Banner 980x90

Rīgas Doma restaurācijas darbus plāno pabeigt divu gadu laikā

22.oktobrī Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca saņēmusi LR Kultūras Ministrijas atzinumu par LVL 4 000 000 finansējuma piešķiršanu Rīgas Doma katedrāles restaurācijai Eiropas Reģionālās attīstības fonda programmas kultūras pieminekļu saglabāšanai ietvaros.
Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca (LELB) informē, ka 2010.gada 22.oktobrī ir saņēmusi Latvijas Republikas Kultūras Ministrijas atzinumu, ka Eiropas Reģionālās attīstības fonda 3.4.3.3. aktivitātē "Atbalsts kultūras pieminekļu privātīpašnieku kultūras pieminekļu saglabāšanā un to sociālekonomiskā potenciāla efektivitātes uzlabošanā" ir atbalstīts LELB izstrādātais projekts "Rīgas Doma saglabāšana un sociāli ekonomiskā potenciāla efektivitātes uzlabošana" ar kopējo projekta finansējumu 4 000 000 LVL, kuru veido Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums 1 999 999 LVL un LELB finansējums 2 000 001 LVL.

Projekta ietvaros paredzēti restaurācijas darbi, kas ietver Rīgas Doma vidusjoma, sānjomu un šķērsjomu jumtu konstrukciju renovāciju; fasāžu renovāciju, tai skaitā vitrāžu restaurāciju; kapitulzāles, baptistērijas un sakristejas renovācijas būvdarbus, tai skaitā arheoloģiskos izrakumus un ārsienas kanāla izbūvi. Paredzētais projekta ilgums - 2 gadi.

Rīgas Doma baznīcas un klostera ansambļa renovācijas darbu programma ir izstrādāta Kultūras Ministrijas speciāli izveidotājā darba grupā 2008. gadā. Tā paredz restaurācijas darbu veikšanu desmit gados ar kopējo finansējumu 38 341 943 LVL. ERAF finansējuma piesaistīšana ir pirmais solis šīs programmas īstenošanā.

Vienlaicīgi tiek veikts arī aktīvs darbs finansējumu piesaistīšanai turpmākiem restaurācijas darbiem Rīgas Domā. Rīgas Doma baznīcas un klostera ansambļa likums paredz valsts un pašvaldību dalību Rīgas Doma restaurācijas un renovācijas darbu finansēšanā. Visatsaucīgāk savu atbalstu ir paudusi Rīgas dome, kas plāno piešķirt dotāciju šī izcilā Latvijas Republikas un Eiropas nozīmes kultūras pieminekļa saglabāšanai.

Rīgas Doms ir viena no Latvijas mākslas vērtību krātuvēm. Rīgas Doms ir iekļauts Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā (valsts aizsardzības Nr.6537) un tajā atrodas 90 Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļauti mākslas pieminekļi. Diemžēl ēkas tehniskais stāvoklis ir pilnīgi pretējs Rīgas Doma ievērojamai sociālajai, kulturālajai un vēsturiskajai nozīmei. Rīgas Doms 2004.gadā iekļauts Latvijas Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas 100 apdraudētāko pieminekļu sarakstā, kā arī Pasaules pieminekļu fonda 2006.gada 100 Pasaules apdraudētāko pieminekļu sarakstā. Lai arī pēdējā gadsimta laikā Rīgas Doms ir pārdzīvojis trīs rekonstrukcijas un labiekārtošanas darbus, kuru izpildījumu noteica attiecīgā laika pieredze, zināšanas, politiskie un ekonomiskie aspekti, pašlaik Rīgas Doms atrodas neapmierinošā tehniskā stāvoklī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)