Banner 980x90

Rīgas Improvizācijas teātra aktieris: kā saglabāt pozitīvu skatu uz dzīvi

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Rīgas Improvizācijas teātra aktieri Jāni Rozenvaldu var atpazīt pēc plašā smaida, kas teju vienmēr rotā viņa seju. Tomēr aktieris atzīst – lai tiktu galā ar ikdienas izaicinājumiem, dažkārt mēdz pats sev uzsaukt "turies!".

Kā pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informē "Danone" Sabiedrisko attiecību vadītāja Baltijas valstīs Renata Grikšelytė – Dantė, viņš kļuvis par "Actimel" kampaņas "#StayStrong" vēstnieku, kuras mudināts apkopojis dažus improvizācijas paņēmienus un atziņas, kas palīdz saspringtos brīžos. 

"Septiņus gadus darbojoties improvizācijas teātrī, vadot pasākumus un strādājot pie sevis attīstīšanas, esmu atklājis vairākas lietas, kas ļoti palīdz, kad nepieciešams saņemties un uzmundrināt sevi. Tās var šķist pašsaprotamas, tomēr vislabākais pierādījums, ka tās strādā, ir ņemt un izmēģināt! Turklāt, ko gan vairs zaudēt, ja reiz esi jau nonācis ne visai patīkamā situācijā," smejas Jānis. 

* Lai uzvar prieks. Uz skatuves, tāpat kā dzīvē atmosfēru rada spēcīgākā emocija. Ja stiprākas ir bēdas, tad atmosfēra būs bēdīga, turpretī – ja spēcīgāks ir prieks, tad arī kopējā atmosfēra būs priecīga. Tāpēc, ja kāds ir dusmīgs vai dumpīgs, centies nezaudēt savu dzīvesprieku, vieglumu un – galvenais – mieru! Un tomēr, ja kāds no kolēģiem kaitinoši skaļi dungo, pārsakās, regulāri ierodas uz sapulcēm pusstundu ātrāk vai ir pārlieku koncentrējies uz detaļām, uztver to kā viņa unikalitāti. Tiklīdz pieņem cilvēkus un viņu trūkumus, kļūst vieglāk sadarboties.

* Vēro, kas notiek apkārt. Satraukumā cilvēki nereti koncentrējas uz savu stresu. Piespiežot sevi kaut nedaudz uzmanīgāk pievērsties apkārt esošajām ikdienas lietām, var gūt mazliet atelpas no pārdzīvojumiem. Jānis atklāj savu neseno pieredzi ar studentiem sesijas karstākajā laikā. "Kopā ar Actimel komandu devāmies uz divām universitātēm, lai pirms eksāmeniem uzmundrinātu studentus. Tā bija jauna pieredze, kas ļāva man uzzināt, ka, piemēram, studentiem ir vairāk bail izgāzties skolasbiedru priekšā, nevis bargo profesoru pārbaudījumos," saka Jānis. Tas apliecināja, ka ikvienam apkārt ir daudz domubiedru ar līdzīgām bailēm un uzskatiem. 

* Pacietība ir tikums. "Igauņiem ir teiciens – kas ir pacietīgs, tas ilgi dzīvo," stāsta Jānis un atzīst, ka viņam tas nemaz tik viegli neizdodas. Pašam sevi ir grūti pārsteigt un izklaidēt, tāpēc sastrēgumi, rindas vai lietainas vasaras dienas var veicināt nelāgu omu. "Man patīk sauklis "turies!". Tas iedrošina vienmēr turēties pie plus zīmes, arī tad, ja liekas, ka sliktāk vairs nevar būt," viņš secina. Šādos garlaicīgos brīžos viņš iesaka meklēt pārsteigumu apkārtējās lietās – Jānis atklāj Rīgas Improvizācijas teātra studiju piemēru, kur studentiem ir desmit minūtes jāstaigā pa telpu un jāmeklē katru mazāko sīkumu, kas iepriekš nav pamanīts, vai ar aizsietām acīm jātaustās pa pazīstamu vietu, lai to atklātu pavisam jaunā veidā. Līdzīgi arī dzīvē – ja līst, tad negaidi līdz lietus norims, bet pārkārto istabu, savukārt gaidot rindā piezvani kādam sen nesatiktam draugam. 

* Saki "jā" piedzīvojumiem. Izaicini sevi, meties iekšā dažādās situācijās un radi prieku! Saki draugiem "jā" biežāk, tā atklāsi jaunus hobijus, lietas un varbūt pat garšas. "Nupat sliktos laika apstākļos piekritu divu dienu laivu braucienam pa Gauju. Daudzi atteicās, bet mēs ar draudzeni piekritām. Pasākums izvērtās fantastisks – lai arī pārsalām un salijām, tomēr smējāmies un baudījām. Pirmo reizi mūžā pamēģinājām uz ugunskura ceptas pankūkas un svaigu vīnogu zapti!" stāsta Jānis.

* Spēlējies. Piemēram, ierasto ceļu uz mājām veic pa jaunu maršrutu, tā sastrēgumu stundu padarot mazliet interesantāku. Kad pašam slikts garastāvoklis, iedomājies, ka esi teātra izrādē, improvizē. "Prātam tas nāk par labu – uz mirkli apstāties un atgūties no spriedzes," secina Jānis. Omu uzlabo komplimentu izteikšana citiem – ejot pa ielu, pasaki ko labu pretimnācējai vai kādam kungam un skaties, kā diena paliek gaišāka citiem un tev.

 "Šī ir mana ābece – tikai tā izdodas saglabāt gaišu skatu uz dzīvi. Iesaku to pamēģināt arī citiem, tomēr smaidīt gan jāiemācās katram pašam. Lai gan – ja ievēro šos punktus, tad arī apkārt parādās vairāk lietu, par kurām priecāties!" saka Jānis.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)