Banner 980x90

Rīgas populārākas pļaujmašīnas, reģionos- pļaujamie traktoriņi

Rīgā un Pierīgā dzīvojošajiem galvenokārt ir vidēja izmēra dārzi, tāpēc to kopšanai vispieprasītākās ir tieši mehāniskās, elektriskās vai ar degvielu darbināmās pļaujmašīnas, kā arī trimmeri. Savukārt lielo pagalmu īpašnieki biežāk izvēlas neliela izmēra pļaujamos traktoriņus, un pēc veikalu tīkla "K-rauta" vērojumiem to pieprasījums lielāks ir reģionos.

"Regulāri pļaujot zāli, mauriņš izveidosies košs un biezs. Tomēr svarīgi atcerēties, ka ne tikai pļaušana, bet arī citi kopšanas darbi – mēslošana, laistīšana u.c. palīdz uzturēt zālāju zaļu un biezu," zālāju īpašniekiem iesaka veikalu tīkla "K-rauta" dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare. Zālājs jāpļauj aptuveni 1/3 no stiebra garuma un jāraugās, lai zāle neizaugtu garāka par 7 centimetriem. Vislabāk nopļauto zāli atstāt nenovāktu ne biežāk kā katru otro reizi. Jāņem vērā, ka pļaušanas augstums jāpalielina sausajos periodos. Sezonas pirmajā un pēdējā pļaušanas reizē pļaušanas augstumam ir jābūt mazliet lielākam nekā parasti, lai ļautu zālei pavasarī augt un būt izturīgai.

"Traktors zāles pļaušanai ir nedaudz lielāks ieguldījums saimniecībai, tomēr tas kalpos ļoti ilgi un ekonomēs laiku, īpaši lielāku platību īpašniekiem," stāsta veikalu tīkla "K-rauta" dārza tehnikas un instrumentu kategorijas vadītājs Ainārs Zvirbulis. Savukārt, lai neatkarīgi no iekārtas pļaušana būtu sekmīgāka un būtu mazāks laika patēriņš, regulāri jāasina un jāmaina pļaujamie naži. Asmeņu neasumu var pamanīt, ja pēc pļaušanas zāliens ir nelīdzens, vai arī, tuvāk apskatot asmeņus, tie izskatās nelīdzeni. Šādi dārza traktori var tik aprīkoti ar dažādiem piederumiem kā lapu savācējgrozu, piekabi, kultivatoru, aeratoru, kas dažādu veidu darbus padarīs stipri ātrāk un efektīvāk paveicamus. Ziemā tiem var pielikt arī sniega šķūri.

Reti kuram privātmājas īpašniekam ir tik precīzi iekārtots dārzs, lai tā sakopšanai pilnībā pietiktu tikai ar pļaujamo mašīnu. Visbiežāk ap ēkām, krūmiem un žogiem un citiem šķēršļiem piekļūšana nebūs tik vienkārša, tāpēc noderēs arī trimmeris. Veikalu tīklā "K-rauta" pieejami gan benzīna, elektriskie kā arī arvien populārāk kļūstošie akumulatoru trimmeri, kas noderēs mazākiem dārziem, savukārt lielākiem pļaušanas gabaliem un biezākai pļavai piemērotāki būs tieši ar degvielu darbināmie jaudīgāki trimmeri un krūmgrieži. Veikalu tīkla "K-rauta" dārza tehnikas un instrumentu kategorijas vadītājs Ainārs Zvirbulis iesaka no sākuma pļaut ar zāles pļāvēju vai traktoru un pēc tam izmantot trimmeri piepļaušani, tādā veidā nenobradājot zāli pirms izvēlētās pamatplatības pļaušanas. Viņš arī iesaka klientiem vairāk uzticēties akumulatoru LI-ION tehnoloģijai, kas nodrošina teicamu veiktspēju zāles pļāvējiem, trimmeriem, dzīvžoga šķērēm un citām ierīcēm. Tā mēs varam ērti strādāt, izmantojot uzlādētu akumulatoru – gara elektrības vada vai ļoti skaļa benzīna motora vietā.

Tomēr pat rūpīgākajiem namsaimniekiem un cītīgākajiem pļāvējiem gadās problēmas ar mauriņa zaļumu. Visizplatītākā problēma ir dzeltenie plankumi zālājā, kam iemesls var būt sausums, mājdzīvnieku atstātās pēdas, barības vielu trūkums vai sablīvēta augsne. Jāpalielina barības vielu deva un jāuzlabo augsnes aerācija, atgādina veikalu tīkla K-rauta dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare. Mazā zālienā to var izdarīt, zemi sadurstot ar dakšu. Ja arī pēc zemes sadurstīšanas tā tomēr nepaliek zaļa, nekas cits neatliek kā dzelteno zāli izrakt un zemes laukumā iekaisīt jaunas zālāja sēklas. Lai zāliens būtu veselīgs, to ieteicams mēslot divas reizes gadā, tādēļ "K-rauta" veikalos pieejams speciāls mēslojums zālienam pavasarī un rudenī. Savukārt, ja augsne skāba, kaļķojamo materiālu labāk uzkaisīt vēlu rudenī, kad zāles augšana jau apstājusies.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)