Banner 980x90

Saeima atbalsta likumprojektu Lielo kapu kultūrvēsturisko vērtību aizsardzībai

Foto: Zane Bitere/ LETA
Foto: Zane Bitere/ LETA
Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja koalīcijas pārstāvju sākotnēji iesniegto likumprojektu Lielo kapu un citu aizsargājamu vēsturisku vietu kultūrvēsturisko vērtību aizsardzībai.

Grozījumi Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā paredz noteikt, ka Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonā nav pieļaujami tādi transporta, inženierkomunikāciju un infrastruktūras pārveidojumi, kuru rezultātā tiktu neatgriezeniski zaudētas vēsturisko dārzu, parku un kapsētu kultūrvēsturiskās vērtības vai samazināta teritorija, kā arī mainīta šo teritoriju izmantošana, kas neatbilst kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanas mērķim.

Vēsturisko dārzu, parku un kapsētu robežas noteiks Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI), kurai tas būs jāizdara ne vēlāk kā trīs gadu laikā pēc likuma stāšanās spēkā. Ja Rīgas vēsturiskajā centrā vai tā aizsardzības zonā būs paredzēts veikt augstāk minētās darbības, kas var ietekmēt vēsturiskos dārzus, parkus un kapsētas, VKPAI šo vietu robežas būs jānosaka ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc attiecīgā darbību ierosinātāja iesnieguma saņemšanas.

Koalīcija jau iepriekš konceptuāli vienojās par Kultūras ministrijas (KM) iniciatīvu likumā noteikt ierobežojumus Lielo kapu teritorijas izmantošanai transporta infrastruktūras attīstībai.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš iepriekš norādīja, ka kapu teritorijā jebkāda būvniecība būs aizliegta. Vaicāts, vai šie grozījumi ietekmēs Rīgas domes plānoto Skanstes tramvaja līnijas iekārtošanu, Bērziņš norādīja, ka Rīgas dome ir informējusi KM, ka tramvaja līnijas izveide neskars kapu teritoriju.

Kā ziņots, Skanstes tramvaja līnijas būvniecība nenotiks Lielo kapu teritorijā, pērn pēc tikšanās ar Rīgas domes vadību un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) pārstāvjiem teica kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) pagājušajā gadā atzīmēja, ka Skanstes tramvaja līnijas projektētājiem uzdots veikt savu darbu tā, lai neviens apbedījums netiktu aizskarts.

Ministrija ir apņēmusies nostiprināt aizsardzības mehānismus, lai nodrošinātu Lielo, Pokrova un Jēkaba kapu neaizskaramību, veicot papildinājumus Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā.

Tādējādi neatkarīgi no kapu teritorijas īpašuma tiesībām tiks izslēgta iespēja Lielajos kapos veikt apbūvi vai citas darbības, kuru dēļ pastāv kapu teritorijas samazināšanās risks vai tās funkciju maiņa.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)