Banner 980x90

Rīgas domes pakļautības iestādēs strādā 28 radniecīgām saitēm saistītas personas; interešu konflikta nevienam neesot

Rīga, 24.maijs, LETA. Rīgas domes pakļautībā esošajās iestādēs kopumā strādā 28 radniecīgām saitēm saistītas personas, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā paziņoja domes Birokrātijas apkarošanas centra (BAC) vadītājs Sergejs Novikovs.

Martā TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka vairākās pašvaldības iestādēs strādā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta vadītājam Anatolijam Aleksejenko pietuvinātas personas. Viņa sieva strādājot departamenta Dzīvās dabas resursu pārvaldē, bet par galveno speciālisti Īres un sociālo dzīvokļu pārvaldīšanas nodaļā iecelta Departamenta direktora Aleksejenko dēla sievasmāte.

Balstoties uz šo sižetu, domes deputāts Lauris Ērenpreiss (V) komitejā rosināja vērtē, cik pirmās pakāpes radinieki kā amatpersonas ir nodarbināti Rīgas domes pakļautības iestādēs, kur ir nozīmīgi korupcijas riski.

BAC vadītājs Sergejs Novikovs informēja, ka, balstoties uz Ērenpreisa vēstuli, 53 domes pakļautībā esošajām iestādēm tika pieprasīta informācija par to, cik pirmās pakāpes radinieki kā amatpersonas tiek nodarbināti viņu uzņēmumos Civillikuma izpratnē. Likuma izpratnē pie pirmās pakāpes radiniekiem pieder tēvs, māte, vectēvs, vecmamma, vectēva un vecmāmuļas vecāki un citi radi, bet pie otrās - dēli, meitas, bērnu bērni un tamlīdzīgi.

Kopumā pirmās pakāpes radinieku domes institūcijās esot 28, no kuriem 12 ir valsts amatpersonas. "Taču nevienam no viņiem neveidojas interešu konflikts likuma izpratnē," apgalvoja Novikovs. Par interešu konfliktu likuma izpratnē uzskatāma situācija, kurā valsts amatpersonai, pildot amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.

Runājot par Aleksejenko, Novikovs norādīja, ka viņam radnieciskas personas, kuras strādā domes institūcijās, kopumā ir četras, no kurām trīs likuma izpratnē neesot uzskatāmas par radiniekiem. Viena persona, kura likuma izpratnē par tādu ir uzskatāma, departamentā nestrādā. Tas esot viņa dēls, kurš strādā "Rīgas enerģētikas aģentūrā", līdz ar ko interešu konflikts neveidojas.

Jautājuma skatīšanas laikā deputāts Aleksejs Rosļikovs (S) pauda izbrīnu par to, kopš kura laika opozīcijas ieskatā radniecīgas saites, strādājot domes pakļautībā esošās institūcijās, esot noziegums. "Kāpēc tad, kad [Juris] Jurašs strādāja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) kopā ar savu sievu [Juta] Strīķe neko neteica? Tad jums šķita, ka viss ir kārtībā, bet tagad iestājusies kaut kāda vajāšanas mānija," Jaunajai konservatīvajai partijai pārmeta Rosļikovs.

Deputāts Jurašs (JKP) uz to atbildēja, ka būt radiniekiem nav nekāds noziegums, bet runa esot par procesu, kādā šie cilvēki tiek pieņemti darbā. "Ja šie cilvēki tiek pieņemti darbā pēc atlases konkursa rezultātiem, ievērojot labas pārvaldības principus, nav nekādu problēmu, bet lieta jau ir tajā, ka lielu daļu pieņem tikai tāpēc, ka viņi ir draugi un radi, un tā būt nedrīkst," teica Jurašs.

Novikova sniegtā informācija tika pieņemta zināšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)