Banner 980x90

RTU rektors: 98,7% absolventu atrod darbu

Riga24.lv
Riga24.lv

Pēdējos piecus gadus pēc studiju beigām Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) absolventu nodarbinātība ir 98,7%, intervijā aģentūrai LETA apgalvo RTU rektors Leonīds Ribickis.

Pēc viņa teiktā, praktiski visi, kas pabeidz RTU, strādā, izņemot jaunās māmiņas, kuras dodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Pēc rektora teiktā, ja statistikas pārskatos parādās ziņas, ka bezdarbnieku vidū ir inženieri, tad tie galvenokārt ir cilvēki pirmspensijas vecumā, kas inženiera izglītību ieguvuši pirms vairākiem gadu desmitiem, bet pēc lielo uzņēmumu slēgšanas ir bijuši spiesti pārkvalificēties un strādāt mazāk kvalificētus darbus.

Jautāts, vai viņš kā rektors ir apmierināts ar izglītības līmeni, ko dod RTU, Ribickis atbild: "Es nevaru teikt, ka kaut ko nevajadzētu darīt labāk. Pārmaiņas tiek plānotas, un mēs tās realizēsim."

Likums tagad atļauj organizēt vairāk kontaktstundu studentiem nekā pirms dažiem gadiem, kad bija atļautas ne vairāk kā 20 kontaktstundas nedēļā. Tas būtiski samazināja pasniedzēju kontaktus ar studentiem. Tā vietā, lai vairāk studētu patstāvīgi, liela daļa studentu izvēlējās strādāt vismaz uz pusslodzi.

Rektors atzīst, ka valsts piešķirtais finansējums nesedz visas ar studijām saistītās izmaksas, tāpēc augstskolai nākas pašai gūt peļņu no maksas studentiem, zinātniskās pētniecības un citiem servisiem. Studenti saņem 100 vai 150 eiro stipendijas, no kurām nevar izdzīvot, tāpēc iet strādāt.

15-20% RTU doktorantu iegūst labi atalgotu darbu ārzemēs vai lielās starptautiskās kompānijās, bet kontakts ar RTU katedrām tiek saglabāts, viņi atgriežas, lai lasītu lekcijas studentiem. Kā apgalvo Ribickis, jauno speciālistu masveida emigrācijas uz ārzemēm, kāda vērojama dažās citās augstskolās, RTU nav.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)