Banner 980x90

Šonedēļ notiks LNO sezonas atklāšanas koncerts

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons jaunās sezonas repertuārā vienu no galvenajiem uzsvariem izvēlējies likt uz Gustava Mālera daiļradi, atzīmējot komponista dzimšanas 150.gadadienu un nāves simtgadi. 
Tieši tāpēc LNSO jauno sezonu uzsāk ar vienu no komponista šedevriem - Gustava Mālera Otro simfoniju, kas pazīstama arī kā "Augšāmcelšanās simfonija". Šī simfonija, kurā Pastarās dienas, Pestīšanas un Augšāmcelšanās tematika atklāj Mālera vīziju par mūžības skaistumu, ir viens no vismajestātiskākajiem romantisma laikmeta muzikālajiem darbiem.

Savukārt otrs, ne mazāk nozīmīgs sezonas atklāšanas koncerta notikums būs latviešu komponista Ērika Ešenvalda jaundarba "Fanfaras" pasaules pirmatskaņojums. LNSO un galvenais diriģents Karels Marks Šišons turpina iesākto un plašu publikas atsaucību guvušo tradīciju - latviešu komponistu skaņdarbu pirmatskaņojumus LNSO sezonas atklāšanas un noslēguma koncertos.

Sezonas atklāšanas koncertu par jo īpašu notikumu padarīs orķestra galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Karela Marka Šišona sadarbība ar izciliem solistiem - Kārenu Slaku no Ņujorkas Metropolitēna operas un Jeļenu Batukovu no Vīnes Valsts operas, koncertā piedalīsies arī LNO koris.

Krievu mecosoprāns Jeļena Batukova mācījusies Gņesinu Mūzikas akadēmijā un Maskavas Mūzikas akadēmijā. Viņas dziedātājas debija notika Gelzenkirhenes operā. Kopš tā laika viņa uzstājusies daudzos nozīmīgos Eiropas operteātros - Vīnes Valsts operā, Berlīnes Vācu operā, Hamburgas, Parīzes Bastīlijas operā, Diseldorfas tonhallē, u.c., kā arī piedalījusies dažādos mūzikas festivālos, tostarp Baireitā un Zalcburgā. Soliste strādājusi kopā ar tādām izcilām personībām kā Daniels Barenboims, Semjons Bičkovs, Roberts Kārsens, Helga Derneša, Saimons Ests, Franko Farina, Ādams Fišers, Gecs Frīdrihs, Feručo Furlaneto, Vladimirs Galuzins, Leopolds Hagers, Saimons Kīnlisaids, Fabio Luizi, Leo Nuči, Inese Salazāra, Ulfs Širmers, Peters Šneiders, Kristians Tīlemans, Džons Tomlinsons, Vladimirs Jurovskis u. c. Soliste uzstājusies kopā ar Vīnes filharmonisko orķestri, Heses Radio orķestri, Čehijas filharmonisko orķestri, Lincas Bruknera orķestri, Bādenbādenes orķestri, Reinzemes-Pfalcas Valsts filharmonisko WDR orķestri, Bamberger Symphoniker, Philarmonia Hungarica u. c.

Tumšādainās soprāna balss īpašnieces Kārenas Slakas dziedāšanu laikraksta "The New York Times" raksturojis kā "silti izteiksmīgu, jo īpaši spožajās "augšās". The Financial Times savukārt nosaucis solisti par "starojošu spinto soprānu", bet The San Francisco Chronicle - par "pienācīgi grandiozas balss īpašnieci - viņa spēj panākt lielu mirdzošu skaņu". Starptautisku atzinību Kārena Slaka ieguva, ar panākumiem piedaloties vairākos augstākā līmeņa vokālistu konkursos - 2004. gadā viņa kļuva par Metropolitēna opera Nacionālās padomes atlases finālisti, bet 2008. gadā izcīnīja otro vietu Monseratas Kavaljē Starptautiskajā vokālistu konkursā.

Šobrīd dziedātājas darba plānos ir Sillas loma relatīvi jaunā amerikāņu operā "Mārgareta Gārnere" Mičiganas operteātrī, Serēna "Porgijā un Besā" Sanfrancisko operā un Vašingtonas Nacionālajā operā, soprāna partija Verdi "Rekviēmā" ar Medisonas simfonisko orķestri un Violeta Sakramento operas un Rietumu līča operas "Traviatas" iestudējumos.

LNSO 2010./2011.sezonas atklāšanas koncerts notiks Lielajā Ģildē 22.oktobrī un 23.oktobrī plkst.19.00.

Plašāka informācija par LNSO 2010./2011.gada sezonas koncertiem mūsu mājas lapā www.lnso.lv.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)