Banner 980x90

Rīgas domes opozīcija neatbalstīs pašvaldības 2017.gada budžeta apstiprināšanu

Riga24.lv
Riga24.lv
Rīgas domes opozīcijā esošie nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) un partijas "Vienotība" deputāti šodien domes sēdē neatbalstīs pašvaldības 2017.gada budžetu.

Opozīcijas deputāti šodien preses konferencē par nākamā gada pašvaldības budžetu pauda, ka tā projekts ir tipisks piemērs partiju "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" (GKR) kļūdainajai izpratnei par ilgtspējīgu saimniekošanu un labu pārvaldību.

Investīciju plāna projekts 2017.gadam paredz, ka no kopējās investīciju summas, kas ir 51,6 miljoni eiro, aizņemtā summa ir 28,1 miljons eiro, tātad vairāk nekā puse - 55%. Ielu seguma atjaunošanai paredzēti 13 miljoni eiro, no kuriem desmit miljoni eiro ir aizņēmums. Gandrīz deviņus miljonus eiro aizņemsies arī izglītības iestāžu remontiem un arī Rīgas 1.slimnīcas renovācija 450 000 eiro apmērā notiks ar aizņēmuma palīdzību.

Opozīcijas deputāti uzskata, ka pašvaldībai savi pienākumi, piemēram, ceļu remonti un izglītības iestāžu rekonstrukcija ir jāveic par ieņēmumiem, nevis aizņemtu naudu.

VL-TB/LNNK Rīgas domes frakcijas vadītājs Dainis Locis teica, ka budžeta prioritātes nav atbilstošas partijas vērtībām un prioritātēm. Viņš sacīja, ka tā nevar atbalstīt pašvaldības tendenci dzīvot ar lielu redzamo un slēpti budžeta deficītu.

"Pašvaldības dotācijas un galvojumi uzņēmumu "Rīgas satiksme", "Rīgas ūdens", "Rīgas meži" un citiem aizņēmumiem sasniedz nesamērīgi lielu apjomu pret pilsētas budžetu, ko uzskatām par slēptu budžeta deficītu, jo šī saistības vēlāk būs jāpilda rīdziniekiem. Uz parāda tiek uzsākti dārgi infrastruktūras projekti, kuru nepieciešamība ir apšaubāma," pauda Locis.

Opozīcijas pārstāvji norādīja, ka budžeta deficīts 2017.gadā plānots 29 miljoni eiro, kas ir vairāk nekā 3%. Grozījumu veikšanas laikā, kuri notiek vismaz divas reizes gadā, budžeta deficīts pieaug. 2016.gada laikā tas pieauga par trīs miljoniem eiro. Viņi uzsvēra, ka uz papīra budžeta ieņēmumi no 810 miljoniem 2016.gadā ir pieauguši līdz 865 miljoniem 2017.gadā, tātad par 55 miljoniem. Opozīcijas deputāti uzskata, ka tik optimistiskiem ieņēmumu daļas palielinājumiem nav pamata, savukārt, vairākas izdevumu sadaļas rīdziniekiem nav nepieciešamas, piemēram, 720 000 eiro nodibinājumam "riga.lv", kas, viņuprāt, nodarbojas ar domes vadības pašreklāmu par nodokļu maksātāju naudu.

Partijas "Vienotība" frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte pauda, ka ievērojamais ieņēmumu daļas pieaugums nav pamatojams ar kādām saimnieciskām veiksmēm Rīgā, tādēļ izraisa šaubas.

VL-TBLNNK un "Vienotība" deputāti kopumā ir iesnieguši vairākus desmitus priekšlikumu 2017.gada budžetam, kuri risinātu gan sociālos, gan satiksmes, izglītības un citus aktuālus jautājumu Rīgā. VL-TB/LNNK deputāti ierosina piešķirt apdrošināšanas polises izglītības iestāžu, tai skaitā pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem, ieskaitot tehniskos darbiniekus. Vairāki priekšlikumi skar cilvēku ar īpašām vajadzībām intereses, un nepieciešamību nodrošināt rīdzinieku ģimenes ar bērnudārziem. "Vienotība" deputāti ir iesnieguši priekšlikumus īstenot kultūras projektu konkursu, kas veicinātu kultūras dzīvi galvaspilsētā, finansēt izglītības iestāžu atklātās dienas nometnes, izveidot Rīgas pilsētas arhitektūras un kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju kā atsevišķu vienību, paredzēt līdzekļus vairāku sabrukušu ielu asfaltēšanai, izbūvēt velonovietnes pie Rīgas skolām, bērnu rotaļlaukumus un vairākus citus budžeta priekšlikumus.

Locis pauda, ka līdz šim neviens no opozīcijas priekšlikumiem nav pieņemts. Savukārt "Vienotība" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Olafs Pulks pastāstīja, ka opozīcijas priekšlikumi tiek noraidīti, bet dažkārt atgriežas domes darba kārtībā jau kā koalīcijas vai departamentu priekšlikumi. Lai gan rezultāts tiek panākts, tādā veidā tiek zaudēts laiks, uzsvēra Pulks.

Savukārt VL-TB/LNNK frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andris Lācis pauda, ka nav saprotami aizņēmumi darbiem, kuru kalpošanas laiks ir īsāks nekā aizdevuma atdošanas laiks. Viņš kā piemēru minēja ielu remontus un skolu fasāžu kosmētisko remontu, par kuriem aizņēmumus sāk atmaksāt pēc trīs gadiem un atmaksā 15 gadu. Tādā veidā kopējais aizņēmuma atdošanas laiks ir 18 gadi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)