Banner 980x90

"Rīgas piena kombināta" un "Valmieras piena" apvienošana efektivizējusi darbu

Piena pārstrādes uzņēmumu AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) un AS "Valmieras piens" apvienošanās koncernā "Food Union" ļāvusi uzņēmumiem veiksmīgi specializēties tirgos pieprasītas produkcijas ražošanā un darbības efektivizācijā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Konkurences padomes (KP) pārstāvis Māris Stenders.

2013.gada nogalē KP noslēgusi tirgus uzraudzību, kuras laikā pārbaudīja, vai pēc pērn veiktās apvienošanās RPK un "Valmieras piens" ievēro tiem piemērotos saistošos noteikumus, kā arī vērtēja apvienošanās ietekmi uz piena nozari. Izlases veidā pārbaudot piena kombinātu noslēgtos līgumus ar zemnieku saimniecībām, KP secināja, ka abi uzņēmumi izpilda tiem noteiktos saistošos noteikumus par piegādātāju savlaicīgu brīdināšanu par līguma laušanu.

Piena kombinātu un zemnieku saimniecību līgumu analīze ļāvusi KP secināt, ka līgumos iekļautie principi attiecībā uz svaigpiena iepirkšanas kritērijiem un bāzes cenām zemniekiem ir vienādi un ka svaigpiena iepirkuma cenas 2013.gadā, salīdzinot ar 2012.gadu, pieaugušas. Abu apvienoto piena pārstrādes kombinātu kopējais svaigpiena iepirkuma apjoms 2013.gadā, salīdzinot ar 2012.gadu, ir samazinājies, ko ietekmēja siera ražošanas pārtraukšana RPK.

KP arī norāda, ka abu uzņēmumu piegādātāji ir zemnieku saimniecības. Šajā tirgū turpinās konsolidācija - kopējais saimniecību skaits katru gadu samazinās aptuveni par 7%, taču slaucamo govju skaits saimniecībās saglabājas stabils ar tendenci nedaudz palielināties. Konsolidācijas process sekmē svaigpiena ražotāju darījuma varas pieaugumu, jo tie ir spēcīgāki sarunās ar svaigpiena pircējiem, akcentē KP.

Tāpat KP norāda, ka apvienošanās rezultātā pakāpeniski notiek abu uzņēmumu specializācija un darbības efektivizācija. RPK plānotais darbības virziens saistīts ar tādu taukvielas saturošu produktu kā krēmsiers, proteīnprodukti, saldējums un zīmola produktu eksportu. Savukārt "Valmieras piena" plānotais darbības virziens saistīts ar tādu olbaltumvielas saturošu produktu kā biezpiens, sausais piena pulveris, piens, kefīrs, jogurts ražošanu.

Sakarā ar nepieciešamību pēc izejvielas "Valmieras piens" 2012.un 2013.gadā importēja svaigpienu no Igaunijas, savukārt RPK minētajā laika posmā svaigpienu neimportēja.

KP ziņojumā arī teikts, ka piena produktu eksports valstī kopumā palielinās, un 2012.gadā galvenokārt tas notika uz Eiropas Savienību. Lielāko īpatsvaru piena produktu eksportā 2012.gadā ieņēma piens un krējums, otro - sieri un biezpiens.

RPK aptuveni 40-50% no kopējā saražoto produktu daudzuma eksportē, un plāno 2014.gadā orientēties uz Krievijas tirgu, kāpinot eksporta apjomu.

Kopumā KP ziņojumā secināts, ka RPK un "Valmieras piena" apvienošanās nav izraisījusi negatīvas sekas svaigpiena iepirkuma un piena produktu realizācijas tirgos.

Kā ziņots, RPK un "Valmieras piena" apvienošanos KP akceptēja 2012.gada 9.maijā, taču piemērojot vairākus nosacījumus, kas aizsargā zemnieku, kā arī mazāko tirgotāju intereses. Noteikumi koncernam būs jāievēro līdz 2015.gada 31.martam.

Iepriekš, 2010.gada 2.novembrī, oficiāli tika paziņots, ka 91,89% "Valmieras piena" akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Jevģēnijs Varovs, savukārt 2011.gada martā RPK paziņoja par Krievijas investora Sergeja Beshmeļņicka piesaistīšanu uzņēmumam.

"Food Union" patlaban ir aptuveni 800 darbinieki, bet apvienotā uzņēmuma apgrozījums pārsniedz 100 miljonus eiro (70 miljonus latu) gadā. "Food Union" ražotnes iepērk pienu no vairāk nekā 400 Latvijas zemnieku saimniecībām un piena ražotājiem. Aizvadītajā gadā iepirktas 132 957 tonnas svaigpiena.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)