Banner 980x90

Rīgas domes ārkārtas sēdē skatīs jautājumu par NĪN atlaižu piemērošanu

Rīga, 5.nov., LETA. Šodien plkst.12 notiks Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā tiks skatīts jautājums par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) samazināšanu pirmā brīvvalsts laika zemes mantiniekiem, aģentūrai LETA pavēstīja partijas "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas pārstāvis Edvards Ratnieks.

Pieprasījumu par ārkārtas sēdi parakstījuši 23 deputāti no visām opozīcijas frakcijām.

LETA jau vēstīja, ka pēc partijas VL-TB/LNNK frakcijas ierosinājuma opozīcijas deputāti ir sasaukuši domes ārkārtas sēdi, lai izskatītu deputāta Jurģa Klotiņa virzīto jautājumu par NĪN samazināšanu, kas pirms tam "pazuda" no komitejas darba kārtības.

17.oktobrī Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas darba kārtībā bija iekļauts Klotiņa rosinātais jautājums par NĪN atvieglojumiem Rīgā. Taču neilgi pirms komitejas sēdes jautājums no darba kārtības tika izņemts un komiteja jautājumu neizskatīja, kas raisīja strīdus starp koalīcijas un opozīcijas deputātiem.

Toreiz sēdes vadītājs Nils Ušakovs (S) norādīja, ka jebkuru darba kārtību var papildināt ar balsojumu, taču šāda piedāvājuma neesot. Savukārt opozicionāri vairākas reizes norādīja, ka darba kārtība bija apstiprināta jau pirms tam un par tās izmaiņām neesot informēts arī pats jautājuma ziņotājs.

Kā skaidro Ratnieks, Klotiņa piedāvāto grozījumu mērķis ir atbalstīt rīdziniekus, kuri patlaban kadastrālās vērtības straujā kāpuma dēļ ir spiesti maksāt nesamērīgi lielus NĪN maksājumus par savas ģimenes mājas zemes platību. Tas skarot gan saimniekus, kuriem tas ir ģimenē mantots īpašums, gan iedzīvotājus, kuri māju uzcēluši salīdzinoši nesen.

Piedāvātie grozījumi paredz 50% NĪN maksas atlaidi piešķirt pirmā brīvvalsts laika zemes mantiniekiem, jo zemes kadastrālo vērtību kāpums Rīgas vēsturiskajās savrupmāju apkaimēs ir radījis apstākļus, ka ģimenes mantojuma ēkās dzīvojošie īpašnieki ir spiesti maksāt nesamērīgi augstu NĪN.

Mazināt NĪN piedāvāts arī personām, kuras nedrīkst veikt jauna minimālās apbūves zemesgabala izveidi savā īpašumā dzīvojamās mājas apbūvei.

Attiecīgie grozījumi pašvaldības budžetam varētu izmaksāt 1,5 miljonus eiro un plānots, ka šo samazinājumu Rīga kompensētu ar pieaugošajiem iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)