Banner 980x90

Rīgas parkos sauļojas kā pludmalē - pilsētnieki satraukti

"Siltā laikā Ziedoņdārzā cilvēki pasākuši sauļoties kā pludmalē, vienās biksītēs, arī skuķi; un kad resni tēvaiņi tikai peldbiksēs apguļas pašā parka viducī, skats nav īpaši patīkams," satraukti ir rīdzinieki. Tomēr, kā izrādās, pilsētas parkos drīkst izmesties peldkostīmos, izņemot kanālmalas nogāzēs.

Vasarā cilvēki cenšas noķert saulīti un brauc uz pludmali, bet ir tādi, kas nekautrējas savus plikumus rādīt arī pilsētas parkos. Kāda māmiņa no Ziedoņdārza ziņo Latvijas Televīzijai par visai nepatīkamu skatu Rīgas centrā.

Arī LTV raidījumam "4.studija" Ziedoņdārzā paverās skats gluži kā pludmalē - cilvēki pieticīgā apģērbā mierīgi sauļojas, pašvaldības policija turpat blakus patrulē, tomēr saules vannu ķērājiem uzmanību nepievērš. Sastaptie parka apmeklētāji šādu sauļošanos uztver mierīgi:

"Netraucē puspliki cilvēki, kamēr nav pārāk daudz. Atkailināties sabiedriskā vietā ir sava veida novirze, bet visā visumā netraucē," uzskata Renārs.

"Neesmu pilsētnieks, mums laukos tas ir normāli. Mani tas neuztrauc," saka Aivars no laukiem.

"Man tas netraucē," bilst sastaptā Tatjana.

"Var paskatīties uz skaistām sievietēm un krāniem," sacīja Mārtiņš, kuram ir iebildumi pret vīriešu atkailināšanu.

"Mani neuztrauc, viņi ir prom, tās vietas nav tik daudz," saka Aivars, kurš neatbalsta sauļošanos pilsētas parkos, bet vairāk ir vienaldzīgs.

"Nē, nemaz, ārzemēs tikai tā sauļojas," pavēstīja Ludmila, kura pati tomēr tā rīkoties nedomā: "Es nē, es braukšu jūrā, parkā nē, šeit nē, tā ir kopēja vieta, te nav pludmale."

Kādam patīk, kādam nepatīk, tomēr izrādās, ka nav tādu noteikumu, kas aizliegtu parkā izmesties peldkostīmā un sauļoties. Vienīgais noteikums - sabiedriskā vietā jāuzvedas un jābūt apģērbtam normālā, visiem pieņemamā veidā.

"Protams, Rīgas parki un dārzi nav pludmale, un mēs arī aicinām cilvēkus atcerēties, bet šādā karstā laikā precīzi pateikt, kādam apģērbam ir jābūt, ir arī diezgan grūti. Šādā karstā dienā daudziem apģērbs no pludmales tērpa neatšķiras. Ir grūti pateikt, kur ir robeža, bet jebkurā gadījumā, ja mēs redzam, ka man ir nepatīkami, ka kāds cilvēks daudz atkailinājies vai kādā veidā šajā parkā, tad droši vajag saukt pašvaldības policiju. Viņi atbrauks, pārbaudīs, veiks pārrunas ar šo cilvēku, jo, ja kādam traucē, tas robežojas ar sabiedriskās kārtības pārkāpumu," skaidro Rīgas domes (RD) pārstāvis Uģis Vidauskis.

Pusplikie saules ķērāji gan izvairās runāt un apgalvo, ka neviens viņiem nav aizrādījis, tomēr viņu vidū ir arī kāds itālis Elvis, kurš ir pilnīgā sajūsmā, ka Ziedoņārzā var mierīgi sauļoties puspliks, ko viņam ieteikuši latviešu draugi: "Es te dzīvoju netālu, parku atradu interneta kartē, un mani draugi teica, ka te ir labs parks.

Tagad beidzot baudu vasaru, jo te ir pilnīgi savādāka vasara kā Italijā. Tas ir atkarīgs no tā, kur dzīvo. Kad es studēju Boloņā, tur atradu dažus parkus, bet tie bija ārā no pilsētas un nebija viegli tur tikt vai aiziet. Bija problēmātiski aizbraukt ar autobusu. Te ir pilnīgi savādāk, jums parki ir daudz tuvāk."

Ja kādam traucē plikie, var, protams, saukt pašvaldības policiju, bet karstajā laikā lieli un mazi atvēsinās un plunčājas arī Rīgas parku ūdens tilpnēs, tomēr tas var apdraudēt veselību. "Jo siltāks laiks, jo ūdenī vairāk mikororganismu, viņi aug un vairojas, tai skaitā arī dažas ūdenszāles. Karstā laikā āda ir jutīgāka, tā svīst un sevišķi jutīga āda ir viegli ievainojama, jutīga pret bioloģiskiem un ķīmiskiem produktiem, tai skaitā arī pret to, kas tur uzaug, rezultātā neapšaubāmi karstākā laikā ir lielāka iespēja inficēties, kā arī iegūt kādu alerģisku ādas reakciju gan no paša ūdens, gan ķīmiskām vielām, gan arī no bioloģiskās dabas pārstāvjiem, kas siltā laikā ir pietiekoši daudz," stāsta dermatologs, profesors Jānis Ķīsis.

"Ja izvēlamies jūrmalu, kur ir daudz cilvēku, jāzina, ka viņi visur nomet savas ādas daļiņas un ne vienmēr tās ir labvēlīgas - var izraisīt sēnītes un vīrusus. Ne visu saule var iznīcināt, kas nonāk no ādas. Ja gribat precīzi zināt, ko un kā darīt, tad jāiet pie daktera, jo pareizāk speciālistiem veikt tālākās darbības," piebilst dermatologs Ķīsis.

Izrādās, ka divos Rīgas parkos ir speciāli izbūvēti baseini, kur varot droši atveldzēties, viens no tiem atrodas Grīziņkalnā, kas gan dažbrīd nedarbojās, bet otrs - Ziedoņdārzā, kuru iecienījuši paši mazākie rīdzinieki.

"Pārējos baseinos jāskatās. Ja īpaša norādījuma nav, tad, protams, drusku atveldzēties drīkst, bet, kur tas nav domāts peldēm, tie var aizsērēt, var rasties dažādas tehniskas problēmas. To vajadzētu darīt, kur atļauts, dažās vietās ir uzstādīti speciāli baseini," skaidro RD pārstāvis Vidauskis.

Meklējot veldzi Rīgas parku baseinos, tomēr jāuzmanās no slimībām, labāk to darīt speciāli tam paredzētās vietās vai arī braukt uz pludmali. Taču, kā norāda Uģis Vidauskis, atpūsties var arī Rīgas parkos, izņemot kanāla nogāzes, jo tās var iebrukt, bet pārējā vietā zālīte var atpūsties. Ja ir pāris stundu laika un gribas pasauļoties, bet uz pludmali nav laika aizbraukt, izrādās - Rīgas parkos drīkst izmesties peldkostīmā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)