Banner 980x90

Rīga runā atbild: velorikšas galvaspilsētā vēl nekontrolē

Vecrīgā kuplā skaitā saradušās velorikšas pagaidām nav definētas nevienā normatīvajā aktā – ne valsts, ne pašvaldībās izdotā. Būtībā tas nozīmē, ka šie transporta līdzekļi pārvietojas, kā nu katram ienāk prātā, ko nereti pamanījuši arī pilsētas iedzīvotāji – gan kājām gājēji, gan autovadītāji, savas pretenzijas izsakot arī portālam Riga24.lv

Satiksmes ministrijā Riga24.lv noskaidroja, ka šos transportlīdzekļus vairāku satiksmes drošības apsvērumu dēļ nevar integrēt vispārējā satiksmes infrastruktūrā.

Vienlaikus Satiksmes ministrija norāda – ņemot vērā nepieciešamību pašvaldībām attīstīt ar tūrismu saistītos pakalpojumus, Ceļu satiksmes noteikumos ir iekļauts punkts, kas paredz pašvaldībai tiesības noteikt kritērijus velorikšu jeb precīzāk – velosipēdu, kas paredzēti pasažieru pārvadāšanai – darbībai konkrētā teritorijā.

Labā ziņa ir tāda, ka Rīgas dome jau "ķērusies vērsim pie ragiem" un sola drīzumā sagatavot saistošos noteikumus, kas precīzi noteiktu kārtību, kādā var sniegt pasažieru pārvadāšanas pakalpojumu ar šiem transporta līdzekļiem.

Rīgas domes sākotnējā iecere paredz, ka velorikšām būs aizliegts pārvietoties pa brauktuvi un tās varēs kursēt tikai pa iepriekš apstiprinātiem maršrutiem, kas būs jāsaskaņo pašvaldības Satiksmes departamentā. Departaments izsniegt pārvadājumu sniedzējam kustības maršruta atļauju, kas būs derīga vienu gadu.

Ieceri sakārtot velorikšu biznesu atbalsta arī Latvijas Velorikšu asociācija (LVA), kas izstrādājusi piedāvājumu saistošajiem noteikumiem. LVA gan iesaka atļaut velorikšām pārvietoties pa brauktuvēm ārpus Vecrīgas pēc plkst.20.00, kad satiksme pilsētā vairs nav tik intensīva. Šonedēļ Rīgas domē notika pašvaldības amatpersonu un LVA tikšanās, kurā tad arī tika apspriests velorikšu darbības regulējums.

Savukārt, kamēr saistošie noteikumi vēl nav stājušies spēkā, par velorikšu vadītāju izdarītiem pārkāpumiem var ziņot pašvaldības vai Valsts policijai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)