Banner 980x90

Rīgas brīvostā pērn pārkrāva par 7,5% mazāk kravu

Riga24.lv
Riga24.lv
Rīgas brīvostā pērn pārkrāva 37,1 miljonu tonnu kravu, kas ir par 7,5% mazāk nekā 2015.gadā, aģentūrai LETA pavēstīja ostas pārvaldē.

Visvairāk ostā 2016.gadā pārkrāva beramkravas - 22,4 miljonus tonnu, kas ir par 3,7% mazāk nekā 2015.gadā, ar 8,1 miljonu tonnu seko lejamkravas, kas ir kritums par 23,1%, bet ģenerālkravas pārkrautas par 5,1% vairāk - 6,5 miljoni tonnu.

Pēc ostas pārvaldē vēstītā, lai arī pērn kravu apgrozījums krities, tas tik un tā bija trešais labākais gads ostas pastāvēšanas vēsturē, pēc kravu apgrozījuma atpaliekot tikai no 2014. un 2015.gada, kad caur ostu tika nosūtīts rekordliels energoresursu kravu daudzums. Tieši ogļu un naftas produktu tranzīta plūsmas samazinājums visbūtiskāk ietekmēja kopējā apgrozījuma rādītājus 2016.gadā - šīs kravas joprojām veido vairāk nekā pusi no ostā apstrādātajām kravām.

Vienlaikus pozitīvi esot jāvērtē fakts, ka pārējo kravu apmērs ir palielinājies par 4,6%, tādējādi pakāpeniski diversificējot un līdzsvarojot dažādu kravu veidu pārkraušanu Rīgas ostā, kā arī mazinot atkarību no Krievijas tranzīta kravām.

"Ņemot vērā ģeopolitiskos apstākļus, situāciju pasaules tirgos un kravu apgrozījuma kritumu visā reģionā, Rīgas ostas darbs 2016.gadā ir bijis veiksmīgs. Neskatoties uz pesimistiskajām prognozēm gada sākumā un dažādiem paziņojumiem par Krievijas tranzītkravām, plānotā 10% kravu samazinājuma vietā osta gadu ir noslēgusi tikai ar 7,5% kravu kritumu. Gada beigās pārkrauto ogļu apmērs ir atgriezies 2014. un 2015.gada līmenī un pat sasniedzis rekordaugstus rādītājus. Tas ļauj arī uz 2017.gadu raudzīties pietiekami optimistiski," sacīja Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR).

Vairāk nekā pusi - 59,4% - no pārkrautajām beramkravām pērn veidoja ogles. 2016.gadā ostā pārkrāva 3,3 miljonus tonnu ogļu, kuģi no Rīgas ar oglēm devās uz 22 dažādu valstu ostām. Pēc apmēra otrs lielākais beramkravu segmenta kravu veids ir minerālmēsli. To apgrozījums 2016.gadā turpināja palielināties, un ostā pārkrāva 2,8 miljonus tonnu minerālmēslu, kas ir augstākais gada apgrozījuma rādītājs šīm kravām ostas pastāvēšanas vēsturē. 2016.gadā jauns rekords reģistrēts arī labības produktu kravām - ostā pārkrāva 1,3 miljonus tonnu šādu kravu, kas ir par 23,6% vairāk nekā 2015.gadā. Labības produktu beramkravas 2016.gadā tika krautas 11 dažādos ostas termināļos.

Savukārt pieaugums pārkrauto ģenerālkravu segmentā galvenokārt saistīts ar pozitīviem konteinerkravu apgrozījuma rādītājiem. 2016.gadā caur ostu nosūtīja 385 900 TEU vienību konteinerkravu, kas ir par 8,6% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Ģenerālkravu segmentā pozitīvi dinamikas rādītāji bija arī "ro-ro" kravām un metāliem - attiecīgi par 5,3% un 48,9%. Apgrozījuma kāpums bija arī ķīmiskajām kravām, labības ģenerālkravām un zivīm, tomēr šo kravu apmēri ir nelieli.

Vienlaikus 99% no lejamkravu segmenta ostā veidā naftas produkti, kuru apgrozījuma kritums attiecīgi ietekmēja visu segmentu.

Decembrī Rīgas brīvostā pārkrāva 3,7 miljonus tonnu kravu, kas ir par 27,6% vairāk nekā novembrī un labākais mēneša rādītājs 2016.gadā. Galvenais straujā kravu apgrozījuma pieauguma iemesls ir ostā pārkrauto ogļu apmēra palielināšanās. Saglabājoties augstai ogļu cenai, atkal būtiski audzis caur Rīgas ostu virzītais Krievijas ogļu eksporta apmērs. Gada pēdējā mēnesī no Rīgas ar kuģiem nosūtīja 1,6 miljonus tonnu ogļu, kas ir lielākais vienā mēnesī apstrādāto ogļu daudzums visā ostas pastāvēšanas vēsturē.

Rīga brīvostā 2015.gadā pārkrāva 40,1 miljonu tonnu kravu, kas ir par 2,5% mazāk nekā 2014.gadā.

Rīgas osta pēc pārkrauto kravu apmēra un arī apkalpoto pasažieru skaita ir lielākā osta Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)