Banner 980x90

"Saktas" puķu tirdziņu plāno pārbūvēt līdz nākamā gada vasarai

Pie Vērmanes dārza esošo "Saktas" puķu tirdziņu plānots pārbūvēt līdz nākamā gada vasarai, šodien tirdziņa apmeklējuma laikā žurnālistiem apgalvoja Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC), kurš ir "Par labu Latviju" premjera amata kandidāts un šobrīd izvērsis plašu priekšvēlēšanu kampaņu.
Šlesers norādīja, ka pārbūves projekts esot jau gatavs un akceptēts, tādēļ atliekot vien sākt būvniecību, ko varētu veikt un finansēt pašvaldības uzņēmums "Rīgas nami".

Ziemā varētu veikt sagatavošanas darbus, bet rekonstrukciju sākt martā vai aprīlī. Pēc politiķa domām, stiklotos paviljonus varētu uzcelt mēneša laikā.

Vicemērs atzina, ka šī vieta esot problemātiska, jo tur nav iespējams veikt kapitālo būvniecību, bet īstermiņa būvniecību nevarot atļauties investori. Tāpēc būvniecība jāuzņemas "Rīgas namiem", kas vēlāk iekasēs nomas maksu no puķu tirgotājiem.

Šlesers uzsvēra, ka vietu nomai jaunajos paviljonos priekšroka tikšot dota esošajiem tirgotājiem. Tiesa gan, nomas maksa varētu būt augstāka, tomēr pašvaldības mērķis nebūšot no šī projekta gūt peļņu, teica domnieks.

Pēc Šlesera domām, pašreizējais tirdziņa stāvoklis esot neapmierinošs, jo tirgotājiem nav nekādu labierīcību, ziemās jāsalst un vasarā jācepinās. "Ja pašvaldība neiejauksies, tad arī nākamos 14 gadus te nekas nemainīsies," sacīja vicemērs.

Šlesers arī norādīja, ka līdz ar tirdziņa pārbūvi tiktu sakārtota arī gājēju ietve un tas varētu būt labs iesākums Tērbatas ielai, kas tiks pārveidota par gājēju ielu un piesaistīšot lielas ļaužu masas, palielinot apgrozījumu arī puķu tirgotājiem.

Politiķis šodien apmeklēja tirdziņu un gādīgi aprunājās ar puķu pārdevējām, taujājot viņu domas par iecerēto projektu. Pārsvarā Šlesers saņēma pozitīvas atbildes, un viņam tika dāvāti arī ziedi, tomēr aiz muguras izskanēja arī replikas par gaidāmo augsto nomas maksu.

Jau ziņots, ka Vērmanes dārzā varētu veidot stiklotus un caurredzamus ziedu paviljonus, kuriem jumtu konstrukcija būtu izkaisītu, ģeometrizētu ziedlapiņu veidolā, paredz SIA "Besecke" izstrādātais projekts.

Kopumā gar Tērbatas ielu paredzēts taisnā līnijā izvietot 30 ziedu tirdzniecības vietas, kas būtu sadalītas trijos apjomos, un vienu tehnisko telpu, kas nodrošinātu apkuri un vēdināšanu.

Paviljonu paredzēts balstīt uz stabu veida pamatiem, uz kuriem stiprinātu nesošās metāla kolonnas, virs tām - jumta koka konstrukciju. Jumtu paredzēts veidot nesaistītu ar ēkas sienām, un tas varētu būt no patinēta vara, norāda projekta autori.

"Saktas" puķu tirgus pārveidošana varētu izmaksāt gandrīz 900 000 latu, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli, liecina pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" veiktie aprēķini.

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija izstrādāto projektu vērtēja pozitīvi, norādot uz iespēju veikt nelielas korekcijas, piemēram, starp paviljoniem izveidot celiņus, kas savienotu ielu ar parku.

Vērmanes dārzs ar domes lēmumu ir nodots "Rīgas dārzu un parku" vienotā apsaimniekošanā.

Lielākā daļa rīdzinieku - 51% - vēlas puķu tirdziņa sakārtošanu, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptauja.

Vērtējot "Saktas" puķu tirdziņa nākotni, 51% aptaujāto pauda viedokli, ka tirdziņam nepieciešami modernāki paviljoni, bet pats tirdziņš jāatstāj līdzšinējā vietā. Savukārt 25% rīdzinieku uzskata, ka tirdziņš ne tikai jāatstāj tajā pašā vietā, bet arī tādā pašā izskatā. Par to, ka tirdziņš jāpārvieto uz dārza iekšpusi, iestājas 10% rīdzinieku. Biežāk nekā caurmērā atbildi, ka tirdziņš jāpārvieto dārza iekšpusē, sniedza Centra rajonā dzīvojošie. Noteikta viedokļa šajā jautājumā nebija 14% aptaujāto.

SKDS aptauja veikta no 2007.gada oktobra līdz novembra sākumam, tajā piedalījās 805 cilvēki.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)