodi šobrīd izmanto ne tikai Vācijā, bet daudzās pasaules valstīs. Ir laboratorijas, kas pilnībā izmanto mūsu tehnoloģiju, ir laboratorijas, kas tikai daļēji. Klīnika "Mama Rīga" to gatavojas izmantot pilnībā. Te es gribu uzsvērt, ka ļoti svarīga ir ne tikai audu paņemšana un sasaldēšana, bet arī sasaldēto audu atkausēšanas process," stāsta profesors Vladimirs Isačenko.

"Atverot klīniku "Mama Rīga", mēs orientējāmies uz pilna cikla neauglības ārstēšanu. Tāpēc klientu ārstēšanai tiek pielietotas visjaunākās un visefektīvākās medicīnas tehnoloģijas un ārstēšanas metodes, kas atbilst visiem Pasaules Veselības organizācijas (World Health Organization) un Eiropas Savienības noteiktajiem noteikumiem. Lai efektīvāk strādātu un sniegtu klientiem vēl augstvērtīgākus pakalpojumus, mēs izstrādājam savas un pārņemam un adaptējam Latvijā inovatīvas Eiropas un pasaules medicīnas metodes un tehnoloģijas, kas dod un nākotnē dos efektīvu, ātru un sekmīgu ārstniecības gala rezultātu," stāsta klīnikas "Mama Rīga" vadošā reproduktīvās medicīnas speciāliste Viktorija Zaletova.

Reproduktīvās veselības klīnika "Mama Rīga" 2015.gada nogalē saņēma Zāļu valsts aģentūras (ZVA) atļauju Latvijā vēl nereģistrētu darbību veikšanai ar olnīcu audiem, kas palīdzētu sievietēm saglabāt un atjaunot reproduktīvās funkcijas pēc onkoloģisko slimību izārstēšanas. Kopš atļaujas saņemšanas klīnikā notiek darbs pie metodes ieviešanas, tostarp kriobankas pilnveide darbam ar audiem un to sasaldēšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)