Banner 980x90

Rīgas Porcelāna muzejs izdod grāmatu par 20.gs. sīkplastiku

Rīgas Porcelāna muzejs izdevis grāmatu "Rīgas porcelāns. Sīkplastika. 20. gadsimta 50.–90. gadi", kur apkopota šobrīd pilnīgākā informācija par savulaik populārajām un iemīļotajām Rīgā ražotajām porcelāna figūriņām, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv stāsta Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības mediju un komunikācijas projektu vadītāja Anete Baumane.

Bagātīgi ilustrētais izdevums latviešu, krievu un angļu valodā domāts ikvienam, kuru saista rotaļīgā un asprātīgā, naivā un elegantā, bet vienmēr neviltoti sirsnīgā sīkplastikas tēlu pasaule.


Rīgas Porcelāna muzejs kopš 2001.gada ir nozīmīgākais Rīgā ražotā porcelāna mantojuma glabātājs. Tā kolekciju un ekspozīciju veido trauki, sīkplastikas figūriņas un oriģināli mākslas darbi no 19.gs. otrās puses, kad Rīgā sāka darboties Kuzņecova un Jesena fabrikas, līdz mūsdienām. Īpaša vieta muzeja krājumā ir pēc Otrā pasaules kara tapušajiem Rīgas porcelāna rūpnīcas ražojumiem, un tā valdzinošākajai daļai – figūriņām – kurai veltīts muzeja pirmais apjomīgais izdevums – grāmata "Rīgas porcelāns. Sīkplastika. 20.gadsimta 50.–90. gadi".

Grāmata atspoguļo muzejā notiekošo zinātnisko darbu, iepazīstinot ar porcelāna sīkplastikas žanra specifiku, vēsturisko attīstību un tradīcijām Latvijā. Līdztekus desmit nozīmīgāko Rīgas porcelāna ražotnēs strādājušo mākslinieku biogrāfijām un viņu spilgtāko darbu krāsainām ilustrācijām, sniegtas īsas ziņas par vairāk nekā 350 darbiem, kas glabājas muzeja krājumā, un aptver visu plašo Rīgā ražoto sīkplastikas figūriņu klāstu: dzīvniekus, tautu meitas un tautu dēlus, grāmatu turētājus, garšvielu trauciņus, suvenīrus un citus dekoratīvus priekšmetus, kas savā dažādībā liecina par gaumes un stilu maiņām 20. gadsimta laikā un mūsu meistaru izdomas bagātību un prasmīgajām rokām.

Informācija grāmatā ievietota latviešu, krievu un angļu valodā, reprezentējot šo Latvijas kultūras mantojuma daļu arī ārvalstu interesentiem. Grāmatas zinātniskā redaktore ir Zanda Zībiņa, māksliniece Alise Landsberga, fotogrāfiju autors – Didzis Grodzs. Grāmatas izdošanu atbalstījusi Rīgas dome, Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Arctic Paper.

Grāmatu "Rīgas porcelāns. Sīkplastika. 20.gadsimta 50.–90. gadi" var iegādāties Rīgas Porcelāna muzejā (Kalēju iela 9/11, Konventa sēta).


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)