Banner 980x90

Šodien Melngalvju nama galerijā atklās Andra Začesta 60 gadu jubilejas izstādi "Atspulgi"

Liecība A.Začesta kā meistarīga dažādu laikmetu glezniecības stilu un tehniku lietpratīgam pārvaldījumam ir arī Melngalvju nama Svētku zāles griestu plafona gleznojums ar Svētā Maurīcija apoteozes sižetu. Tādējādi par pilnīgi pašsaprotamu un ar šo Rīgas prestižāko sabiedrisko ēku saistītu notikumu kļūst LMA Restaurācijas nodaļas vadītāja, profesora Andra Začesta 60 gadu jubilejas izstāde, kas šodien, 20.septembrī tiks atklāta Melngalvju nama Galerijā, informē Latvijas Mākslas akadēmijas Profesors Ojārs Spārītis.
Apmeklētāji varēs iepazīties ar turpat vai 20 eļļas gleznām, kas tapušas laikā no 1994. līdz 2010.gadam un retrospektīvā ekspozīcijā ļauj novērtēt gleznotāja meistarīgo stila, formas, krāsu nianšu un gaismas efektu pārvaldījumu klusās dabas un ainavas žanra darbos. Tajos kļūst redzama mākslinieka aizrautība ar 17.gadsimta vecmeistaru darba paņēmienu studijām attēlojamo priekšmetu faktūras, detaļu, telpiskā dziļuma un apgaismojuma nianšu izziņā. A.Začesta gleznotajās klusajās dabās vērīgs apmeklētājs noteikti gūs prieku no niansētām sarežģītu drapēriju un krokota materiāla faktūras atspoguļojuma tehniski virtuozās kompozīcijās. Ar holandiešu vecmeistaru gleznām raksturīgu aizrautību molusku, augu un trauku formu mūsdienīgā reinterpretācijā kļūst jūtama klusās dabas priekšmetu pasaules estetizētā un pat simboliskā uztvere. Akadēmiska perfekcionisma manierē gleznotie darbi spēj nodrošināt vizuālu baudījumu gan plašai publikai, gan tādai mākslas gardēžu publikai, kuras izstādes apmeklējums būs motivēts ar profesionālām interesēm, stāsta Ojārs Spārītis.

Un, ja nu vēl kāds vēlētos turpināt ārpus Melngalvju nama sienām izzināt profesora Andra Začesta jaunrades dimensijas Latvijā, tad viņam vēl vajadzētu doties uz Usmas un Burtnieku baznīcām, lai gūtu gandarījumu par bojā gājušo altārgleznu kopijām, kas no jauna grezno minētos dievnamus. Lai pārliecinātos par A. Začesta - Restaurācijas nodaļas pedagoga un viņa audzēkņu veikumu, var arī iegriezties Mazās ģildes kāpņu telpā, no kuras sienām uz apmeklētāju noraugās vairāki desmiti 17.-19.gadsimta Rīgas amatnieku cunftu vecākie, kuru portretu kopijas atdzima vairāku gadu ilgā vēsturiskā interjera rekonstrukcijas gaitā.

Ar tik bagātu veikumu var lepoties gan autors, gan viņa talanta cienītāji. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)