Banner 980x90

Rīgā viesosies mediācijas guru no Dānijas - Hans Boserups

Šā gada 28.oktobrī Rīgas juridiskajā augstskolā notiks unikāls vienas dienas Baltijas līmeņa seminārs - meistarklase "Mediācija: seši soļi sekmīgai strīdu risināšanas alternatīvai". To vadīs mediācijas ieviesējs Dānijā - Hans Boserups (Hans Boserup). Viņš ir advokāts un viens no atzītākajiem mediatoriem Dānijā ar plašu pasaules pieredzi šajā alternatīvās strīdu risināšanas metodē.
Hans Boserups ir apmācījis vairāk nekā 2 000 mediatoru, vadījis vairāk nekā 3500 mediācijas procesu, sarakstījis vairākas grāmatas un mācību materiālus. Viņš ir pieprasīts mediators un universitātes pasniedzējs. Boserupa vadībā 90% mediācijas procesu ir noslēgušies ar visām strīdā iesaistītajām pusēm pozitīvu un apmierinošu rezultātu.

Uz semināru Rīgā ir aicināti mediācijas jomā ieinteresēti dažādu jomu speciālisti un tieslietu sistēmas pārstāvji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Ielūgums un pieteikuma veidlapa pieejama šeit.

Tā būs unikāla iespēja gūt ieskatu un papildināt savas zināšanas Baltijā salīdzinoši jaunā konfliktu risināšanas pieejā - meditācija, kas citur pasaulē jau ir plaši atzīta un pielietota strīdu risināšanas alternatīva, kas integrēta valstu tieslietu sistēmās.

Semināru organizē biznesa konsultāciju birojs "ActusQ" sadarbībā ar Rīgas juridisko augstskolu. "ActusQ" paspārnē darbojas divi pirmā līmeņa mediatori, mediācijas metodiku sekmīgi izmantojot komercstrīdu risināšanā.

Mediācija ir brīvprātīgs process, kurā konfliktējošās puses ar neitrālas trešās personas palīdzību, pašas cenšas rast konflikta risinājumu. Mediācija kā alternatīvs strīdu risināšanas veids pretstatā lietas izskatīšanai tiesā arī Latvijā kļūst arvien pieprasītāks, īpaši tāpēc, ka tas nozīmē ne tikai konfliktu risināšanas kultūras attīstību, bet arī tiesu darba apjoma samazināšanu, kas pēdējos gados ir viena no būtiskākajām aktualitātēm tiesu sistēmā Latvijā. Mediācijas process ir izmantojams dažādos strīdos, tai skaitā arī komercstrīdos starp juridiskām personām, kuras arī vada cilvēki ar savu redzējumu, emocijām, vērtībām. Taču lielākais ieguvums no sekmīga mediācijas procesa ir tas, ka strīds tiek atrisināts ātri un efektīvi bez tiesvedības procesa un ka strīds negatīvi neietekmē pušu turpmākās attiecības, kas īpaši svarīgi ir biznesa vidē.

2010.gada 6.maijā Ministru kabinetā tika apstiprināts Tieslietu ministrijas izstrādāts pasākumu plāns koncepcijas "Mediācijas ieviešana civiltiesisku strīdu risināšanā" īstenošanai 2010. - 2012.gadam. Tas paredz konkrētus pasākumus mediācijas pakāpeniskai ieviešanai un sniegto mediācijas pakalpojumu līmeņa paaugstināšanai Latvijā. Tieslietu ministrijas izstrādātājā koncepcijā ir aprakstīti četri mediācijas modeļi, kas butu ieviešami mūsu valstī, - tīrā mediācija, tiesas atvasinātā mediācija, tiesas mediācija un integrētā mediācija. Šo modeļu pakāpenisku ieviešanu jau 2009.gadā konceptuāli atbalstīja arī Ministru kabinets. Saskaņā ar Tieslietu ministrijas izstrādāto pasākumu plānu 2012.gadā mediācijai būtu nododamas vismaz 5% no civillietām, kas saistītas ar ģimenes jautājumiem (līdzekļu piedziņu bērnu uzturēšanai, vecāku aizgādības izbeigšanu un aprobežošanu, prasības par laulības šķiršanu), kā arī zaudējumu un parāda piedziņu, 2013.gadā - 8% no minētām civillietām, 2014.gadā - 14%, savukārt 2015.gadā - vismaz 20%. Tādējādi pakāpeniski ar attiecīgu normatīvo regulējumu puses tiks orientētas uz mediācijas procesa izmantošanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)