Banner 980x90

Rīga runā atbild: arī Rīgā iespējams bez maksas apmeklēt muzejus

Tā kā vasara mūs nelutina ar labiem laika apstākļiem un brīvās dienas nevilina doties atpūsties pie ūdeņiem, pilsētnieki izskata citas izklaides iespējas, piemēram muzeju apmeklējumu. Tā kāda rīdziniece jautāja Riga24.lv, vai Latvijā (Rīgā) ir iespējams muzejus apmeklēt bez maksas. Zināms, ka daudzās Eiropas valstīs par ieeju muzejos nav jāmaksā vispār, vai arī ir noteiktas īpašas dienas/stundas, kad apmeklētājiem biļetes nav jāpērk.

Kā secināja Riga24.lv, visplašākā informācija par muzejiem Latvijā pieejama vietnē www.muzeji.lv – tur var iepazīties gan ar muzeju aprakstiem, gan darba laikiem. Tiesa, informācija par ieejas maksām nav norādīta, tādēļ, ja cilvēks vēlas plānot savu maršrutu, viņam pakalpojumu cenas jāmeklē katra muzeja mājas lapā atsevišķi.

Nepretendējot uz absolūti pilnīgas informācijas apkopojumu, Riga24.lv piedāvā ziņas par tiem muzejiem, kurus var Rīgā apmeklēt bez maksas. Visa informācija atrasta muzeju mājas lapās vai drukātajos materiālos.

1991.gada barikāžu muzejs

Atrodas Vecrīgā, Krāmu ielā 3, darba laiks pirmdien – piektdien no plkst.10.00 līdz plkst.17.00. Sestdien un svētdien muzejs slēgts. Kā norādīts muzeja mājas lapā http://www.barikades.lv/lv/Muzejs/Par-mums/ - ieeja muzejā par ziedojumiem, tas ir – katrs pats var noteikt, kādu summu maksāt par ekskursiju.

Ieeja par ziedojumiem noteikta arī ārvalstu tūristu iecienītajā Okupācijas muzejā, kurš atrodas Strēlnieku laukumā 1. Līdz pat oktobrim muzejs strādā katru dienu no plkst.11.00 līdz plkst.18.00.

Latvijas Arhitektūras muzejs Mazajā Pils ielā 19 ("Trīs brāļi") strādā darbdienās no plkst.9.00, pirmdienās līdz plkst.18.00, no otrdienas līdz ceturtdienai – līdz plkst.17.00, bet piektdienās līdz plkst.16.00. Ieeja bez maksas. Informācija par ekspozīciju atrodama http://www.archmuseum.lv

Jau vairākus gadus bez maksas iespējams apmeklēt arī Kara muzeju Smilšu ielā 20. Jāmaksā vien tad, ja vēlaties izmantot gida pakalpojumus. Muzejs strādā katru dienu no plkst.10.00 līdz plkst.18.00. Informācija – www.karamuzejs.lv

Ja lietus pārsteidz Jūrmalā, noteikti var meklēt patvērumu vienā no trim pilsētas muzejiem. Kopš šā gada maija visus trīs – Jūrmalas pilsētas muzeju, Aspazijas māju un Jūrmalas brīvdabas muzeju var apmeklēt bez maksas. Darba laikus un citu informāciju var atrast www.jurmala.lv.

Atradām ari informāciju par dažiem muzejiem, kuros konkrētās dienās/stundās ekspozīcijas apmeklēšana ir bez maksas. Tā Latvijas Dabas muzejā pastāvīgās ekspozīcijas bez maksas var apskatīt ceturtdienās no plkst.17.00 līdz plkst.19.00 un pārējās muzeja darba dienās pēdējā pusstundā pirms muzeja slēgšanas. Rīgas Kino muzeju (Peitavas ielā 10/12) bez maksas var apmeklēt katra mēneša pirmajā trešdienā. Arī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20) var paviesoties bez maksas – tas iespējams katra mēneša pēdējā svētdienā, savukārt Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (Pils laukums 3) bez maksas var viesoties katra mēneša pēdējā sestdienā.

Bez maksas iespējams apmeklēt arī vairākus Latvijas Universitātes muzejus, taču, lai to izdarītu, iepriekš jāsazinās ar muzeja darbiniekiem, lai pieteiktu savu vizīti. Informācija par augstskolas muzejiem atrodama www.lu.lv. Arī Enerģētikas muzeju Andrejsalā un tā filiāles ārpus Rīgas var apmeklēt bez maksas, iepriekš piesakot savu vizīti.

Riga24.lv pārliecinājās, ka ieejas maksas Rīgas muzejos ir ļoti simboliskas, daudzviet tās nepārsniedz vienu latu. Skolēniem, studentiem, pensionāriem, cilvēkiem ar īpašajām vajadzībām ir atlaides vai iespēja muzejus apmeklēt bez maksas. Atī studentiem, kas studē konkrētā programmā, kas saistīta ar muzeja tematiku, nereti ieeja ir bez maksas, uzrādot studenta apliecību.

Aicinām izmantot lietaino laiku lietderīgi, apgūstot jaunas zināšanas un papildinot muzeju apmeklētāju rindas ne tikai Muzeju naktī vienreiz gadā! Par izstādēm un īpašām ekspozīcijām muzejos plaša informācija pieejama arī Riga24.lv sadaļā "Kalendārs". 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)