Banner 980x90

Rīgas domes "Vienotības" deputāts aicina Ušakovu publiskot sabiedriskā transporta cenu atšifrējumu

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA
Rīgas domes "Vienotības" frakcijas deputāts Olafs Pulks (V) aicina Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (S) iesniegt detalizētu galvaspilsētas sabiedriskā transporta pakalpojuma pašizmaksas un tarifa atšifrējumu, aģentūru LETA informēja frakcijas referente Ieva Graudiņa-Šutko.

Pulks ir nosūtījis vēstuli pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" kapitāldaļu turētājam Ušakovam, aicinot iesniegt detalizētu Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta pakalpojuma pašizmaksas un tarifa atšifrējumu braucieniem "Rīgas satiksmes" un pilnsabiedrības "Rīgas mikroautobusu satiksme" maršrutos.

Ministru kabineta (MK) noteikumi "Kārtība, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu" paredz, ka viena pasažiera pārvadāšanas pašizmaksu nosaka prognozētās kopējās izmaksas attiecīgajā maršruta tīklā dalot ar pārvadāto pasažieru skaitu. Balstoties uz pašizmaksu, nosaka braukšanas maksu sabiedriskajā transportā.

"Lai gan pašizmaksas aprēķina formulu nosaka valdība, ciparus tajā ieliek uzņēmumi, un nav pārliecības, ka tie ir precīzi un patiesi," uzskata Pulks.

Deputāts uzskata, ka sabiedrības rīcībā jābūt ne tikai pašizmaksas aprēķina principam, bet arī skaidrībai, kādas ir prognozējamās braukšanas izmaksas sabiedriskajā transportā un kāds ir kopējais pasažieru skaits, kuru sabiedriskā transporta uzņēmumi izmanto, veicot pašizmaksas aprēķinu.

Jau ziņots, ka Konkurences padome pieņēma lēmumu sodīt "Rīgas satiksmi" un pilnsabiedrību RMS, kas nodrošina pasažieru pārvadājumus ar mikroautobusiem atbilstoši iepirkuma līgumam par paaugstināta servisa sabiedriskā transporta pakalpojuma sniegšanu Rīgas pilsētas maršruta tīkla daļā, par konkurences ierobežošanu, vienojoties par to, ka RMS braukšanas maksa nedrīkst būt zemāka par "Rīgas satiksmes" tarifu.

Par konkurences kropļošanu Konkurences padome piemērojusi "Rīgas satiksmei" naudas sodu 2 163 046,63 eiro apmērā, bet RMS - 87 948,40 eiro apmērā. Vienlaikus uzlikts tiesiskais pienākums pārtraukt aizliegtās vienošanās īstenošanu, kā arī RMS noteikt braukšanas maksu neatkarīgi, balstoties uz objektīviem aprēķiniem par viena pasažiera brauciena pašizmaksu.

"Rīgas satiksme" apstrīdēs tiesā Konkurences padomes lēmumu.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)