Banner 980x90

Rīgā paplašināts sociālo pabalstu saņēmēju loks un ieviests jauns pabalsts

Rīga, 9.okt., LETA. Rīgā no oktobra ir paaugstināts ienākumu kritērija slieksnis vairāku pabalstu saņemšanai, kā arī ieviests jauns pabalsts, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Linda Veržbicka.

Turpmāk, lai saņemtu dzīvokļa pabalstu, vidējais ienākumu slieksnis pēdējo trīs mēnešu laikā katram ģimenes loceklim var būt 320 eiro līdzšinējo 284 eiro vietā, paredz izmaiņas. Atsevišķi dzīvojošam vecuma vai invaliditātes pensijas vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējam šis ienākumu līmenis turpmāk var būt 400 eiro - līdz šim tie bija 355 eiro.

Paaugstināti arī ienākumu kritēriji, lai saņemtu pabalstu veselības aprūpei. Ģimene var saņemt pabalstu, ja vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā katram ģimenes loceklim nepārsniedz 221 eiro līdzšinējo 192 eiro vietā. Savukārt vientuļai personai šis minimums noteikts 270 eiro apmērā līdzšinējo 234 eiro vietā.

Vienlaikus ir paaugstināts pabalsts pacienta iemaksu segšanai par veselības aprūpi, kas turpmāk būs 100 eiro kalendārajā gadā līdzšinējā 71 eiro vietā. Lai saņemtu pabalstu krīzes situācijā, personai trīs mēnešu laikā jāiesniedz iesniegumu un dokumentu kopijas, kas apliecina krīzes situācijas faktu. Līdz šim termiņš bija viens mēnesis.

Tāpat paplašināts pabalsta izglītības ieguvei saņēmēju loks, nodrošinot, ka turpmāk to var saņemt arī izglītojamie no piecu gadu vecuma, kuri apgūst obligāto bērnu sagatavošanas kursu pamatizglītības ieguvei. Pabalsts pienāksies līdz 21 gada vecumam, ja jaunietis līdz šim vecumam apgūst vispārizglītojošo vai profesionālo izglītību. Vienlaikus no nākamā gada 1.jūnija šis pabalsts tiks paaugstināts līdz 50 eiro. Tagad tas ir 35 eiro.

Veržbicka arī informēja, ka ir pieejams jauns pabalsts patstāvīgas dzīves sākšanai pilngadīgai personai pēc sociālās aprūpes centra (SAC) pakalpojuma pārtraukšanas. Proti, ja persona izrādījusi vēlmi dzīvot ārpus SAC telpām, sociālo darbinieku ieskatā viņš ir spējīgs to darīt un viņam tiek piešķirts pašvaldības nodrošināts dzīvoklis, jaunais pabalsts paredz viņam iespēju saņemt arī 430 eiro lielu summu sadzīves priekšmetu, piemēram, gultas, skapju, krēslu un citu, iegādei.

Tāpat arī noteikti labvēlīgāki kritēriji ģimenēm ar bērnu invalīdu, pilngadīgām personām ar invaliditāti vai ar garīga rakstura traucējumiem, lai saņemtu pabalstu sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai. Turpmāk pabalstu varēs saņemt, pamatojoties uz sociālā darba speciālista sniegto atzinumu, veicot klienta sociālās situācijas izvērtējumu vai pamatojoties uz personai sastādītā individuālā sociālās rehabilitācijas plāna izpildi, neskatoties uz to, ka ģimenei vai personai pieder uzkrājumi vai vairāki īpašumi.

Rīgas dome augusta beigās apstiprināja attiecīgās izmaiņas saistošajos noteikumos "Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā". Izmaiņas stājās spēkā 5.oktobrī, kad lēmums tika nopublicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)