Banner 980x90

Rīgā koncertēs izcilais krievu pianists Antons Ļahovskis

15.aprīlī plkst. 19.00 Lielajā Ģildē, Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris aicina uz tradiocionālo programmu "Krievu mūzikas pērles", kurā šogad piedāvā atkalsatikšanos ar Rīgas publikas iemīļoto krievu pianisma zvaigsni Antonu Ļahovski. Pie diriģenta pults, pirmo reizi Rīgā - jaunais un daudzsološošais diriģents no ASV - Rosens Milanovs. Programmā - Pēteris Čaikovskis Otrais koncerts klavierēm ar orķestri Sol mažorā un Sergejs Rahmaņinovs Svīta "Simfoniskās dejas".

Būdams izcils klavieru virtuozs, Antons Ļahovskis ir daudz uzstājies gan Eiropā, gan Amerikā. Viņa repertuārā ir virkne Mocarta, Bēthovena, Lista, Čaikovska un Prokofjeva klavierkoncertu. Kā solists viņš uzstājies ar vairākiem pasaules labākajiem orķestriem, tai skaitā, ar Sanktpēterburgas filharmonisko orķestri.

Antons Ļahovskis ieguvis daudz balvu dažādos starptautiskos pianistu konkursos: Emanuela Durlē Starptautiskajā konkursā (Antverpene, 1996), Londonas Starptautiskajā pianistu, duetu un ansambļu konkursā dueta sastāvā (1998, diploms), Starptautiskajā jauno koncertmākslinieku noklausīšanās (Ņujorka, 1999, Otrā godalga un Bērenreitera balva), festivālā "Gada virtuozi 2000" (Sanktpēterburga, 1999, Pirmā godalga), Žaka Sāmuela Starpkoledžu pianistu konkursā (Londona, 2001, Pirmā godalga un Skatītāju balva) un 4. Starptautiskajā Prokofjeva konkursā (Sanktpēterburga, 2004, Diploms). Pagājušā gada rudenī Antons Ļahovskis ieguva Grand Prix Jāzepa Vītola 5. Starptautiskajā pianistu konkursā Rīgā, kā arī īpašā favorīta balvu no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra.

Antons Ļahovskis mācījies Sanktpēterburgas Speciālajā mūzikas vidusskolā apdāvinātiem bērniem no 1988. līdz 1997. gadam. Pēc tam studējis Nikolaja Rimska-Korsakova Valsts konservatorijā, apgūstot klavierspēli pie Aleksandra Sandlera. No 2001. līdz 2004. gadam studējis maģistrantūrā Londonas Trīsvienības mūzikas koledžā pie Džona Bingema un no 2004. līdz 2007. gadam maģistrantūrā Gildholas mūzikas un drāmas skolā Londonā. Pašreiz Antons mācās doktorantūrā Londonā apvienotajā Pilsētas universitātes un Gildholas mūzikas un drāmas skolas kursā pie profesores Džoanas Hevilas.

Jaunais un daudzsološošais diriģents no ASV - Rosens Milanovs ir izcilā Filadelfijas simfoniskā orķestra otrais diriģents. Laikraksts The Seattle Times 2009. gada februārī par Rosenu Milanovu rakstīja: "Viens no daudzsološākajiem jaunās paaudzes diriģentiem". Pagājušajā sezonā diriģents debitēja Prinstonas simfoniskā orķestra muzikālā vadītāja amatā. Viņš pirmoreiz uzstājās arī ar Honkongas filharmonisko orķestri, Astūrijas provinces simfonisko orķestri (Spānija) un diriģēja operas "Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta" izrādes Berlīnes Komiskajā operā. Vēl pagājušajā sezonā Milanovs strādājis ar Singapūras simfonisko orķestri, Filadelfijas orķestri, kā arī atgriezies Zviedrijas Karaliskajā operā, kur diriģēja Hendeļa "Mesijas" baleta versijas iestudējumu.

Īpaša diriģents aktivitāte ir atbalsts jaunatnes mūzikai - viņš ir gan Jaunā simfoniskā orķestra (privāts jauniešu orķestris viņa dzimtajā pilsētā Sofijā), gan orķestra Symphony In C (viens no vadošajiem ASV profesionālajiem treniņorķestriem) muzikālais vadītājs; regulāri diriģē operu iestudējumus Kērtisa mūzikas institūtā, kā arī ik gadus uzstājas Ņujorkas Kārnegija zālē LinkUP! programmā, ko atbalsta un promotē Veila mūzikas institūts. Viņš vadījis arī Austrālijas Jauniešu orķestra un Jaunzēlandes Jauniešu orķestra turnejas, vadījis Aspenas kamerorķestri, kā arī bijis Čikāgas Jauniešu orķestra muzikālais vadītājs no 1997. līdz 2001. gadam.

Būdams labi pazīstams diriģents Ziemeļamerikā, Rosens Milanovs strādājis ar Nacionālo simfonisko orķestri, Ročesteras filharmonisko orķestri, Ņūdžersijas, Sietlas, Sanantonio, Milvoki, Indianapolisas, Šarlotes un Baltimoras simfoniskajiem orķestriem, kā arī ar savu pastāvīgo sadarbības partneri - Filadelfijas orķestri. Ārpus ASV, diriģents sadarbojies arī ar BBC simfonisko orķestri, Roterdamas filharmonisko orķestri, Skotijas kamerorķestri, Romāņu Šveices orķestri un Skotijas Karalisko nacionālo simfonisko orķestri. Viņš regulāri dodas turnejās arī uz Tālajiem Austrumiem, kur diriģējis NHK simfonisko orķestri, Hiogo simfonisko orķestri, Ķīnas simfonisko orķestri, Seulas filharmonisko orķestri u. c.

Rosens Milanovs dirģēšanu studējis slavenajā Džuljarda skolā Ņujorkas Linkolna centrā (kur saņēmis Bruno Valtera stipendiju), Kērtisa mūzikas institūtā Filadelfijā, Djūkeinas universitātē Pitsburgā un Bulgārijas Nacionālajā mūzikas akadēmijā. Viņš saņēmis Bulgārijas Kultūras ministrijas balvu par īpašo ieguldījumu Bulgārijas kultūrā, kā arī 2005. gadā izvēlēts par "Bulgārijas gada mūziķi".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)