Banner 980x90

Sākta monumentālā Latvijas karoga būvniecība Rīgā uz AB dambja

Foto: Austra Helēna Žaggare/ LETA
Foto: Austra Helēna Žaggare/ LETA
Noslēdzies pirmais būvniecības posms monumentālā Latvijas karoga izbūvei Rīgā, AB dambī, aģentūru LETA informēja biedrības "Latvijas karogs" valdes priekšsēdētājs Rihards Kols (VL-TB/LNNK).

Plānots, ka monumentālais Latvijas karoga masts, kas sasniegs 60 metru augstumu, uz AB dambja tiks uzstādīts līdz šā gada novembrim. Karogs būs dāvinājums Latvijai, sagaidot valsts simtgadi.

Plānojot būvniecības projektēšanas darbu sākšanu, uz AB dambja tika veikti inženierģeoloģiskie izpētes darbi, veicot speciālus urbumus, lai pārliecinātos par grunts drošību.

"Karoga masts tiks balstīts uz septiņiem uzbērumā ieurbtiem pāļiem 23 metru dziļumā, un šos darbus veica SIA "ARS Būve". Virs pāļiem jau drīzumā tiks uzsākta monolīti betonēta dzelzsbetona pamatu režģžoga būvniecība, kas kalpos kā pamats 60 metru augstajam karoga mastam," informēja projekta ģenerāluzņēmēja "Fabrum" būvdarbu vadītājs Alvis Krauklis.

Viņš piebilda, ka, sākot projektu, uz AB dambja pirmo reizi tika veikti inženierģeoloģiskie grunts izpētes darbi, jo līdz šim nekādi būvniecības darbi uz tā nav īstenoti, lai gan tikuši plānoti.

Pirms sākt betona pamatu režģžoga izbūvi, tika veikta pāļu slogošana. Šobrīd pāļu slogošanas pārbaude ir sekmīgi noslēgusies un var tikt sākta betona pamatu režģžoga būvniecība, ko veiks uzņēmums SIA "Monolīts SAG".

Karoga masta piegādi un tā uzstādīšanu, kā arī inženierkomunikācijas darbus, nodrošinot objektu apgaismošanu, realizēs uzņēmums "RECK". Projekta vizualizāciju un tehniskā projekta izstrādi veicis SIA "Projektēšanas birojs ARHIS" arhitekta Andra Kronberga virsvadībā. Projekts tiek realizēts par privātiem līdzekļiem

Projekta "Latvijas karogs" ietvaros līdz Latvijas simtgades sagaidīšanai 2018.gadā iecerēts izvietot Latvijā augstāko monumentālo Latvijas valsts karogu uz AB dambja Rīgā. Monumentālus valsts karogus plānots izvietot arī Latvijas novados, aicinot projektā iesaistīties pašvaldības.

Monumentālie karogi jau uzbūvēti Smiltenē, Ogrē un Valkā, savukārt to uzstādīšana vēl tiek plānota Siguldā, Alūksnē, Limbažos, Liepājā un Valmierā. Novados karoga mastu izbūve tiek realizēta gan par ziedotāju, gan pašvaldību līdzekļiem. Savukārt projekta realizēšana valsts galvaspilsētā tiek īstenota, pateicoties privātiem ziedojumiem, nepiesaistot valsts un pašvaldības līdzekļus.

Pēc karoga masta izbūves Rīgā, tas tiks nodots Rīgas domes īpašumā, kas tālāk uzņemsies visus objekta apsaimniekošanas un uzturēšanas darbus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)