Banner 980x90

Rīgas svētku laikā būs iespēja iejusties Rozentāla laika noskaņās

No 20.augusta līdz 22.augustam, Rīgas pilsētas svētku laikā, rīdziniekus un pilsētas viesus aicina Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Rīgā, Alberta ielā 12 - 9 un piedāvā iejusties gleznotāja Jaņa Rozentāla laika pilsētas noskaņās.
Tā ir unikāla iespēja ielūkoties 20.gadsimta sākuma mākslinieka dzīvoklī, kur izcilais gleznotājs Janis Rozentāls dzīvoja no 1904. līdz 1915.gadam.

Pateicoties Rozentālu dzimtai, ir saglabātas autentiskās Rozentālu ģimenes mēbeles, gleznas, sadzīves priekšmeti, kas mums šodien vēsta patiesu stāstu par jūgendstila laika Rīgas mājokļa interjeru. Saglabājušās arī daudzas laikabiedru - draugu un tuvinieku - atmiņas par to, kā noritējusi ikdienas dzīve, kādas bijušas svētku reizes Rozentālu ģimenē.
{baneris}
Tulkotāja Ieva Celmiņa savā atmiņu stāstā raksta: "Un tad viņu dzīvoklis Alberta un Strēlnieku ielas stūrī. Viņu "dzīvojamā istaba". Arī tādu es nekur nebiju redzējusi. Mūsu pazīstamiem, arī mums, bija viesistaba, ko tolaik sauca par zāli, un ēdamistaba, un ēdamistabas vidū stāvēja galds ar krēsliem visapkārt. Rozentāliem viesu un ēdamā istaba bija vienā telpā, pie tam ēdamgalds atradās kaktā pie sola, kas stūreniski piekļāvās sienām. Otrā kaktā bija gaiša koka pianīns, un vienu istabas stūri aizņēma apaļš galds un zaļganas mīkstās mēbeles bez redzamām koka daļām. Un visas istabas sienas no augšas līdz apakšai bija nokārtas ar gleznām."

Kā izskatās Rozentālu viesistaba šodien? Kāda ir īpaši Janim Rozentālam izbūvētā mākslinieka darbnīca jumta stāvā? To uzzinās ikviens, kurš nebūs slinks uzkāpt līdz ēkas piektajam stāvam un iegriezīsies Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā!

Rīgas svētku laikā ik dienu tiek organizēta arī īpaša tematiskā ekskursija "Kāda bija ikdienas dzīve un svētki mākslinieku dzīvoklī 20.gs.sākuma Rīgā?".

Plkst.15.00 notiks ekskursija angļu valodā, plkst.17.00 - latviešu valodā.

Katru dienu no plkst.11.00 līdz plkst.18.00 būs iespējams skatīt arī vizuālo prezentāciju "Rozentāla laika Rīga", kur fotogrāfijās redzēsim vietas, kas saistītas ar gleznotāja Jaņa Rozentāla, dziedātājas Ellijas Forseles-Rozentāles un rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa dzīvi 20.gs.sākumā.

Dr.Miķelis Valters ir teicis: "Rozentāla dzīvoklis Alberta ielā bija gaišākais, noskaņotākais visā latviskajā Rīgā. Būt ciemā pie Rozentāla - sevišķi augšā, darbnīcā, ar maigo jumta gaismu - aplaimojoša priekšrocība."

Esat gaidīti ciemos pie Rozentāla arī šodien!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)