Banner 980x90

Rīgā - Jelgavas un Olīvu ielā, kā arī Salaspilī dūmeņos dega sodrēji

Aukstajā laikā ik dienas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) dodas uz izsaukumiem, kas saistīti ar bojātām apkures ierīcēm, netīrītiem dūmvadiem, kā arī ugunsdrošības noteikumu neievērošanu, apsildot mājokļus, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv stāsta VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere.

Vidēji ik gadu ugunsdzēsēji izbrauca uz 600 gadījumiem, kad dūmvadā dega sodrēji. Šogad aizvadītajā diennaktī sasniegts šādu negadījumu rekords – no diennaktī reģistrētajiem 30 ugunsgrēkiem 12 reizes dega sodrēji. 

Aizvadītajā dienā, 20.janvāri, ugunsdzēsēji glābēji izbrauca uz gadījumiem, kad sodrēji dega:
Jēkabpilī, Dārza ielā;
Bauskas nov. Gailīšu pag. Pograničā;
Skrīveros, Kalna ielā;
Rīgā, Olīvu ielā;
Mālpils novada Jaunā mājā;
Jelgavā, Garozas ielā;
Rīgā, Jelgavas ielā;
Salaspils pagasta Enerģētiķu ielā;
Jelgavā, Kazarmes ielā u.c.

Ugunsgrēki, kas saistīti ar dažādām ar apkures sistēmu saistītām problēmām nereti izceļas lauku viensētās, kur dzīvo sirmgalvji, kuriem pašiem ir problēmas atrast skursteņslaucītāju, atrast speciālistu, kurš varētu pirms apkures sezonas sākuma pārbaudīt krāsniņu un dūmvadu, vai nav radušās plaisas. Jau rudenī VUGD aicināja pašvaldību vadītājus savu iespēju robežās apzināt šos cilvēkus un sniegt nepieciešamo palīdzību. Tagad par katru no gadījumiem VUGD informē pašvaldības ar lūgumu, pārliecināties, vai ēkās, kur bijuši netīrītie dūmeņi, nedzīvo sirmgalvji vai maznodrošināti cilvēki, kuriem nepieciešama palīdzība, lai savestu kārtībā apkures sistēma.

Netīrīts skurstenis – tātad ugunsbīstams. Sadegot jebkuram cietajam kurināmajam, uz skursteņa iekšējās virsmas veidojas kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi, kas, savlaikus nenotīrīti, labākajā gadījumā samazina apkures ierīces darbības efektivitāti, bet sliktākajā gadījumā var izraisīt intensīvu šo produktu degšanu. Aizdegšanās ātri izplatās pa visu dūmeņa iekšējo virsmu, vienlaikus ievērojami paaugstinot temperatūru tajā aptuveni līdz pat 1000 C. Tas var radīt plaisas visa mūrētā dūmeņa korpusa biezumā, ārējo apvalku ieskaitot, tādejādi paverot ceļu karstajām dūmgāzēm un liesmām uz degtspējīgām sienu, griestu un jumta konstrukcijām.

Saskaņā ar "Ugunsdrošības noteikumiem", apkures iekārtas un ierīces pārbauda divas reizes gadā, ja ekspluatācijas noteikumos nav noteikts citādi, un, ja nepieciešams, attīra no sodrējiem. Sodrējus no dūmeņiem, krāšņu un pavardu dūmkanāliem iztīra pirms apkures sezonas sākuma un apkures sezonā ne retāk kā reizi mēnesī – ilgdedzes apkures krāsnīm, bet divas reizes – citām apkures ierīcēm. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)