Banner 980x90

Rīgas 1.slimnīcā apvienos piecas medicīnas iestādes

Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas 1.slimnīca" attīstības plāns paredz zem viena jumta apvienot piecas pilsētas centrā esošas veselības aprūpes iestādes un veidot ambulatorās palīdzības iestādi ar plaša profila dienas stacionāru un integrētiem sociāliem un veselības aprūpes pakalpojumiem.

Iepazīstinot Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) un viņa vietnieku Andri Ameriku (LPP/LC) ar attīstības plānu, Rīgas 1.slimnīcas direktors Andrejs Pavārs šodien uzsvēra, ka viņam vairs neesot ilūziju par to, ka kompleksā tuvāko gadu laikā varētu tikt atjaunota slimnīca tās klasiskajā izpratnē - tiks saglabāts vairāk nekā 200 gadus senais Rīgas 1.slimnīcas nosaukums, tomēr šeit vairs netiek uzņemti neatliekamās palīdzības pacienti, bet gan attīstīta plānveida medicīnas aprūpe.

Zem Rīgas 1.slimnīcas jumta tiks apvienotas piecas medicīnas iestādes. Kā ziņots, patlaban pabeigta pašvaldības komercsabiedrību "Veselības centrs 1" un "Sarkanā Krusta bērnu veselības centrs" pievienošanu pašvaldības komercsabiedrībai "Veselības nams 5", kurai tuvākajā laikā plānots pievienot arī Bērnu zobārstniecības poliklīniku. Šīs struktūras tiks izvietotas Rīgas 1.slimnīcas teritorijā, atbrīvojot ēkas Grēcinieku ielā, Skolas ielā un Brīvības ielā. Tāpat slimnīcai tiks pievienots 16. korpusā esošais Rīgas pašvaldības SIA "Ādas un seksuāli transmisīvo slimību klīniskais centrs".

Slimnīcas teritorijā tiek attīstīts dienas stacionārs un ambulatoro pakalpojumu bloku, kā arī atsevišķu sadaļu - sociālās un aprūpes gultas. Šobrīd slimnīcā ir 60 šādu gultu, taču to skaitu būtu iespējams palielināt līdz 140 vai pat 200 gultām, norādīja Pavārs.

Galvenās pārmaiņas skars slimnīcas 1.korpusu jeb poliklīniku, kuru vispirms plānots labiekārtot, izbūvējot tajā liftu. Plānots, ka pāris tuvāko gadu laikā poliklīnikā strādās vismaz 19 ģimenes ārsti. Patlaban tajā strādā tikai trīs ģimenes ārsti.

Funkciju izvietojuma priekšlikums piedāvā slimnīcas teritoriju sadalīt vairākās zonās. Pirmajā zonā slimnīcas teritorijas labajā pusē - 1., 22., 23., 24. un 25.korpusā - tiks izvietoti ģimenes ārsti un speciālistu konsultāciju telpas. Otrajā zonā - 3. un 13.korpusā - tiks izvietotas izmeklējumu telpas jeb diagnostika. Trešajā zonā slimnīcas teritorijas centrā - 4., 5., 6., 10, 11. un 12.korpusā - tiks izvietotas operāciju zāles un dienas stacionāra telpas. Šie pacienti tiek prognozēti tikai ap 10% no kopējās slimnieku plūsmas. Turpat līdzās, ceturtajā zonā, - 7. un 8.korpusā - plānots izvietot pārējos medicīniskos pakalpojumus: izveidot jaunu operāciju zāli, kā arī izvietot pēcoperācijas un intensīvās aprūpes palātas. Pārējās ēkās plānots izvietot sociālās un aprūpes gultas kā arī citas atbalsta funkcijas.

Plānots, ka pēc attīstības plāna realizēšanas ambulatoro apmeklējumu skaits gadā pieaugs līdz 70 000 (2010.gadā - 24 130), diagnostisko izmeklējumu skaits dubultosies līdz 128 000 (2010. gadā - 66 807), dienas stacionārā ārstēto pacientu skaits palielināsies līdz 16 000 (2010. gadā - 10 904), kā arī tiks veiktas 12 000 operācijas gadā (2010. gadā - 7940 operācijas).

Pašlaik spēkā esošie veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas normatīvie akti veicina ambulatoro pakalpojumu attīstību, turklāt Rīgas un Pierīgas reģiona iedzīvotāju skaita prognoze un to vecuma struktūra nodrošinās pieprasījumu pēc ambulatorajiem pakalpojumiem vismaz pašreizējā līmenī, liecina attīstības plāna prognozes. Būtiskas iedzīvotāju saslimstības profila izmaiņas netiek prognozētas, taču medicīnisko tehnoloģiju attīstība ļaus nākotnē palielināt ambulatori un dienas stacionāros veiktās palīdzības apjomus.

"Rīgas 1. slimnīcas" attīstības plāna realizācijai šogad piešķirts pusmiljons latu no Rīgas domes līdzekļiem, par kuriem tiek veikti projektēšanas darbi, aprūpes nodaļu renovācija un lifta izbūve 1. korpusā jeb poliklīnikā. Vēl aptuveni miljons latu plānots piesaistīt no Eiropas Savienības Reģionālās attīstības fonda (ERAF).

Savukārt jaunu iekārtu iegāde, visticamāk, notiks par pašas slimnīcas līdzekļiem. Pavārs sacīja, ka slimnīca 2010.gadu noslēgusi ar aptuveni 860 000 latu peļņu, kura tiek izlietota iekārtu un telpu remontiem - piemēram, par šiem līdzekļiem 17.korpusa ēkai uzlikts jauns jumts.

Līdz nākamā gada sākumam plānots pabeigt 23.korpusa renovācijas projektēšanu, un nākamgad slimnīcā plānotajiem darbiem no pilsētas budžeta būs jāparedz aptuveni 1,5-2 miljoni latu.

Precīzākas summas varētu būt zināmas, kad būs izstrādāts gala uzdevums par funkciju izvietojumu, sacīja Švekle.

Rīgas 1.slimnīca ir vecākā civilā slimnīca Latvijā. Tā ir dibināta 1803.gadā kā Rīgas trūcīgo jeb nabagu slimnīca. Slimnīca aizņem 7 hektārus Rīgas vēsturiskā centra teritorijas.

Kopš 2010.gada janvāra veselības aprūpes nozarē veikto strukturālo reformu rezultātā slimnīcas darbs būtiski mainījās, jo tika pārtraukta valsts apmaksātā neatliekamās palīdzības sniegšana, saglabājot tikai ambulatoros pakalpojumus, traumpunktu un dienas stacionāru. Veikto izmaiņu rezultātā tika būtiski mainīti visas slimnīcas darbības pamatprincipi, samazināts kopējais personāla skaits. Lai turpinātu un pilnveidotu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, Rīgas 1.slimnīca izstrādāja slimnīcas attīstības stratēģiskos pamatvirzienus un rīcības plānu 2011.-2015.gadam, vienlaikus saglabājot un attīstot vēsturiski izveidoto kvalitātes standartu.

Attīstības plāns 12.aprīlī, tiks skatīts Rīgas domes sociālo jautājumu komitejā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)