Banner 980x90

Rīgas Zooloģiskais dārzs Latvijas simtgadi cer sagaidīt ar Āfrikas savannas ekspozīciju

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
​Rīgas Zooloģiskais dārzs cer, ka ar Rīgas pilsētas atbalstu Latvijas simtgadi varēs svinēt ar sen gaidīto Āfrikas savannas ekspozīciju.

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš zoodārza 2015.gada pārskatā min, ka Āfrikas savannas ekspozīcija būtu labs ieguldījums valsts jubilejā un skaista dāvana gan Zooloģiskā dārza apmeklētājiem, gan darbiniekiem.

Greiziņš klāsta, ka pēdējos gados zoodārzs nevar iepriecināt apmeklētājus ar jaunām lielajām ekspozīcijām. To Zooloģiskais dārzs cenšas kompensēt, uzturot zoodārzu labā kārtībā, savu iespēju robežās sakārtojot pašreizējās ekspozīcijas, veicot labiekārtošanu, veidojot apstādījumus un radot tādu vidi, lai apmeklētāji justos gaidīti.

Jau ziņots, ka Āfrikas savannas ekspozīcijas būvprojekts pagājušā gada sākumā tika iesniegts Rīgas pilsētas būvvaldē.

Projekts paredz zooloģiskajā dārzā izveidot jaunu, mūsdienīgu ekspozīciju, kas apmeklētājiem nodrošinās vēl nebijušu pieredzi saziņā ar dzīvo dabu.

Realizējot projektu, Zooloģiskajā dārzā tiks izbūvētas zebru, antilopju un surikātu mītnes ar dzīvnieku āra pastaigu laukumu, huzārpērtiķu mītne ar tai piegulošu ūdenskrātuvi, kā arī degunragputnu mītne ar apjumtu āra aploku izbūvi. Ekspozīcija ir idejiski savienota ar 2007.gadā uzcelto žirafu mītni un āra pastaigu laukumiem.

Būvprojekts paredz tādus risinājumus, kas veidos jauktu ekspozīciju, kurā apmeklētājiem vienlaicīgi tiktu rādītas žirafes, zebras, antilopes, surikāti un degunragputni, kā arī iekļauta huzārpērtiķu sala. Apmeklētāju celiņus - ar pastāvīgi mainīgu virzienu un augstumu - paredzēts vadīt caur ekspozīcijas teritoriju, lai iespējami tuvinātu cilvēkus un dzīvniekus.

Skatītāju daļa iecerēta kā 100% pieejama cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, apmeklētājiem ar bērnu ratiņiem vai ratiņkrēslos.

Āfrikas savannas ekspozīcija iecerēta Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza teritorijas ziemeļu daļā, aptuveni 3000 kvadrātmetru platībā. Projektam atvēlētajā teritorijā šobrīd atrodas 2007.gadā uzceltā žirafu mītne ar āra pastaigu laukumiem, saglabājama kanalizācijas ūdeņu pārsūknēšanas stacija, neapbūvēts laukums, kas rezervēts projekta īstenošanai, kā arī nojaucamas dzīvnieku mītnes ar āra pastaigu laukumiem un rekonstruējama bijusī roņu mītnes teritorija. Projekta darba zona robežojas ar Ķīšezera krastmalu un zoodārza ārējo žogu gar Pāvu ielu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)